Ovocia, hlavne jabĺk, sa toho roku na Slovensku urodilo veľmi málo, výnimkou nie je Gemer. Korzár navštívil najchýrnejšieho ovocinára v Rožňave Pavla Červenáka.
ROŽŇAVA. Z bohatej úrody jabĺk sa záhradkári veľmi tešili vlani. V tomto roku, zdá sa, stromy oddychovali. P. Červenákovi sa predsa len podarilo odložiť na zimu tri debničky zo svojej úrody.
Vo svojej záhradke má tento Rožňavčan osem jabloní. Odrodu, priesvitné letné jablká alebo takzvané jakubky, zberal priebežne.
Najviac sa však tešil z jonatánok, pretože práve z tohto stromu nazberal približne tri debničky. Ovocie uskladnil na zimu. Na niektorých stromoch mal tento rok toľko jabĺk, že by ich spočítal na prstoch dvoch rúk.
„Jabĺk je v tomto roku veľmi málo. Čo-to sa mi urodilo, mne to úplne stačí a mám samozrejme radosť. Hrušky však nemám žiadne, jeden strom napadla hrdza hrušková. Všimol som si, že susedom sa neurodili takmer žiadne jablká. Stromy po vlaňajšej bohatej úrode oddychovali,“ s úsmevom opisuje tento odborník.
Nebezpečná múčnatka
Jabloniam vraj veľmi pomáha v čase kvitnutia pekné slnečné počasie a vetrík, aby sa peľ prenášal z kvetu na kvet.
Nebezpečná je pre toto ovocie múčnatka a vraj toho roku malo toto ochorenie dobré podmienky.
„Je to choroba tepla. V lete sme mali pár nocí, kedy teplota vystúpila nad dvadsať stupňov a práve vtedy múčnatka pracuje,“ opísal P. Červenák.
Dobrú úrodu vraj zabezpečuje správny rez. „Okrem toho nutné je stromy uchrániť pred chorobami. Osobne nerád aplikujem chemické postreky, aj keď nie vždy sa tomu dá vyhnúť. Najlepšie sú bio jablká,“ vysvetľuje záhradkár z Rožňavy.
Obľúbené jonatánky
Práve jonatánky, ktoré si on sám veľmi pochvaľuje, sú náchylné na múčnatku.
„Najradšej mám túto odrodu, pretože jablká sú veľmi pekne do červena sfarbené, dlho vydržia uskladnené a majú príjemnú chuť. Ak sa vyskytne múčnatka, snažím sa napadnuté konáre strihať mechanicky, nie vždy sa to podarí odstrániť, vtedy musím využiť aj chémiu,“ opisuje pán Pavel.
Aj jeho susedka Mária Drgošová tvrdí, že tohto roku si veľmi na jablkách nepochutia.
„Zo šiestich stromov sme obrali desať jabĺk. Vlani sme ich mali naopak veľmi veľa. Tešíme sa však z bohatej úrody hrozna, práve ho oberáme,“ povedala táto pestovateľka.
V sadoch si nedovolia nemať úrodu
Slabá úroda jabĺk zrejme nebude mať vplyv na cenu tohto ovocia.
„V intenzívnych výsadbách v sadoch si nemôžu dovoliť nemať jeden rok úrodu. Pracujú tam odborníci, ktorí pestovanie riadia za pomoci počítačových programov. Vedia, ako a kedy prihnojiť, koľko svetla potrebujú stromy a vedia zvoliť taký rez, aby bola dostatočná úroda. U drobných záhradkárov, ak ich stromy jeden rok oddychujú, nič sa nedeje,“ vysvetlil nám tento odborník.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer