Korzár logo Korzár Gemer
Nedeľa, 5. júl, 2020 | Meniny má Cyril, MetodKrížovkyKrížovky

Pred jarmočníkmi varili tradičné gemerské jedlá

Na rožňavskom jarmoku pripravili pre návštevníkov ochutnávku tradičných gemerských jedál.

Gočovanky. Pirohy „dochucovali“ ľudovými pesničkami.Gočovanky. Pirohy „dochucovali“ ľudovými pesničkami. (Zdroj: Eva Šoltísová)

Na každom jarmoku nesmie chýbať občerstvenie v podobe stánkov plných rozmanitých dobrôt.

ROŽŇAVA. Počas rožňavských Dní mesta spojených s jarmokom ponúkali na námestí jedlá tradičnej gemerskej kuchyne.

Originálne pokrmy pripravovali priamo pred očami divákov obyvatelia z okolitých obcí. O jedlá bol veľký záujem, a tak sa kuchári pri hrncoch riadne zapotili.

Cyril Motyka za organizátorov vysvetlil, že takýmto spôsobom chceli jarmok ešte viac zatraktívniť.

„Rozhodli sme sa pochváliť chutnými regionálnymi jedlami, ktoré robievali už naše staré mamy. Ponuka je bohatá, každý si príde na svoje,“ ubezpečil C. Motyka.

Skryť Vypnúť reklamu

Zástupcovia z Jablonova ponúkali domáci pečený chlieb z piecky, zabíjačkové špeciality a čerstvo napečené lokše.

Pri obrovskom site na halušky sa šikovne zvŕtali seniorky z Klubu dôchodcov z Krásnohorského Podhradia. „

Navarili sme jarmočníkom bryndzové halušky. Cesto sme urobili z 20 kilogramov múky a 30 kilogramov zemiakov. U nás je toto jedlo veľmi obľúbené. Človek sa narobí, kým sú halušky hotové, ale konečný výsledok naozaj stojí za to,“ opísala s úsmevom Edita Štíbelová.

Z jedál rýchlo ubúdalo

Zahanbiť sa nedali ani členky súboru Gočovan z Gočova. Tie nachystali pre konzumentov 1 500 kusov gôšovských pirohov so zemiakovo-bryndzovou plnkou.

„Sme tu všetky členky, aby nám práca šla od ruky. Vo chvíľach voľna si zaspievame a hádam takto pri piesni lepšie chutí aj stravníkom,“ domnievala sa Zuzana Palacková.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaspomínala, že v dedine sa dodnes varia jedlá starých materí, halušky, zemiaková polievka na kvasno, rezance s makom, ale aj bryndzou a tvarohom.

Kto neobľubuje múčne jedlá, mohol si pochutnať na pečenom prasiatku, ktoré piekli priamo pred očami hladných návštevníkov obyvatelia z Rudnej.

Domáci poľovníci z Občianskeho poľovníckeho združenia pripravili 50-litrový kotol gulášu z diviny. „Je v ňom asi sto porcií, ale rýchlo sa míňa. Mali sme navariť asi v dvoch kotloch,“ poznamenal poľovník Ferdinand Bernáth.

Šikovní majstri

Jozef Brezina sa rozhodol pre ochutnávku všetkých jedál. „Ponuka je široká, len ťažko som si vedel vybrať. Rozhodol som sa pre degustáciu všetkých. A nebanujem. Zišli sa tu veľmi šikovní majstri varenia, ktorých musím pochváliť,“ zhodnotil Rožňavčan.

Skryť Vypnúť reklamu

Rodina Čambalová prišla na Dni mesta z Dobšinej. „Na túto akciu chodievame pravidelne. Ochutnali sme aj ponúkané špeciality. Deti si vybrali bezmäsité jedlá, my sme dali prednosť gulášu a prasiatku. Chutilo nám všetkým,“ zhrnula za rodinu pani Agáta.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  3. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  5. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  7. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  8. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  9. Najrýchlejší dopravný prostriedok je bicykel
  10. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave
  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  3. Štart sezóny F1 je za dverami
  4. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  5. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  6. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  7. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  8. Hrdinovia bez potlesku
  9. Odvezte sa Ľadovým expresom spoznávať juh Slovenského raja
  10. Herec a dabér Pavel Soukup: můj test autokamery Mio MiVue 798
  1. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 21 363
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 15 104
  3. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 15 014
  4. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 14 994
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 11 155
  6. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 937
  7. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 211
  8. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 996
  9. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 9 625
  10. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 8 904
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Z vraňarov sa stávajú patkaňare, hlodavce sú aj v parkoch na Hlavnej

Pribudnú tabuľky so zákazom kŕmenia holubov, má ich to eliminovať.

Park pri fontáne so znameniami sa zapáčil aj potkanom.
Skatepark v centre mesta je po pár rokoch v dezolátnom stave. Prvky sú značne poškodené a areál je málo udržiavaný.
Ilustračná fotografia.

Skúsení cestovatelia radia, kam vyraziť na výlet k susedom

Dominika Jalová a Ján Turčin pripojili aj vlastné skúsenosti.

Historický žeriav v poľskom meste Gdansk.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto
Sergej Krikaľov v roku 2005 už ako ruský kozmonaut po ďalšom pristátí v Kazachstane.
KOMENTÁR EDUARDA ŽITŇANSKÉHO

Začínajú sa daňové tančeky

Úvahy o vyrovnanom rozpočte sa posúvajú do budúcnosti.

Eduard Žitňanský

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop