Korzár logo Korzár Gemer
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Nie každý pestovateľ si dá záležať na kvalite kvasu

Pálenie ovocných destilátov patrí k tradíciám gemerského regiónu.

Páleničiar A. Pogány. Pri kontrole chuti pálenky.Páleničiar A. Pogány. Pri kontrole chuti pálenky. (Zdroj: Eva Šoltísová)

Obecná pálenica v Hrušove má za sebou 12 sezón. Najväčší záujem tunajších pestovateľov ovocia je tradične o pálenie slivky.

HRUŠOV. Budova terajšej pálenice v minulosti slúžila ako požiarna zbrojnica. Keď sa prestala používať, obec objekt v roku 2001 odkúpila.

Starosta Hrušova Gabriel Parti (SMK) vysvetlil, že tento región je známy ovocinárstvom.

„Po zrekonštruovaní sme sa v nasledujúcom roku pustili do pálenia alkoholu. Máme za sebou 12 sezón úspešných rokov. Úspešných preto, lebo za toto obdobie sme za vyrobené destiláty nemali reklamáciu,“ zhodnotil starosta.

Skryť Vypnúť reklamu

Pestovateľská pálenica je malá a páli sa v nej väčšinou pre vlastnú potrebu. Ako tvrdia zamestnanci pálenice, pálili v nej všetko možné, aj nemožné. Najväčší záujem je tradične o pálenie sliviek.

Ovocie bez kôstok

Príprava ovocného kvasu nie je náročná, ale vyžaduje si starostlivosť a dodržanie správnych zásad.

„Kvalita destilátu závisí od kvasu. Nie každý pestovateľ si dá záležať. Niektorí si myslia, že kvasená pálenka sa dá urobiť z hocičoho, čo nie je pravda. Ovocie musí byť zrelé, čisté, v správnej konzistencii, jabĺčka a iné tvrdšie ovocie postrúhané. Ideálne je, keď sú kôstkoviny bez kôstok. Tie totiž zanechávajú horkastú príchuť,“ vysvetlila vedúca pálenice Katarína Zsebiková.

Podľa jej slov sú niektorí konzumenti na takúto chuť zvyknutí, podľa noriem EÚ v destiláte nemá čo hľadať.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kvalitné ovocie má dosť svojho cukru, nepotrebuje pridávať repný cukor. Ak, tak len trochu na začiatku kvasenia. Čisté ovocie treba dať do kvasu umyté, bez trávy, pretože aj to pridáva k ovociu nežiaducu chuť,“ doplnila Zsebiková.

Skromná úroda

Posledné dve sezóny mali v Hrušove takmer identické. Vypálilo sa takmer 8-tisíc litrov. Pestovateľský rok začali tohto roku v pálenici v polovici septembra.

„Túto sezónu sa už ohlásili zákazníci s drobným ovocím z celého východu. Tohtoročná úroda nie je najštedrejšia. V obci, v ktorom sa darí najmä slivkám, ostali bez tohto obľúbeného ovocia. Rozkvitnuté kvety na stromoch zničila prudká búrka,“ zhodnotil páleničiar Attila Pogány.

V obecnej pálenici majú za sebou už niekoľko várok pálenia ovocných destilátov. Sezóna pálenia sa končí spravidla v apríli nasledujúceho roka.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  9. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  10. Bezbariérové vozidlo
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 936
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 907
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 14 470
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 652
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 694
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 10 999
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 587
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 555
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 365
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 132
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.

Čo musíte vedieť o celoplošnom testovaní? Ministerstvo zverejnilo postup

Testovanie na koronavírus sa uskutoční počas troch víkendov.

Testovanie ľudí pred nemocnicou na Kramároch.
Momentka z Giro d'Italia 2020.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop