Korzár logo Korzár Gemer
Utorok, 6. december, 2022 | Meniny má Mikuláš

Polomské koláče Vladimíra Lišucha obleteli celý svet

Beräce, rošťky, kúchen, bogáče, tradičné polomské koláče už vyše štvrťstoročie pečie Vladimír Lišuch z Gemerskej Polomy.

Vladimír v akcii. S tradičnými polomskými koláčmi.Vladimír v akcii. S tradičnými polomskými koláčmi. (Zdroj: archív v. l.)

Polomské koláče už obleteli skoro celý svet, ochutnali ich všade tam, kde Gemerčania majú svojich príbuzných.

GEMERSKÁ POLOMA. Robiť jeden či dva koláče, to je pre vychýreného pekára nemožné. Cesto musí byť najmenej z desiatich kíl múky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za tie roky praxe Vladimír už ani suroviny na kysnuté koláče neváži. Má to, ako sám hovorí, v rukách.

„Je to jednoducho moja záľuba. Moje koláče idú do Holandska, Austrálie, Nemecka, Talianska, Rakúska či Ameriky. Mám radosť z toho, že sám niekomu urobím radosť,“ zdôraznil Polomčan.

SkryťVypnúť reklamu

Jeho záľuba v pečení koláčov začala pred 25 rokmi, kedy prvýkrát piekol tradičné polomské koláče na miestnu svadbu.

Odvtedy sa jeho dve pece nezastavia. A keďže pečie vo veľkom, bez šikovných pomocníčok a pomocníkov z obce by to nestíhal. Cesto miesia v koryte. Korytá má na 30, na 50 i na 60 kíl múky. Najdôležitejšie je cesto poriadne vypracovať. Základom úspechu je aj dobre vykúrená pec.

„Dovolím si povedať, že v tom by ma málokto tromfol. Za tie roky mám už vyskúšané ako rozkúriť, aby koláče neboli spečené, či surové. Aký spodok, taký vrch koláča musí byť. Do pece nakladiem dvakrát. Plameň musí dobre opáliť vrch pece. Najlepšie je bukové drevo, lebo z neho je uhlie. Uhlíky sú dobré na vykúrenie spodku pece. Keď uhlíky zmiznú, viem, že je pec pripravená,“ vyzdvihol dôležitosť správneho vykúrenia V. Lišuch. Do jednej pece pritom vojde až desať pekáčov.

SkryťVypnúť reklamu

Pečie, tká i vyrába metly

Žiadna svadba, krstiny či narodeninová oslava v doline sa nezaobíde bez koláčov V. Lišucha. Vlani spolu s pomocníkmi piekli aj dvakrát do týždňa.

„Najviac na Vianoce. Napiekli sme zo 460 kíl múky. Pece išli deň i noc. Dva metráky maku sme spotrebovali. Za celý rok to boli štyri metráky. Múky sme spotrebovali sedem metrákov. Pečiem už 25 rokov, no stále sa učím. Škoda, že sa toho mladí nechytajú. Ja naučím každého, kto bude mať záujem, neodnesiem si to do hrobu. No dnes sa mladým nechce veľmi robiť,“ zamyslel sa Vladimír, ktorého povesť hovorí za všetko.

Lebo Vladove koláče sú vychýrené až v druhej doline a nik nenapečie polomské koláče tak ako on.

Šikovné ruky na pečenie vraj zdedil po starej mame. Aj tá vypekala výborné koláče. Okrem pečenia je však Polomčan veľmi zručným remeselníkom. Po večeroch tká na krosnách koberce, vyrába trstené metly.

SkryťVypnúť reklamu

Koláče z hrubej múky sú suché

A čo všetko spod šikovných rúk Vladimíra a jeho pomocníčok vychádza?

Jednoducho chutné sladké dobroty. Kúchen – kysnutý koláč s hrozienkami, obyčajné čisté cesto bez prísad. Najlepšie chutí k juche – kapustnici. V Gemerskej Polome ho podávajú vždy na konci roka pri veselici. Krásne dočervena upečený. Potom sú to rošťky – plnené makom, orechmi, kakaom, kokosom, pre každého podľa chuti.

„V Holandsku je však mak zakázaný, tak tam sme piekli s figami a orechmi,“ pridal zaujímavú historku majster pekár.

No a najtypickejšími polomskými koláčmi sú beräce. „Tie nikde inde ako u nás nepečú. Sú plnené, dvojpletkové. Teda spletieme dva koláče do vrkoča, sú plnené dvoma rôznymi plnkami. Tie ľudia obdivujú najviac.“

A čo by Vladimír odporúčal gazdinkám? „Najdôležitejšie je správne vyrobené a odstaté cesto, vyhriata pec, žiadna plynová či elektrická rúra a ešte kombinácia rôznych múk. Ja osobne využívam rôzne druhy hladkej aj polohrubej múky. Do koláča kombinujem aj šesť či sedem druhov. Hrubú múku nedávam, lebo koláč upečený z nej je na druhý deň suchý a ostrý,“ prezradil tajomstvo úspechu Vladimír.

Ako dodal, koláčový maratón odštartuje v tomto roku už začiatkom apríla, kedy má už objednávky na prvé svadby.

Obľúbený koláč vraj nemá. Sem-tam nejaký ochutná, aby vedel, či dobre napiekli. No pri takom množstve koláčov, ktoré napečie počas roka, mu už chuti na ich jedenie akosi neostáva.


roko_polomskekolace_2_260213_archiv_res.jpg
Pri práci. S pomocníkmi miesi cesto na koláče. Foto: archív v. l.
roko_polomskekolace_3_260213_sim_res.jpg
Za krosnami. Po večeroch tká Vladimír nádherné koberce. Foto: šim

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  2. Píše analytik Martiška: Čo prinesie rok 2023 v ekonomike?
  3. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce?
  4. Darujte predplatné a získate poukaz v hodnote 10 € do Panta Rhei
  5. Deti cestujú do exotiky zadarmo
  6. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s.
  7. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý
  8. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  1. Píše analytik Martiška: Čo prinesie rok 2023 v ekonomike?
  2. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  3. Developer projektu Metropolis sa stal Lídrom roka 2022
  4. Nepotrebné telefóny pomáhajú na Vianoce deťom a rodinám v núdzi
  5. Tisíc líp aj pre včely od slovenskej prezidentky
  6. Changes to the System of Remedies
  7. How to succeed when acquiring a business in Slovakia
  8. Nová éra stavieb začína teraz
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 347
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 571
  3. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 5 197
  4. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 4 544
  5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 4 313
  6. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 134
  7. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 3 045
  8. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého 2 419

Blogy SME

  1. Soňa Fröhlichová: Hollywood – synonymum amerického filmového priemyslu, deň číslo 18 a 19
  2. Rastislav Jusko: Čo s tebou ďalej, paragraf 363?
  3. Michala Guľasová: Andrea Rimová – 29. február - knižná recenzia
  4. Anna Miľanová: Luster podobný lampiónu...
  5. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka
  6. INESS: O platoch zdravotníkov nemajú rozhodovať ministri
  7. Internátny život UK: Decembrový internát: 10 tipov na dlhé zimné večery
  8. Rudolfa Vallová: Keď odchádzajú talentovaní mladí ľudia...
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 196 444
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 6 966
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 963
  4. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 318
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 036
  6. Jana Melišová: V závoji hmly 2 968
  7. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 784
  8. Café Európa: Čo sa môžeme naučiť od starších demokracií v právach LGBTI+ komunity? 1 949
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  3. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  5. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  8. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Soňa Fröhlichová: Hollywood – synonymum amerického filmového priemyslu, deň číslo 18 a 19
  2. Rastislav Jusko: Čo s tebou ďalej, paragraf 363?
  3. Michala Guľasová: Andrea Rimová – 29. február - knižná recenzia
  4. Anna Miľanová: Luster podobný lampiónu...
  5. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka
  6. INESS: O platoch zdravotníkov nemajú rozhodovať ministri
  7. Internátny život UK: Decembrový internát: 10 tipov na dlhé zimné večery
  8. Rudolfa Vallová: Keď odchádzajú talentovaní mladí ľudia...
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 196 444
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 6 966
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 963
  4. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 318
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 036
  6. Jana Melišová: V závoji hmly 2 968
  7. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 784
  8. Café Európa: Čo sa môžeme naučiť od starších demokracií v právach LGBTI+ komunity? 1 949
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  3. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  5. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  8. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie