Korzár logo Korzár Gemer
Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel
Nájdete nás na webe

Pre šéfkuchára Žídeka vyprážala Betliarčanka žabie stehienka

Gertrúda Jergová pripravila najslávnejšiemu kuchárovi na Slovensku skutočnú lahôdku - žabie stehienka.

Spomienka na natáčanie. G. Jergová (uprostred) s J. Žídekom (vľavo) a starostom Júliusom Farkašovským.(Zdroj: archív G. J.)

Variť po boku známeho šéfkuchára Jaroslava Žídeka sa nepodarí každému. Pripraviť pre neho skutočne netradičné jedlo je rovnako ojedinelým javom. Betliarčanka Gertrúda Jergová najslávnejšiemu kuchárovi na Slovensku pripravila skutočnú lahôdku, žabie stehienka.

BETLIAR. J. Žídek svojho času natáčal televíznu reláciu v betliarskom kaštieli. Na výpomoc pri príprave miestnej špeciality si pozval práve G. Jergovú.

Jej vyprážané žabie stehienka si pochvaľoval a prisľúbil, že ich zaradí do menu vo svojej reštaurácii.

Článok pokračuje pod video reklamou

Jergová zaspomínala, aké to bolo, keď sa mala po prvýkrát „stretnúť“ s touto miestnou špecialitou. Keď sa do Betliara vydala, nemala ani potuchy, že sa tu jedia žaby.

„Žiab bolo v parku kaštieľa vždy dostatok. Keď ste sa večer prešli, nebolo kam stúpiť. Manžel ich nachytal a kázal mi ich pripraviť. S údivom som sa na neho pozerala,“ zaspomínala. Hoci mu ich pripravila, nenašla odvahu ochutnať ich.

„Mala som k nim odpor, hoci ma manžel presviedčal. Aj panvica, na ktorej som ich pripravovala, skončila pri sliepkach. Manžel mi hovoril, len nech ich skúsim, že iní na to neumreli, neumriem ani ja. Nakoniec som ten odpor prekonala. Boli výborné. Žabie mäso je niečo medzi kurčaťom a rybou.“

Odvtedy počas sezóny pripravovali žaby na dva spôsoby. Tradičný, stehienka podusené na cibuľke, okorenené, osolené s praženicou a už o čosi modernejší - žabie stehienka v trojobale vyprážané.

„Pred obaľovaním som mäsko pomočila v mlieku, aby tá pachuť sa vstrebala do mlieka, aby bolo jemnejšie. Keď ich J. Žídek ochutnal, Žiadal si ďalši porciu, tak som mu povedala, že nech si ide nejakú tú žabku chytiť ku rybníku,“ poznamenala s úsmevom.

Račia i krabia pochúťka

Žabie stehienka majú v Betliari stáročnú históriu. Zaviedli ju grófi z kaštieľa.

„Vodili si sem hostí z celej Európy a s nimi prichádzali aj netradičné recepty. Sluhovia, ľudia z Betliara sa inšpirovali pánmi a tiež stehienka ochutnali. Odvtedy miestnych volajú žabiaci (žabäri). Žiab bolo v čase sezóny dosť, vajíčok tiež, takže bolo to lacné jedlo. Žaby sa zbierali, len kým sa nezačali páriť. Trvalo to asi pol druha mesiaca,“ zdôraznila.

V rodine G. Jergovej sa okrem žabích stehienok podávali aj raky. Tie s manželom kedysi zbierali v rieke Slaná. Odkedy však vybudovali priehradu Dobšiná, raky v rieke už nie sú.

„Raz manžel vylovil niekoľko rakov, že ich upečie a mala som ich ochutnať. Kázala som mu, aby ich hodil späť do rieky, že to nebudem jesť. No nechal toho najväčšieho, ktorého mi dal ochutnať. Bol výborný. Najlepšie je pripraviť raka na otvorenom ohni, niekedy sa však aj varí v horúcej vode na sporáku,“ doplnila.

Žabie stehienka už roky nejedla, rovnako tak ani raky. Pred rokmi však v Nemecku ochutnala kraby a ich chuť ju tiež oslovila.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 211
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 022
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 607
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 061
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 329
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 989
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 865
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 621
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 763
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 308

Neprehliadnite tiež

Vrcholí nákupná horúčka. Do nemocníc pôjdu stovky postelí

Košická univerzitná dostane takmer tisíc nových lôžok.

Zomrela mama Zlatej brány Alica Takáčová

Vďaka nej sa aj z obyčajných detí stali hviezdy.

Sestry odhadujú vek lôžok v Košiciach aj na 30 či 35 rokov

Sú zhrdzavené, poškodené, nedajú sa polohovať.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop