Korzár logo Korzár Gemer
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Pred jarmočníkmi varili tradičné gemerské jedlá

Na rožňavskom jarmoku pripravili pre návštevníkov ochutnávku tradičných gemerských jedál.

Gočovanky. Pirohy „dochucovali“ ľudovými pesničkami.Gočovanky. Pirohy „dochucovali“ ľudovými pesničkami. (Zdroj: Eva Šoltísová)

Na každom jarmoku nesmie chýbať občerstvenie v podobe stánkov plných rozmanitých dobrôt.

ROŽŇAVA. Počas rožňavských Dní mesta spojených s jarmokom ponúkali na námestí jedlá tradičnej gemerskej kuchyne.

Originálne pokrmy pripravovali priamo pred očami divákov obyvatelia z okolitých obcí. O jedlá bol veľký záujem, a tak sa kuchári pri hrncoch riadne zapotili.

Cyril Motyka za organizátorov vysvetlil, že takýmto spôsobom chceli jarmok ešte viac zatraktívniť.

„Rozhodli sme sa pochváliť chutnými regionálnymi jedlami, ktoré robievali už naše staré mamy. Ponuka je bohatá, každý si príde na svoje,“ ubezpečil C. Motyka.

Skryť Vypnúť reklamu

Zástupcovia z Jablonova ponúkali domáci pečený chlieb z piecky, zabíjačkové špeciality a čerstvo napečené lokše.

Pri obrovskom site na halušky sa šikovne zvŕtali seniorky z Klubu dôchodcov z Krásnohorského Podhradia. „

Navarili sme jarmočníkom bryndzové halušky. Cesto sme urobili z 20 kilogramov múky a 30 kilogramov zemiakov. U nás je toto jedlo veľmi obľúbené. Človek sa narobí, kým sú halušky hotové, ale konečný výsledok naozaj stojí za to,“ opísala s úsmevom Edita Štíbelová.

Z jedál rýchlo ubúdalo

Zahanbiť sa nedali ani členky súboru Gočovan z Gočova. Tie nachystali pre konzumentov 1 500 kusov gôšovských pirohov so zemiakovo-bryndzovou plnkou.

„Sme tu všetky členky, aby nám práca šla od ruky. Vo chvíľach voľna si zaspievame a hádam takto pri piesni lepšie chutí aj stravníkom,“ domnievala sa Zuzana Palacková.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaspomínala, že v dedine sa dodnes varia jedlá starých materí, halušky, zemiaková polievka na kvasno, rezance s makom, ale aj bryndzou a tvarohom.

Kto neobľubuje múčne jedlá, mohol si pochutnať na pečenom prasiatku, ktoré piekli priamo pred očami hladných návštevníkov obyvatelia z Rudnej.

Domáci poľovníci z Občianskeho poľovníckeho združenia pripravili 50-litrový kotol gulášu z diviny. „Je v ňom asi sto porcií, ale rýchlo sa míňa. Mali sme navariť asi v dvoch kotloch,“ poznamenal poľovník Ferdinand Bernáth.

Šikovní majstri

Jozef Brezina sa rozhodol pre ochutnávku všetkých jedál. „Ponuka je široká, len ťažko som si vedel vybrať. Rozhodol som sa pre degustáciu všetkých. A nebanujem. Zišli sa tu veľmi šikovní majstri varenia, ktorých musím pochváliť,“ zhodnotil Rožňavčan.

Skryť Vypnúť reklamu

Rodina Čambalová prišla na Dni mesta z Dobšinej. „Na túto akciu chodievame pravidelne. Ochutnali sme aj ponúkané špeciality. Deti si vybrali bezmäsité jedlá, my sme dali prednosť gulášu a prasiatku. Chutilo nám všetkým,“ zhrnula za rodinu pani Agáta.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 134
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 957
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 974
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 624
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 408
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 127
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 059
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 875
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 768
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 460
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Celomestské testovanie v Košiciach.
Miroslav Radačovský s údajným dôkazom.
Firma skladuje stovky ton drevnej hmoty z výrubu neďaleko Slaneckej.

Do Popradu doviezli prvú zubačku zo Švajčiarska

Nové hybridné vlaky pomenujú podľa menej známych tatranských štítov.

Novú zubačku priviezli po častiach na troch kamiónoch.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič naďalej trvá na celoplošnom testovaní (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Cynická obluda

Dôkaz o účinnosti homeopatík

Ako to, že Cibulková netrvala na tom, aby jej vakcínu najskôr miliardukrát rozriedili?

Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.

Polícia pokutu päťsto eur za cestu po drevo na kúrenie obhajuje

Výber pokút nie je prioritou polície, tvrdia policajti.

Rómovia v Moldave nad Bodvou žijú vo veľkej biede.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop