Korzár logo Korzár Gemer
Štvrtok, 26. apríl, 2018 | Meniny má Jaroslava
Pridajte si svoje mesto

Pre šéfkuchára Žídeka vyprážala Betliarčanka žabie stehienka

Gertrúda Jergová pripravila najslávnejšiemu kuchárovi na Slovensku skutočnú lahôdku - žabie stehienka.

Spomienka na natáčanie. G. Jergová (uprostred) s J. Žídekom (vľavo) a starostom Júliusom Farkašovským.(Zdroj: archív G. J.)

Variť po boku známeho šéfkuchára Jaroslava Žídeka sa nepodarí každému. Pripraviť pre neho skutočne netradičné jedlo je rovnako ojedinelým javom. Betliarčanka Gertrúda Jergová najslávnejšiemu kuchárovi na Slovensku pripravila skutočnú lahôdku, žabie stehienka.

BETLIAR. J. Žídek svojho času natáčal televíznu reláciu v betliarskom kaštieli. Na výpomoc pri príprave miestnej špeciality si pozval práve G. Jergovú.

Jej vyprážané žabie stehienka si pochvaľoval a prisľúbil, že ich zaradí do menu vo svojej reštaurácii.

Článok pokračuje pod video reklamou

Jergová zaspomínala, aké to bolo, keď sa mala po prvýkrát „stretnúť“ s touto miestnou špecialitou. Keď sa do Betliara vydala, nemala ani potuchy, že sa tu jedia žaby.

„Žiab bolo v parku kaštieľa vždy dostatok. Keď ste sa večer prešli, nebolo kam stúpiť. Manžel ich nachytal a kázal mi ich pripraviť. S údivom som sa na neho pozerala,“ zaspomínala. Hoci mu ich pripravila, nenašla odvahu ochutnať ich.

„Mala som k nim odpor, hoci ma manžel presviedčal. Aj panvica, na ktorej som ich pripravovala, skončila pri sliepkach. Manžel mi hovoril, len nech ich skúsim, že iní na to neumreli, neumriem ani ja. Nakoniec som ten odpor prekonala. Boli výborné. Žabie mäso je niečo medzi kurčaťom a rybou.“

Odvtedy počas sezóny pripravovali žaby na dva spôsoby. Tradičný, stehienka podusené na cibuľke, okorenené, osolené s praženicou a už o čosi modernejší - žabie stehienka v trojobale vyprážané.

„Pred obaľovaním som mäsko pomočila v mlieku, aby tá pachuť sa vstrebala do mlieka, aby bolo jemnejšie. Keď ich J. Žídek ochutnal, Žiadal si ďalši porciu, tak som mu povedala, že nech si ide nejakú tú žabku chytiť ku rybníku,“ poznamenala s úsmevom.

Račia i krabia pochúťka

Žabie stehienka majú v Betliari stáročnú históriu. Zaviedli ju grófi z kaštieľa.

„Vodili si sem hostí z celej Európy a s nimi prichádzali aj netradičné recepty. Sluhovia, ľudia z Betliara sa inšpirovali pánmi a tiež stehienka ochutnali. Odvtedy miestnych volajú žabiaci (žabäri). Žiab bolo v čase sezóny dosť, vajíčok tiež, takže bolo to lacné jedlo. Žaby sa zbierali, len kým sa nezačali páriť. Trvalo to asi pol druha mesiaca,“ zdôraznila.

V rodine G. Jergovej sa okrem žabích stehienok podávali aj raky. Tie s manželom kedysi zbierali v rieke Slaná. Odkedy však vybudovali priehradu Dobšiná, raky v rieke už nie sú.

„Raz manžel vylovil niekoľko rakov, že ich upečie a mala som ich ochutnať. Kázala som mu, aby ich hodil späť do rieky, že to nebudem jesť. No nechal toho najväčšieho, ktorého mi dal ochutnať. Bol výborný. Najlepšie je pripraviť raka na otvorenom ohni, niekedy sa však aj varí v horúcej vode na sporáku,“ doplnila.

Žabie stehienka už roky nejedla, rovnako tak ani raky. Pred rokmi však v Nemecku ochutnala kraby a ich chuť ju tiež oslovila.

Neprehliadnite tiež

Leteckí záchranári pomáhali lesnému robotníkovi v Rejdovej

Pi manipulácii s drevom ho zasiahol strom.

Odkaz farmárov ministerke: Čakáme

Prišli už o deviatej ráno na košické stretnutie, ktoré ministerstvo zrušilo.

Na Loky chcú stavať ďalšie apartmány. Vraj pre športovcov. Aktivista: Paškova kľučka

Prvé domy už predávajú - hocikomu. Rovinský obviňuje investora a mesto z klamstva.

Starosta obce Valaliky: Tušil som, že nejaký investor už príde

Napadlo ho to po vyhlásení výberového konania na cestu R2.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Markíza prehrala, Kočnerovi má platiť milióny za čudné zmenky

Sudkyňa odmietla návrh, aby sa preveril vek zmeniek, či boli skutočne podpísané v roku 2000.

DOMOV

Prokurátor Špirko už pozná disciplinárny návrh trestu

Špirko vystúpil v marci pred budovou Úradu špeciálnej prokuratúry.

KOMENTÁRE

Prečo vám tí lepší ľudia zvyčajne klamú, keď hovoria o jedle

Časť populácie má pri jedení pocit morálnej nadradenosti.

Najčítanejšie na Gemer Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  2. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  3. Za palivo Shell BMW domov
  4. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  5. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  6. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  7. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  8. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  9. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  10. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  1. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  2. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  3. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  4. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  5. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  6. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  7. Naše finančné družstvo zveľaďuje svoje aktíva
  8. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si piatykrát odnáša Martinus
  9. Za palivo Shell BMW domov
  10. Shell ponúkne najrýchlejšie dobíjanie elektromobilov v Európe
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 21 904
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 17 400
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 071
  4. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 672
  5. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 8 270
  6. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko 6 793
  7. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 5 194
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 4 502
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú 3 494
  10. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 3 468

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop