Korzár logo Korzár Gemer
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Nie každý pestovateľ si dá záležať na kvalite kvasu

Pálenie ovocných destilátov patrí k tradíciám gemerského regiónu.

Páleničiar A. Pogány. Pri kontrole chuti pálenky.Páleničiar A. Pogány. Pri kontrole chuti pálenky. (Zdroj: Eva Šoltísová)

Obecná pálenica v Hrušove má za sebou 12 sezón. Najväčší záujem tunajších pestovateľov ovocia je tradične o pálenie slivky.

HRUŠOV. Budova terajšej pálenice v minulosti slúžila ako požiarna zbrojnica. Keď sa prestala používať, obec objekt v roku 2001 odkúpila.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Starosta Hrušova Gabriel Parti (SMK) vysvetlil, že tento región je známy ovocinárstvom.

„Po zrekonštruovaní sme sa v nasledujúcom roku pustili do pálenia alkoholu. Máme za sebou 12 sezón úspešných rokov. Úspešných preto, lebo za toto obdobie sme za vyrobené destiláty nemali reklamáciu,“ zhodnotil starosta.

Skryť Vypnúť reklamu

Pestovateľská pálenica je malá a páli sa v nej väčšinou pre vlastnú potrebu. Ako tvrdia zamestnanci pálenice, pálili v nej všetko možné, aj nemožné. Najväčší záujem je tradične o pálenie sliviek.

Ovocie bez kôstok

Príprava ovocného kvasu nie je náročná, ale vyžaduje si starostlivosť a dodržanie správnych zásad.

„Kvalita destilátu závisí od kvasu. Nie každý pestovateľ si dá záležať. Niektorí si myslia, že kvasená pálenka sa dá urobiť z hocičoho, čo nie je pravda. Ovocie musí byť zrelé, čisté, v správnej konzistencii, jabĺčka a iné tvrdšie ovocie postrúhané. Ideálne je, keď sú kôstkoviny bez kôstok. Tie totiž zanechávajú horkastú príchuť,“ vysvetlila vedúca pálenice Katarína Zsebiková.

Podľa jej slov sú niektorí konzumenti na takúto chuť zvyknutí, podľa noriem EÚ v destiláte nemá čo hľadať.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kvalitné ovocie má dosť svojho cukru, nepotrebuje pridávať repný cukor. Ak, tak len trochu na začiatku kvasenia. Čisté ovocie treba dať do kvasu umyté, bez trávy, pretože aj to pridáva k ovociu nežiaducu chuť,“ doplnila Zsebiková.

Skromná úroda

Posledné dve sezóny mali v Hrušove takmer identické. Vypálilo sa takmer 8-tisíc litrov. Pestovateľský rok začali tohto roku v pálenici v polovici septembra.

„Túto sezónu sa už ohlásili zákazníci s drobným ovocím z celého východu. Tohtoročná úroda nie je najštedrejšia. V obci, v ktorom sa darí najmä slivkám, ostali bez tohto obľúbeného ovocia. Rozkvitnuté kvety na stromoch zničila prudká búrka,“ zhodnotil páleničiar Attila Pogány.

V obecnej pálenici majú za sebou už niekoľko várok pálenia ovocných destilátov. Sezóna pálenia sa končí spravidla v apríli nasledujúceho roka.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 102
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 961
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 548
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 327
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 325
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 973
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 631
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 212
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 825
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 1 719
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ukradnutý a nájdený renault.

Našli ho na Kostolianskej ulici.


3 h
Po ceste viedli aj cyklistické preteky Okolo Slovenska.

Kontrolór sa obrátil na mestskú políciu.


a 1 ďalší 22 h

V škole v Plešivci je v karanténe aj 30 percent učiteľov na druhom stupni.


17. sep
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


7 h
Peter Sagan získal žltý dres pre celkového víťaza pretekov Okolo Slovenska 2021.

Slovenský cyklista si udržal žltý dres.


Sportnet a 1 ďalší 5 h

August býva vrchol uhorkovej sezóny. Je to síce nuda, ale aspoň sa nič nemôže pokaziť. Tento uplynulý bol výnimkou.


Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop