Návštevníci mali možnosť vidieť ukážky tradičnej ľudovej kultúry, košarovania a strihania oviec, rozhodnúť o najlepších bryndzových haluškách a ochutnať výrobky z ovčieho mlieka a domáce špeciality.
BRZOTÍN. Areál Konského dvora hostil verejnosť zo širokého okolia. Návštevníci sa po veľmi úspešnom prvom ročníku rozhodli prijať pozvanie aj tohto roku.
O pekné zážitky nebola núdza. Očiam a ušiam lahodili vystúpenia detí z miestnej základnej školy, folklórne súbory Dubina, Haviarik, Berkő, Borostyán a Gočovan.
V stánkoch sa predával ovčí syr, žinčica, bryndza, ale aj med, sušené ovocie či výrobky z dreva. Miestne žienky zase prekvapili domácimi slanými aj sladkými koláčmi.
Vôni kotlíkového gulášu a grilovaného mäska odolal len málokto. Deti si prišli na svoje pri stánku Rozprávkového Košického kraja s maskotom grófskeho jazvečíka Tašiho a jeho rozprávkovými kamarátmi.
Tradičný recept
Do súťaže o najlepšie halušky sa prihlásilo päť družstiev. Potešiť chuťové bunky konzumentov sa snažili aj z OZ Krasturist z Jablonova n/Turňou.
„Prišli sme podporiť túto peknú akciu. Na halušky sme použili pätnásť kilogramov zemiakov. Recept je tradičný, tak verím, že budú chutiť,“ nádejal sa šéf päťčlennej skupinky Cyril Motyka.
O tom, ktoré halušky sú najchutnejšie, rozhodovali samotní návštevníci podujatia. Tí udelili pomyselnú zlatú varešku družstvu Gočovan z Gočova.
Za najlepší syr bol ocenili pani Bartošovú z obce Hanková.
V pití žinčice preukázal najlepšie schopnosti Štefan Kozel z Brzotína, najväčšiu silu v držaní črpáka mal Anton Chladný.
Prilákali dobroty
Podujatia sa zúčastnila aj Jana Hricová s celou rodinou z Honiec.
„Je to veľmi vydarená akcia. Zastupujeme folklórnu skupinu Haviarik, takže sme spojili príjemné s užitočným,“ vyznala sa. Osemročnému synovi Matúšovi sa predovšetkým páčili zvieratá a jazda na koni.
Rožňavčanku Petru Kleinovú zase prilákala gastronómia. „Jedinečná príležitosť, ako ochutnať domáce jedlá. Sú to dobroty, ktoré sa na stôl bežne nedostávajú,“ vysvetlila.
Jeden z usporiadateľov Barnabáš Szakall sršal po skončení akcie spokojnosťou.
„Počasie nám prialo a vysoký počet návštevníkov milo prekvapil. Snažíme sa čo najviac spropagovať agroturistiku. Pripomenúť verejnosti, že ovčiarstvo a salašníctvo na Gemeri má hlbokú tradíciu,“ vyjadril sa B. Szakall.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer