Korzár logo Korzár Gemer

Výnimočná chuť gágoríkov záleží od rúk

Valéria Angyalová zo Silickej Jablonice sa už 40 rokov venuje výrobe gágoríkov.

Gágoríky. Každý kus sa zhotoví ručne.Gágoríky. Každý kus sa zhotoví ručne. (Zdroj: Eva Šoltísová)

Vo svojom voľnom čase vyrába ručne drobné točené cesto, o ktoré je na okolí veľký záujem.

SILICKÁ JABONICA. Valéria Angyalová zo Silickej Jablonice trávi všetok svoj voľný čas pri výrobe točeného cesta, ktoré v regióne nazývajú gágoríky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ich príprava je veľmi pracná, každý kúsok dlhý okolo jedného centimetra zhotoví ručne.

„Je o ne veľký záujem, ľudia z okolia si ich objednávajú na svadby. Táto príloha je u nás tradičná a nesmie chýbať v slepačej polievke,“ vysvetlila gazdiná.

Na výnimočnú chuť gágoríkov nedá dopustiť. Ako tvrdí, ich jedinečnosť sa skrýva v tom, že sa robia ručne a z kvalitných surovín.

SkryťVypnúť reklamu

Z jedného kilogramu múky a 10 domácich vajec pripraví zhruba za 10 hodín asi 5-tisíc gágoríkov.

Zhotovené musia týždeň schnúť pri izbovej teplote. V. Angyalová venuje tejto činnosti denne každú voľnú chvíľu.

Spoločenská udalosť

Točené cesto obyvateľku zo Silickej Jablonice naučila robiť mama už v detstve.

„Pôvodne sa pri ich výrobe používali rebierka a cesto sme rezali nožom. Postupom času sme začali používať modernejšie nástroje, ktoré nám urýchľujú prácu. Ručná technika však ostala,“ vysvetlila Angyalová.

Tradíciu z Gemera si nenecháva len pre seba. Na jarmokoch do výroby gágoríkov zaúča najmä zvedavé deti.

V Silickej Jablonici iné ako točené cesto do vývarov nepoužívajú. „Stretávame sa v dedine desiatka žien. Chystáme gágoríky a popri tom si zaspievame, povymieňame recepty. Je to naša malá spoločenská udalosť,“ usmieva sa V. Angyalová, známa tiež v obci ako vychýrená pekárka.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 145
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 738
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 539
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 971
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 734
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 367
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 652
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 525
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video