Korzár logo Korzár Gemer
Sobota, 24. február, 2018 | Meniny má Matej
Pridajte si svoje mesto

Pálenice majú problémy, ovocia je menej

Prevádzkovateľom páleníc tento rok veľmi nepraje. Oproti vlaňajšku bolo ovocia pomenej.

Fedor Prihradsky. S alkoholom len pracuje.(Zdroj: kar)

Prevádzkovateľom páleníc tento rok veľmi nepraje. Oproti vlaňajšku bolo ovocia pomenej. Okrem toho zákazníci z okolia maďarských hraníc cestujú do tamojších páleníc, pretože u južných susedov zrušili spotrebnú daň a pálenie tam vyjde lacnejšie.

GEMERSKÁ HôRKA. Fedor Prihradsky dlhé roky prevádzkuje pálenicu v Gemerskej Hôrke. Hoci takmer denne pracuje s alkoholom, hovorí, že tomuto moku neholduje. Nedožičí si ani takzvaný zdravotný štamperlík.

Prihradsky spomína na zlaté časy, kým Maďari nezrušili spotrebnú daň z liehu. Dovtedy k nim prúdili stovky zákazníkov, bolo ich priemerne sedemsto za sezónu. Po zmene u južných susedov ich je tak do tristo.

Ako nás informovalo Ministerstvo financií SR, Európska komisia podala na Európsky súdny dvor žalobu na Maďarsko za porušenie smernice, ktorá platí pre všetky členské štáty.

Ide práve o problematiku zdaňovania liehu, vyrábaného pre domácnosti na ich osobnú spotrebu. Slovenským prevádzkovateľom v okolí Maďarska preto možno v budúcnosti svitne na lepšie časy.

Jabĺk v tomto roku niet

Slovenským páleniciam nepraje v tomto roku ani úroda. Vlani sa konáre prehýbali pod množstvom jabĺk a pestovatelia doslova nevedeli, ako naložiť s takýmto množstvom ovocia.

V tomto roku skúsení ovocinári rátajú úrodu jabĺk doslova na prstoch dvoch rúk.

Skúsený ovocinár z Rožňavy Pavol Červenák má jednoduché vysvetlenie. Stromy vraj po bohatom vlaňajšku oddychovali. Niektorých pestovateľov vraj aj potrápila múčnatka.

„Je to choroba z tepla. A práve v letných mesiacoch sme mali aj také horúce noci, že teplota vystúpila nad dvadsať stupňov,“ opísal tento odborník.

Muži chcú slivky, ženy marhule

„Pre náš región je typickým ovocím jablko. Keď ho niet, tak je zle. Našťastie, hrušiek sa urodilo ako tak dosť. Horšie je to so slivkami, ale tomuto ovociu sa vo všeobecnosti u nás až tak nedarí,“ opísal F. Prihradsky.

Napriek tomu vraj práve slivky sú veľmi obľúbené a zákazníci ich nosia najčastejšie na vypálenie.

„Slivovica je veľmi obľúbená u mužov. Ženy, naopak majú rady jemné vône, preto dávajú prednosť hruškovici či marhuľovici,“ dodáva F. Prihradsky.

Vzácnosťou sú vraj pálenky vyrobené z lesného ovocia a aj ich výroba je o čosi náročnejšia.

„Pri kvasení je nutné venovať tomuto ovociu viac pozornosti. Lesného ovocia je pomenej, niektoré druhy sa nesmú ani zberať, aby ostala úroda aj pre lesnú zver. Vynikajúco však chutí malinovica. Fajnšmekri si ju vozia zo zahraničia, my sme ju naposledy kúpili v Srbsku,“ hovorí tento odborník.

Alebo piť alebo žiť

Kým sa alkohol môže vychutnávať, trvá to niekoľko týždňov aj mesiacov. Z približne 2 300 litrov kvasu má ovocinár asi 30 litrov pálenky. Kvasenie ovocia trvá niekoľko týždňov alebo aj dva mesiace. Potom sa meria hladina cukru a nasleduje niekoľkohodinové pálenie.

„Alkohol by mal potom zrieť aj pol roka. Vtedy je ideálny na konzumáciu,“ vysvetľuje F. Prihradsky.
Hoci o alkohole vie rozprávať celé hodiny, on sám ho nekonzumuje. „Som stopercentný abstinent, pretože lekár mi povedal – alebo piť, alebo žiť,“ s úsmevom hovorí tento Gemerčan.


roko_gemerska_horka_palenica2_261113_kar_r1639_res.jpg
Sezóna. V týchto dňoch je sezóna na pálenie sliviek.
Foto: kar

Neprehliadnite tiež

Zjazdovky či bežky. Podmienky na východe sú výborné

Víkend a prázdniny by mali priať fanúšikom lyžovania.

Súťaž

Máme pre vás poklad na zaujímavom mieste

Súťažte s Korzárom o zlatú tehličku a ďalšie skvelé ceny.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová: Nie je to len o medailách, chcem prinášať ľuďom radosť

Olympijská víťazka priletela domov len na pár dní. Po krátkom oddychu, ju čaká tréning. Musím sa dostať opäť do formy, vraví.

Najčítanejšie na Gemer Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 189
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 16 306
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 184
  4. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 845
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 7 091
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 766
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 362
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 252
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 705
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 250

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop