Betliarom sa cez víkend niesla vôňa tradičnej zabíjačky. Prišli si ju vychutnať nielen domáci, ale aj návštevníci z blízkeho okolia. Hostiteľmi bol grófsky manželský pár Andrássyovci z betliarskeho kaštieľa.
BETLIAR. Andrássyho fašiangy v Betliari mali svoju premiéru. Nechýbala pravá dedinská zabíjačka a dobroty z nej – klobásy, jaternice, paprikový lalok. Súťažne sa varila aj zabíjačková kapustnica.
„Pripravili sme klasickú kapustnicu, takú, ako sa varí na Vianoce a potom zabíjačkovú. Do prvej sa dáva údené mäso, druhá sa pripravuje z čerstvého zabíjačkového mäsa. Ku zabíjačke patrí aj tradičná polievka gresupa,“ povedal jeden z majstrov kuchárov Marián s pomocníkom Jánom.
Navarili takmer sto litrov oboch polievok, na ktorých si pochutnávali návštevníci fašiangov. K tým neodmysliteľne patria aj chutné šišky. Podávali sa s domácim lekvárom. Majstri mäsiari z Betliara už od rána pripravovali zabíjačkové dobroty.
Klobásy podľa tradičných receptov
„Na klobásky sme odvážili asi tridsať kíl mäsa, okoreníme ho, pridáme papriku, soľ, cesnak. Pripravujeme ich podľa tradičných receptúr našich starých mám,“ zdôraznil jeden z majstrov mäsiarov z obce. Zo 180–kilového prasiatka pripravili 250 kusov klobás a jaterníc.
Na všetko dozeral aj mladý grófsky pár Andrássyovcov, pánov z Betliarskeho kaštieľa. Tí boli s prácou svojich poddaných spokojní. „Krásne tu rozvoniava kapustnica, klobásky. Už sa tešíme na degustáciu,“ netajil gróf Andrássy.
Hoci ich maškrtné jazýčky sú zvyknuté na rôzne vychýrené svetové jedlá, dedinskú zabíjačku si poriadne vychutnali.
„Ak by nás poddaní zo zabíjačkových hodov nepozvali, urazili by nás. Rozhodne sa na to ochutnávanie tešíme a odmenou za dobré jedlo bude možno zvýšenie daní,“ poznamenal s úsmevom gróf, s čím súhlasila aj jeho sympatická manželka.
Grófsky pár prišiel odetý v dobovom oblečení. Foto: Mária Šimoňáková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer