Korzár logo Korzár Gemer
Štvrtok, 13. december, 2018 | Meniny má Lucia
Nájdete nás na webe

Nie každý pestovateľ si dá záležať na kvalite kvasu

Pálenie ovocných destilátov patrí k tradíciám gemerského regiónu.

Páleničiar A. Pogány. Pri kontrole chuti pálenky.(Zdroj: Eva Šoltísová)

Obecná pálenica v Hrušove má za sebou 12 sezón. Najväčší záujem tunajších pestovateľov ovocia je tradične o pálenie slivky.

HRUŠOV. Budova terajšej pálenice v minulosti slúžila ako požiarna zbrojnica. Keď sa prestala používať, obec objekt v roku 2001 odkúpila.

Starosta Hrušova Gabriel Parti (SMK) vysvetlil, že tento región je známy ovocinárstvom.

„Po zrekonštruovaní sme sa v nasledujúcom roku pustili do pálenia alkoholu. Máme za sebou 12 sezón úspešných rokov. Úspešných preto, lebo za toto obdobie sme za vyrobené destiláty nemali reklamáciu,“ zhodnotil starosta.

Pestovateľská pálenica je malá a páli sa v nej väčšinou pre vlastnú potrebu. Ako tvrdia zamestnanci pálenice, pálili v nej všetko možné, aj nemožné. Najväčší záujem je tradične o pálenie sliviek.

Ovocie bez kôstok

Príprava ovocného kvasu nie je náročná, ale vyžaduje si starostlivosť a dodržanie správnych zásad.

„Kvalita destilátu závisí od kvasu. Nie každý pestovateľ si dá záležať. Niektorí si myslia, že kvasená pálenka sa dá urobiť z hocičoho, čo nie je pravda. Ovocie musí byť zrelé, čisté, v správnej konzistencii, jabĺčka a iné tvrdšie ovocie postrúhané. Ideálne je, keď sú kôstkoviny bez kôstok. Tie totiž zanechávajú horkastú príchuť,“ vysvetlila vedúca pálenice Katarína Zsebiková.

Podľa jej slov sú niektorí konzumenti na takúto chuť zvyknutí, podľa noriem EÚ v destiláte nemá čo hľadať.

„Kvalitné ovocie má dosť svojho cukru, nepotrebuje pridávať repný cukor. Ak, tak len trochu na začiatku kvasenia. Čisté ovocie treba dať do kvasu umyté, bez trávy, pretože aj to pridáva k ovociu nežiaducu chuť,“ doplnila Zsebiková.

Skromná úroda

Posledné dve sezóny mali v Hrušove takmer identické. Vypálilo sa takmer 8-tisíc litrov. Pestovateľský rok začali tohto roku v pálenici v polovici septembra.

„Túto sezónu sa už ohlásili zákazníci s drobným ovocím z celého východu. Tohtoročná úroda nie je najštedrejšia. V obci, v ktorom sa darí najmä slivkám, ostali bez tohto obľúbeného ovocia. Rozkvitnuté kvety na stromoch zničila prudká búrka,“ zhodnotil páleničiar Attila Pogány.

V obecnej pálenici majú za sebou už niekoľko várok pálenia ovocných destilátov. Sezóna pálenia sa končí spravidla v apríli nasledujúceho roka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  4. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  5. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  1. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  2. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  5. Slovensko spieva koledy
  6. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  7. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  8. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 52 643
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 686
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 10 153
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 002
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 285
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 371
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 759
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 518
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 084
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 4 535

Neprehliadnite tiež

Pred Vianocami príde oteplenie, biele budú asi len na horách a severe

Sneh vo výške nad 1500 metrov by sa mal udržať až do sviatkov.

Košický župan Trnka prijal košického primátora Polačeka

Spolu chcú riešiť IDS, záchytné parkoviská aj aquapark.

Konkoly vyhral deviate voľby, je najdlhšie pôsobiacim starostom v kraji

Pracovať už začala aj samospráva v zrejme najznámejšej obci okresu Košice-okolie.

Vo Vysokých a Západných Tatrách napadalo desať centimetrov snehu

V najvyšších polohách je vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.

Most VSS je upchaný, pre dve nehody sa tvoria kolóny

Prejazdu týmto úsekom sa skúste vyhnúť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Radový policajt: Vo vedení sú všetci kamaráti a nahrávajú si

Rozhovor o pomeroch v trnavskej polícii.

DOMOV

Kotlebovcom funkcionár so svastikou na hrudi neprekáža

Viditeľné tetovanie so svastikou je trestné.

SVET

Rusko vyhostilo slovenského vojenského diplomata

Krajinu má opustiť v priebehu 48 hodín.

ŠPORT

Kmotrík: Máte pocit, že Barcelona má v kádri pätnásť odchovancov?

Majiteľ Slovana hovorí o novom štadióne.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop