Korzár logo Korzár Gemer
Streda, 26. september, 2018 | Meniny má Edita
Nájdete nás na webe

Gemerské guľky a baterbuchi sa tešia veľkej obľube dodnes

Sever a juh regiónu si potraviny vymieňal.

Recepty na koláče si gemerské gazdiné odovzdávajú z generácie nageneráciu.(Zdroj: archív)

Cíbliki, gagoriki, visoki dar či pencuraki. To všetko sú jedlá typické pre oblasť Gemera.

Aj keď si ich podľa názvov hneď nepredstavíte, dozaista ste už niektoré z nich mali na tanieri. K starým jedlám sa vraciame s čoraz väčšou obľubou.

Každá časť východného Slovenska má svoje špecifické jedlá a zvyky pri ich príprave a stolovaní. Gemer nie je výnimkou.

Stravovanie je tu také rozmanité a zaujímavé, že sa stalo aj témou diplomovej práce Márie Hlaváčovej.

Pracovníčka Gemerského osvetového strediska zhrnula do desiatok strán to najlepšie, čo mali naši predkovia na stoloch a my sa k tomu dnes vraciame.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Gemer je svojou polohou veľmi rozmanitý. Ak sa pozrieme na dolné hranice, región sa rozpína až do nížinnej a rovinatej oblasti, ak sa na mape pozrieme hore, nájdeme tam hornaté oblasti, ktoré nedovoľovali taký spôsob hospodárenia ako na rovine.

V najteplejších južných oblastiach sa dopestovali plodiny náročné na teplo napríklad kukurica, pšenica, repa, v najvyššie položených častiach Gemera sa darilo skôr len jarným druhom obilnín a zemiakom,“ vysvetľuje etnologička Mária Hlaváčová.

Museli obchodovať

Čo oblasť Gemera, to iné typické suroviny. Aby sa ušlo všetkým, mimoriadne aktívne sa obchodovalo.

„Horné, menej úrodné dištrikty predávali dolným remeselné výrobky a dostávali za to rôzne plodiny. Horné oblasti nemali veľa plodín na obchodovanie, z južných častí regiónu sa do horských vyvážalo obilie, strukoviny, záhradné plodiny, tabak a víno.“

Všeobecne sa však v domácnostiach varilo najmä jednoducho. Keď mala gazdiná v špajze zemiaky, kapustu, bryndzu, mlieko, masť a múku, bez problémov dokázala nasýtiť celú rodinu.

„Samozrejme, netreba zabudnúť ani na obilniny a strukoviny, najmä pšenica, raž. Zo strukovín bôb, fazuľa, hrach, proso, kukurica.“

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5BGJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5BGJ na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 749
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 585
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 374
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 544
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 968
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 381
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 909
  9. Najužitočnejšia appka 2 890
  10. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 865

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Skládkovanie zrejme zdražie. Košice odpad spaľujú, ako to zasiahne Prešov?

Ministerstvo chce na samosprávy pritlačiť. Tie, ktoré netriedia, si priplatia najviac.

Iniciatíva Za slušné Slovensko pripravuje v Košiciach ďalší pochod

Požiadavky z protestov zo začiatku roka stále nie sú splnené.

Druhá liga Východ štartuje aj s Krotákom či Bartošom

Viaceré hokejové osobnosti budú nastupovať v najnižšej súťaži. Bardejov ulovil Vantrobu.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop