Korzár logo Korzár Gemer
Nedeľa, 16. december, 2018 | Meniny má Albína
Nájdete nás na webe

Pre šéfkuchára Žídeka vyprážala Betliarčanka žabie stehienka

Gertrúda Jergová pripravila najslávnejšiemu kuchárovi na Slovensku skutočnú lahôdku - žabie stehienka.

Spomienka na natáčanie. G. Jergová (uprostred) s J. Žídekom (vľavo) a starostom Júliusom Farkašovským.(Zdroj: archív G. J.)

Variť po boku známeho šéfkuchára Jaroslava Žídeka sa nepodarí každému. Pripraviť pre neho skutočne netradičné jedlo je rovnako ojedinelým javom. Betliarčanka Gertrúda Jergová najslávnejšiemu kuchárovi na Slovensku pripravila skutočnú lahôdku, žabie stehienka.

BETLIAR. J. Žídek svojho času natáčal televíznu reláciu v betliarskom kaštieli. Na výpomoc pri príprave miestnej špeciality si pozval práve G. Jergovú.

Jej vyprážané žabie stehienka si pochvaľoval a prisľúbil, že ich zaradí do menu vo svojej reštaurácii.

Jergová zaspomínala, aké to bolo, keď sa mala po prvýkrát „stretnúť“ s touto miestnou špecialitou. Keď sa do Betliara vydala, nemala ani potuchy, že sa tu jedia žaby.

„Žiab bolo v parku kaštieľa vždy dostatok. Keď ste sa večer prešli, nebolo kam stúpiť. Manžel ich nachytal a kázal mi ich pripraviť. S údivom som sa na neho pozerala,“ zaspomínala. Hoci mu ich pripravila, nenašla odvahu ochutnať ich.

„Mala som k nim odpor, hoci ma manžel presviedčal. Aj panvica, na ktorej som ich pripravovala, skončila pri sliepkach. Manžel mi hovoril, len nech ich skúsim, že iní na to neumreli, neumriem ani ja. Nakoniec som ten odpor prekonala. Boli výborné. Žabie mäso je niečo medzi kurčaťom a rybou.“

Odvtedy počas sezóny pripravovali žaby na dva spôsoby. Tradičný, stehienka podusené na cibuľke, okorenené, osolené s praženicou a už o čosi modernejší - žabie stehienka v trojobale vyprážané.

„Pred obaľovaním som mäsko pomočila v mlieku, aby tá pachuť sa vstrebala do mlieka, aby bolo jemnejšie. Keď ich J. Žídek ochutnal, Žiadal si ďalši porciu, tak som mu povedala, že nech si ide nejakú tú žabku chytiť ku rybníku,“ poznamenala s úsmevom.

Račia i krabia pochúťka

Žabie stehienka majú v Betliari stáročnú históriu. Zaviedli ju grófi z kaštieľa.

„Vodili si sem hostí z celej Európy a s nimi prichádzali aj netradičné recepty. Sluhovia, ľudia z Betliara sa inšpirovali pánmi a tiež stehienka ochutnali. Odvtedy miestnych volajú žabiaci (žabäri). Žiab bolo v čase sezóny dosť, vajíčok tiež, takže bolo to lacné jedlo. Žaby sa zbierali, len kým sa nezačali páriť. Trvalo to asi pol druha mesiaca,“ zdôraznila.

V rodine G. Jergovej sa okrem žabích stehienok podávali aj raky. Tie s manželom kedysi zbierali v rieke Slaná. Odkedy však vybudovali priehradu Dobšiná, raky v rieke už nie sú.

„Raz manžel vylovil niekoľko rakov, že ich upečie a mala som ich ochutnať. Kázala som mu, aby ich hodil späť do rieky, že to nebudem jesť. No nechal toho najväčšieho, ktorého mi dal ochutnať. Bol výborný. Najlepšie je pripraviť raka na otvorenom ohni, niekedy sa však aj varí v horúcej vode na sporáku,“ doplnila.

Žabie stehienka už roky nejedla, rovnako tak ani raky. Pred rokmi však v Nemecku ochutnala kraby a ich chuť ju tiež oslovila.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  6. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  5. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  9. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  10. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 68 864
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 732
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 10 730
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 10 362
  5. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 787
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 820
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 4 050
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 919
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 3 722
  10. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti 2 599

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop