Obecná pálenica v Hrušove má za sebou 12 sezón. Najväčší záujem tunajších pestovateľov ovocia je tradične o pálenie slivky.
HRUŠOV. Budova terajšej pálenice v minulosti slúžila ako požiarna zbrojnica. Keď sa prestala používať, obec objekt v roku 2001 odkúpila.
Starosta Hrušova Gabriel Parti (SMK) vysvetlil, že tento región je známy ovocinárstvom.
„Po zrekonštruovaní sme sa v nasledujúcom roku pustili do pálenia alkoholu. Máme za sebou 12 sezón úspešných rokov. Úspešných preto, lebo za toto obdobie sme za vyrobené destiláty nemali reklamáciu,“ zhodnotil starosta.
Pestovateľská pálenica je malá a páli sa v nej väčšinou pre vlastnú potrebu. Ako tvrdia zamestnanci pálenice, pálili v nej všetko možné, aj nemožné. Najväčší záujem je tradične o pálenie sliviek.
Ovocie bez kôstok
Príprava ovocného kvasu nie je náročná, ale vyžaduje si starostlivosť a dodržanie správnych zásad.
„Kvalita destilátu závisí od kvasu. Nie každý pestovateľ si dá záležať. Niektorí si myslia, že kvasená pálenka sa dá urobiť z hocičoho, čo nie je pravda. Ovocie musí byť zrelé, čisté, v správnej konzistencii, jabĺčka a iné tvrdšie ovocie postrúhané. Ideálne je, keď sú kôstkoviny bez kôstok. Tie totiž zanechávajú horkastú príchuť,“ vysvetlila vedúca pálenice Katarína Zsebiková.
Podľa jej slov sú niektorí konzumenti na takúto chuť zvyknutí, podľa noriem EÚ v destiláte nemá čo hľadať.
„Kvalitné ovocie má dosť svojho cukru, nepotrebuje pridávať repný cukor. Ak, tak len trochu na začiatku kvasenia. Čisté ovocie treba dať do kvasu umyté, bez trávy, pretože aj to pridáva k ovociu nežiaducu chuť,“ doplnila Zsebiková.
Skromná úroda
Posledné dve sezóny mali v Hrušove takmer identické. Vypálilo sa takmer 8-tisíc litrov. Pestovateľský rok začali tohto roku v pálenici v polovici septembra.
„Túto sezónu sa už ohlásili zákazníci s drobným ovocím z celého východu. Tohtoročná úroda nie je najštedrejšia. V obci, v ktorom sa darí najmä slivkám, ostali bez tohto obľúbeného ovocia. Rozkvitnuté kvety na stromoch zničila prudká búrka,“ zhodnotil páleničiar Attila Pogány.
V obecnej pálenici majú za sebou už niekoľko várok pálenia ovocných destilátov. Sezóna pálenia sa končí spravidla v apríli nasledujúceho roka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer