Korzár logo Korzár Gemer
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Nie každý pestovateľ si dá záležať na kvalite kvasu

Pálenie ovocných destilátov patrí k tradíciám gemerského regiónu.

Páleničiar A. Pogány. Pri kontrole chuti pálenky.Páleničiar A. Pogány. Pri kontrole chuti pálenky. (Zdroj: Eva Šoltísová)

Obecná pálenica v Hrušove má za sebou 12 sezón. Najväčší záujem tunajších pestovateľov ovocia je tradične o pálenie slivky.

HRUŠOV. Budova terajšej pálenice v minulosti slúžila ako požiarna zbrojnica. Keď sa prestala používať, obec objekt v roku 2001 odkúpila.

Starosta Hrušova Gabriel Parti (SMK) vysvetlil, že tento región je známy ovocinárstvom.

„Po zrekonštruovaní sme sa v nasledujúcom roku pustili do pálenia alkoholu. Máme za sebou 12 sezón úspešných rokov. Úspešných preto, lebo za toto obdobie sme za vyrobené destiláty nemali reklamáciu,“ zhodnotil starosta.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Pestovateľská pálenica je malá a páli sa v nej väčšinou pre vlastnú potrebu. Ako tvrdia zamestnanci pálenice, pálili v nej všetko možné, aj nemožné. Najväčší záujem je tradične o pálenie sliviek.

Ovocie bez kôstok

Príprava ovocného kvasu nie je náročná, ale vyžaduje si starostlivosť a dodržanie správnych zásad.

„Kvalita destilátu závisí od kvasu. Nie každý pestovateľ si dá záležať. Niektorí si myslia, že kvasená pálenka sa dá urobiť z hocičoho, čo nie je pravda. Ovocie musí byť zrelé, čisté, v správnej konzistencii, jabĺčka a iné tvrdšie ovocie postrúhané. Ideálne je, keď sú kôstkoviny bez kôstok. Tie totiž zanechávajú horkastú príchuť,“ vysvetlila vedúca pálenice Katarína Zsebiková.

Podľa jej slov sú niektorí konzumenti na takúto chuť zvyknutí, podľa noriem EÚ v destiláte nemá čo hľadať.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kvalitné ovocie má dosť svojho cukru, nepotrebuje pridávať repný cukor. Ak, tak len trochu na začiatku kvasenia. Čisté ovocie treba dať do kvasu umyté, bez trávy, pretože aj to pridáva k ovociu nežiaducu chuť,“ doplnila Zsebiková.

Skromná úroda

Posledné dve sezóny mali v Hrušove takmer identické. Vypálilo sa takmer 8-tisíc litrov. Pestovateľský rok začali tohto roku v pálenici v polovici septembra.

„Túto sezónu sa už ohlásili zákazníci s drobným ovocím z celého východu. Tohtoročná úroda nie je najštedrejšia. V obci, v ktorom sa darí najmä slivkám, ostali bez tohto obľúbeného ovocia. Rozkvitnuté kvety na stromoch zničila prudká búrka,“ zhodnotil páleničiar Attila Pogány.

V obecnej pálenici majú za sebou už niekoľko várok pálenia ovocných destilátov. Sezóna pálenia sa končí spravidla v apríli nasledujúceho roka.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 487
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 345
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 801
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 777
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 105
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 089
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 420
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 249
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 076
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 968
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kolegovia ho neúspešne oživovali 50 minút.

Norbert Szedlák pomáhal ľuďom 16 rokov.

2 h
V doskách bola aj takáto diera.

Nakoniec ho neuzavrú, vodiči budú musieť jazdiť pomalšie.

2 h
Ilustračné.

Výstrahy platia pre všetky okresy Košického aj Prešovského kraja rôzne.

5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop