Korzár logo Korzár Gemer
Sobota, 23. jún, 2018 | Meniny má Sidónia
Nájdete nás na webe

Polomské koláče Vladimíra Lišucha obleteli celý svet

Beräce, rošťky, kúchen, bogáče, tradičné polomské koláče už vyše štvrťstoročie pečie Vladimír Lišuch z Gemerskej Polomy.

Vladimír v akcii. S tradičnými polomskými koláčmi.(Zdroj: archív v. l.)

Polomské koláče už obleteli skoro celý svet, ochutnali ich všade tam, kde Gemerčania majú svojich príbuzných.

GEMERSKÁ POLOMA. Robiť jeden či dva koláče, to je pre vychýreného pekára nemožné. Cesto musí byť najmenej z desiatich kíl múky.

Za tie roky praxe Vladimír už ani suroviny na kysnuté koláče neváži. Má to, ako sám hovorí, v rukách.

„Je to jednoducho moja záľuba. Moje koláče idú do Holandska, Austrálie, Nemecka, Talianska, Rakúska či Ameriky. Mám radosť z toho, že sám niekomu urobím radosť,“ zdôraznil Polomčan.

Článok pokračuje pod video reklamou

Jeho záľuba v pečení koláčov začala pred 25 rokmi, kedy prvýkrát piekol tradičné polomské koláče na miestnu svadbu.

Odvtedy sa jeho dve pece nezastavia. A keďže pečie vo veľkom, bez šikovných pomocníčok a pomocníkov z obce by to nestíhal. Cesto miesia v koryte. Korytá má na 30, na 50 i na 60 kíl múky. Najdôležitejšie je cesto poriadne vypracovať. Základom úspechu je aj dobre vykúrená pec.

„Dovolím si povedať, že v tom by ma málokto tromfol. Za tie roky mám už vyskúšané ako rozkúriť, aby koláče neboli spečené, či surové. Aký spodok, taký vrch koláča musí byť. Do pece nakladiem dvakrát. Plameň musí dobre opáliť vrch pece. Najlepšie je bukové drevo, lebo z neho je uhlie. Uhlíky sú dobré na vykúrenie spodku pece. Keď uhlíky zmiznú, viem, že je pec pripravená,“ vyzdvihol dôležitosť správneho vykúrenia V. Lišuch. Do jednej pece pritom vojde až desať pekáčov.

Pečie, tká i vyrába metly

Žiadna svadba, krstiny či narodeninová oslava v doline sa nezaobíde bez koláčov V. Lišucha. Vlani spolu s pomocníkmi piekli aj dvakrát do týždňa.

„Najviac na Vianoce. Napiekli sme zo 460 kíl múky. Pece išli deň i noc. Dva metráky maku sme spotrebovali. Za celý rok to boli štyri metráky. Múky sme spotrebovali sedem metrákov. Pečiem už 25 rokov, no stále sa učím. Škoda, že sa toho mladí nechytajú. Ja naučím každého, kto bude mať záujem, neodnesiem si to do hrobu. No dnes sa mladým nechce veľmi robiť,“ zamyslel sa Vladimír, ktorého povesť hovorí za všetko.

Lebo Vladove koláče sú vychýrené až v druhej doline a nik nenapečie polomské koláče tak ako on.

Šikovné ruky na pečenie vraj zdedil po starej mame. Aj tá vypekala výborné koláče. Okrem pečenia je však Polomčan veľmi zručným remeselníkom. Po večeroch tká na krosnách koberce, vyrába trstené metly.

Koláče z hrubej múky sú suché

A čo všetko spod šikovných rúk Vladimíra a jeho pomocníčok vychádza?

Jednoducho chutné sladké dobroty. Kúchen – kysnutý koláč s hrozienkami, obyčajné čisté cesto bez prísad. Najlepšie chutí k juche – kapustnici. V Gemerskej Polome ho podávajú vždy na konci roka pri veselici. Krásne dočervena upečený. Potom sú to rošťky – plnené makom, orechmi, kakaom, kokosom, pre každého podľa chuti.

„V Holandsku je však mak zakázaný, tak tam sme piekli s figami a orechmi,“ pridal zaujímavú historku majster pekár.

No a najtypickejšími polomskými koláčmi sú beräce. „Tie nikde inde ako u nás nepečú. Sú plnené, dvojpletkové. Teda spletieme dva koláče do vrkoča, sú plnené dvoma rôznymi plnkami. Tie ľudia obdivujú najviac.“

A čo by Vladimír odporúčal gazdinkám? „Najdôležitejšie je správne vyrobené a odstaté cesto, vyhriata pec, žiadna plynová či elektrická rúra a ešte kombinácia rôznych múk. Ja osobne využívam rôzne druhy hladkej aj polohrubej múky. Do koláča kombinujem aj šesť či sedem druhov. Hrubú múku nedávam, lebo koláč upečený z nej je na druhý deň suchý a ostrý,“ prezradil tajomstvo úspechu Vladimír.

Ako dodal, koláčový maratón odštartuje v tomto roku už začiatkom apríla, kedy má už objednávky na prvé svadby.

Obľúbený koláč vraj nemá. Sem-tam nejaký ochutná, aby vedel, či dobre napiekli. No pri takom množstve koláčov, ktoré napečie počas roka, mu už chuti na ich jedenie akosi neostáva.


roko_polomskekolace_2_260213_archiv_res.jpg
Pri práci. S pomocníkmi miesi cesto na koláče. Foto: archív v. l.
roko_polomskekolace_3_260213_sim_res.jpg
Za krosnami. Po večeroch tká Vladimír nádherné koberce. Foto: šim

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 912
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 558
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 10 474
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 585
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 161
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 6 185
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 639
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 5 163
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 993
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 2 950

Neprehliadnite tiež

Ľudia z BMW si prezreli budúci priemyselný park?

Nad poliami poletovali vrtuľníky. Zrejme si obhliadli možné miesto ich budúceho závodu aj zhora.

Za pokus o vraždu otca mu hrozilo doživotie, dostal osem rokov

Na súde vyhlásil, že je vinný a svoje konanie oľutoval.

Boris Filan: Som basketbalový veterán. Všetko ostatné robím popri tom

Novú knihu prišiel zámerne pokrstiť na východ.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf UNB: Hnevá ma zlý prístup zdravotníkov k pacientom

Mnohé izby budú dvojlôžkové. So samostatným sociálnym zariadením a so sprchou, vraví šéf UNB.

ŠPECIÁLNE DOBRÉ RÁNO

Špeciálne Dobré ráno: Kto na Slovensku kradne európske peniaze

Z diskusie Za slušné eurofondy.

SVET

Erdogan je varovaním, kde môže skončiť Maďarsko

Erdogan zmenil Turecko za pätnásť rokov.


Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop