Tento rok je pre záhradkárov, ale i obyvateľov miest či obcí aj v Gemeri výnimočný predovšetkým bohatou úrodou jabĺk a takmer každá záhrada poskytuje okoloidúcim navlas rovnaký pohľad. Jablone sú posiate úrodou a konáre, hlavne tie tenšie, sú pod ťarchou jabĺk poprehýnané k samej zemi. Záhradkári tvrdia, že im bohatá úroda prináša radosť, ale dlhoročné skúsenosti hovoria, že o rok ich bude, naopak, nedostatok. Zároveň nastávajú aj starosti, čo si s toľkou úrodou počať.
GEMER. Najjednoduchšie je zbaviť sa prebytočného množstva jabĺk odvozom do výkupní, ktoré následne zabezpečia ich prepravu do spracovatelských firiem, prevažne na výrobu jablčného octu.
„Počas dvoch týždňov sme ich vykúpili niekoľko ton. Bol už problém aj so samotnou prepravou. Ľudia neustále chodia a musím priznať, tie padanky sú niekedy také krásne, až mi je ľúto sa ich zbaviť,“ uviedla jedna z oslovených nakupovačiek.
Pred časom sa už otvorili aj brány páleníc. Aj keď tá pravá sezóna sa začne až okolo novembra, nateraz sú hitom letné jablká, z ktorých sa vyrába calvados. Podomácky sa môžu vyrobiť mušty či vína.
„Jesenné jablká prakticky až teraz dozreli a majú vysokú cukornatosť, až pätnásť percent, čo je skutočne mimoriadne vysoká hodnota. Doteraz sme pálili z letných jabĺk. Poniektorí ich nechceli spracovať a mali obavy pred malou výťažnosťou, ale celkom dobre to vyšlo a odchádzali spokojní,“ povedal Emil Fafrák z pálenice v Gemerskej Polome.
Najlepšie sú jonatánky
Na uskladnenie je najlepšia jonatánka. Je to v regióne Gemer najviac uznávaná odroda. Medzi ďalšie patria renety a taktiež ľudovo nazývané „kožovky“, nakoľko je v nich pomerne veľa šťavy a sú veľké. Leto bolo suché, ale aj napriek tomu sú jablká šťavnaté.
„Ovocie je trochu menšie, ale je ho dostatok. Pomohli jesenné dažde v týchto dňoch a neskôr pomože aj ranná rosa, aby strom cez lístie nabral dostatok vlahy. Hovorí sa, že sa majú oberať, keď ich poštípe prvý mráz. Aby jabĺčka dlhšie vydržali, mali by sa uložiť do vlhkých pivníc a teplota by nemala byť vyššia ako 4 – 5 stupňov. Najvhodnejšie je použiť pivnicu zabudovanú v zemi bez betónového podkladu, nakoľko betón vysušuje, a preto je vhodnejší zemný podklad,“ pokračoval E. Fafrák.
Okrem uskladnenia a pečenia sa z jabĺk môžu vyrobiť detské výživy, klasické kompóty a samozrejme konzumujú sa aj čerstvé.
„Za našich čias sme jabĺčka nakrájali na kolieska a sušili v rúre. Tie sme potom uskladňovali v papierových či plátených vrecúškach, aby nám vydržali až do Vianoc. Taktiež sme ich používali namiesto ozdôb spolu s orechami na vianočný stromček,“ zaspomínala osemdesiatročná pani Marta z Brdárky.
Jablkový syr
Prednedávnom na internete objavila Anna zo Štítnika recept, ktorý nepoznala, a tak ho vyskúšala.
„Volalo sa to jablkový syr. Recept je nasledovný: Očistené jablká sa rozvaria. Následne sa to ochutí cukrom, vanilkou či škoricou, pričom gramáž sa určuje od oka. Potom sa tá masa buď odparuje, kým nezhustne, alebo sa môže iba čiastočne odpariť a primieša sa želírovací cukor. Keď je to dostatočne tuhé, môžeme plniť buď do zaváracích pohárov, alebo do nádob. Poháre som skúšala, ale nakoľko tá masa veľmi stuhla, dala som prednosť nádobkám, v ktorých sa potom asi deň ešte nechá úplne stuhnúť. Dá sa to potom pekne vyklopiť a krájať nožom na plátky,“ podelila sa s novým receptom pani Anna zo Štítnika.
Ak už vyčerpáte všetky možnosti a jabĺčka na vás budú naďalej zízať spod jabloní, bolo by na škodu veci jednoducho ich vyhodiť. Veď v zimných mesiacoch môžu poslúžiť aj ako krmivo pre lesnú zver.
Recept
Jablkový krémovník
Suroviny: 400 g mrazeného lístkového cesta,1/2 l šľahačkovej smotany,1 vanilínový cukor,1 stužovač na šľahačku.
Plnka:1 kg jabĺk, šťava z 1 citróna, 0,4 l vody, 1 lyžica mletej škorice, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 80 g vanilkový puding (zlatý klas).
- škoricový cukor na posypanie
Postup:Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, vyvaľkáme na veľkosť plechu, popicháme vidličkou a upečieme.
Plnka: Očistené a pokrájané jablká dáme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, 0,3 l vody, kryštálový, vanilkový cukor, škoricu a povaríme do mäkka. Uvarené jablká zahustíme vanilkovým pudingom (resp. zlatým klasom) rozmiešaným v 0,1 l vody, zmes za stáleho miešania krátko povaríme, až puding zhustne a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom a stužovačom.
Na vychladený plát nanesieme jablkovú zmes, potom šľahačku, prikryjeme druhým plátom cesta, mierne pritisneme a na niekoľko hodín dáme zatuhnúť do chladničky. Hotový koláč posypeme škoricovým cukrom.
kcs
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer