Korzár logo Korzár Gemer
Sobota, 23. jún, 2018 | Meniny má Sidónia
Nájdete nás na webe

Hojná úroda jabĺk prináša Gemerčanom radosť i starosť

Tento rok je pre záhradkárov, ale i obyvateľov miest či obcí aj v Gemeri výnimočný predovšetkým bohatou úrodou jabĺk.

Jablone prevísajú pod ťarchou jabĺk.(Zdroj: Karol Csobádi)

Tento rok je pre záhradkárov, ale i obyvateľov miest či obcí aj v Gemeri výnimočný predovšetkým bohatou úrodou jabĺk a takmer každá záhrada poskytuje okoloidúcim navlas rovnaký pohľad. Jablone sú posiate úrodou a konáre, hlavne tie tenšie, sú pod ťarchou jabĺk poprehýnané k samej zemi. Záhradkári tvrdia, že im bohatá úroda prináša radosť, ale dlhoročné skúsenosti hovoria, že o rok ich bude, naopak, nedostatok. Zároveň nastávajú aj starosti, čo si s toľkou úrodou počať.

GEMER. Najjednoduchšie je zbaviť sa prebytočného množstva jabĺk odvozom do výkupní, ktoré následne zabezpečia ich prepravu do spracovatelských firiem, prevažne na výrobu jablčného octu.

„Počas dvoch týždňov sme ich vykúpili niekoľko ton. Bol už problém aj so samotnou prepravou. Ľudia neustále chodia a musím priznať, tie padanky sú niekedy také krásne, až mi je ľúto sa ich zbaviť,“ uviedla jedna z oslovených nakupovačiek.

Pred časom sa už otvorili aj brány páleníc. Aj keď tá pravá sezóna sa začne až okolo novembra, nateraz sú hitom letné jablká, z ktorých sa vyrába calvados. Podomácky sa môžu vyrobiť mušty či vína.

„Jesenné jablká prakticky až teraz dozreli a majú vysokú cukornatosť, až pätnásť percent, čo je skutočne mimoriadne vysoká hodnota. Doteraz sme pálili z letných jabĺk. Poniektorí ich nechceli spracovať a mali obavy pred malou výťažnosťou, ale celkom dobre to vyšlo a odchádzali spokojní,“ povedal Emil Fafrák z pálenice v Gemerskej Polome.

Najlepšie sú jonatánky

Na uskladnenie je najlepšia jonatánka. Je to v regióne Gemer najviac uznávaná odroda. Medzi ďalšie patria renety a taktiež ľudovo nazývané „kožovky“, nakoľko je v nich pomerne veľa šťavy a sú veľké. Leto bolo suché, ale aj napriek tomu sú jablká šťavnaté.

„Ovocie je trochu menšie, ale je ho dostatok. Pomohli jesenné dažde v týchto dňoch a neskôr pomože aj ranná rosa, aby strom cez lístie nabral dostatok vlahy. Hovorí sa, že sa majú oberať, keď ich poštípe prvý mráz. Aby jabĺčka dlhšie vydržali, mali by sa uložiť do vlhkých pivníc a teplota by nemala byť vyššia ako 4 – 5 stupňov. Najvhodnejšie je použiť pivnicu zabudovanú v zemi bez betónového podkladu, nakoľko betón vysušuje, a preto je vhodnejší zemný podklad,“ pokračoval E. Fafrák.

Okrem uskladnenia a pečenia sa z jabĺk môžu vyrobiť detské výživy, klasické kompóty a samozrejme konzumujú sa aj čerstvé.

„Za našich čias sme jabĺčka nakrájali na kolieska a sušili v rúre. Tie sme potom uskladňovali v papierových či plátených vrecúškach, aby nám vydržali až do Vianoc. Taktiež sme ich používali namiesto ozdôb spolu s orechami na vianočný stromček,“ zaspomínala osemdesiatročná pani Marta z Brdárky.

Jablkový syr

Prednedávnom na internete objavila Anna zo Štítnika recept, ktorý nepoznala, a tak ho vyskúšala.

„Volalo sa to jablkový syr. Recept je nasledovný: Očistené jablká sa rozvaria. Následne sa to ochutí cukrom, vanilkou či škoricou, pričom gramáž sa určuje od oka. Potom sa tá masa buď odparuje, kým nezhustne, alebo sa môže iba čiastočne odpariť a primieša sa želírovací cukor. Keď je to dostatočne tuhé, môžeme plniť buď do zaváracích pohárov, alebo do nádob. Poháre som skúšala, ale nakoľko tá masa veľmi stuhla, dala som prednosť nádobkám, v ktorých sa potom asi deň ešte nechá úplne stuhnúť. Dá sa to potom pekne vyklopiť a krájať nožom na plátky,“ podelila sa s novým receptom pani Anna zo Štítnika.

Ak už vyčerpáte všetky možnosti a jabĺčka na vás budú naďalej zízať spod jabloní, bolo by na škodu veci jednoducho ich vyhodiť. Veď v zimných mesiacoch môžu poslúžiť aj ako krmivo pre lesnú zver.

ico

Recept

Jablkový krémovník

Suroviny: 400 g mrazeného lístkového cesta,1/2 l šľahačkovej smotany,1 vanilínový cukor,1 stužovač na šľahačku.

Plnka:1 kg jabĺk, šťava z 1 citróna, 0,4 l vody, 1 lyžica mletej škorice, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 80 g vanilkový puding (zlatý klas).
- škoricový cukor na posypanie

Postup:Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, vyvaľkáme na veľkosť plechu, popicháme vidličkou a upečieme.

Plnka: Očistené a pokrájané jablká dáme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, 0,3 l vody, kryštálový, vanilkový cukor, škoricu a povaríme do mäkka. Uvarené jablká zahustíme vanilkovým pudingom (resp. zlatým klasom) rozmiešaným v 0,1 l vody, zmes za stáleho miešania krátko povaríme, až puding zhustne a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom a stužovačom.

Na vychladený plát nanesieme jablkovú zmes, potom šľahačku, prikryjeme druhým plátom cesta, mierne pritisneme a na niekoľko hodín dáme zatuhnúť do chladničky. Hotový koláč posypeme škoricovým cukrom.

kcs

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 385
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 114
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 537
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 504
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 8 455
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 147
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 662
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 474
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 996
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 619

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop