Korzár logo Korzár Gemer
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Hojná úroda jabĺk prináša Gemerčanom radosť i starosť

Tento rok je pre záhradkárov, ale i obyvateľov miest či obcí aj v Gemeri výnimočný predovšetkým bohatou úrodou jabĺk.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Karol Csobádi)

Tento rok je pre záhradkárov, ale i obyvateľov miest či obcí aj v Gemeri výnimočný predovšetkým bohatou úrodou jabĺk a takmer každá záhrada poskytuje okoloidúcim navlas rovnaký pohľad. Jablone sú posiate úrodou a konáre, hlavne tie tenšie, sú pod ťarchou jabĺk poprehýnané k samej zemi. Záhradkári tvrdia, že im bohatá úroda prináša radosť, ale dlhoročné skúsenosti hovoria, že o rok ich bude, naopak, nedostatok. Zároveň nastávajú aj starosti, čo si s toľkou úrodou počať.

GEMER. Najjednoduchšie je zbaviť sa prebytočného množstva jabĺk odvozom do výkupní, ktoré následne zabezpečia ich prepravu do spracovatelských firiem, prevažne na výrobu jablčného octu.

„Počas dvoch týždňov sme ich vykúpili niekoľko ton. Bol už problém aj so samotnou prepravou. Ľudia neustále chodia a musím priznať, tie padanky sú niekedy také krásne, až mi je ľúto sa ich zbaviť,“ uviedla jedna z oslovených nakupovačiek.

Pred časom sa už otvorili aj brány páleníc. Aj keď tá pravá sezóna sa začne až okolo novembra, nateraz sú hitom letné jablká, z ktorých sa vyrába calvados. Podomácky sa môžu vyrobiť mušty či vína.

„Jesenné jablká prakticky až teraz dozreli a majú vysokú cukornatosť, až pätnásť percent, čo je skutočne mimoriadne vysoká hodnota. Doteraz sme pálili z letných jabĺk. Poniektorí ich nechceli spracovať a mali obavy pred malou výťažnosťou, ale celkom dobre to vyšlo a odchádzali spokojní,“ povedal Emil Fafrák z pálenice v Gemerskej Polome.

Najlepšie sú jonatánky

Na uskladnenie je najlepšia jonatánka. Je to v regióne Gemer najviac uznávaná odroda. Medzi ďalšie patria renety a taktiež ľudovo nazývané „kožovky“, nakoľko je v nich pomerne veľa šťavy a sú veľké. Leto bolo suché, ale aj napriek tomu sú jablká šťavnaté.

„Ovocie je trochu menšie, ale je ho dostatok. Pomohli jesenné dažde v týchto dňoch a neskôr pomože aj ranná rosa, aby strom cez lístie nabral dostatok vlahy. Hovorí sa, že sa majú oberať, keď ich poštípe prvý mráz. Aby jabĺčka dlhšie vydržali, mali by sa uložiť do vlhkých pivníc a teplota by nemala byť vyššia ako 4 – 5 stupňov. Najvhodnejšie je použiť pivnicu zabudovanú v zemi bez betónového podkladu, nakoľko betón vysušuje, a preto je vhodnejší zemný podklad,“ pokračoval E. Fafrák.

Okrem uskladnenia a pečenia sa z jabĺk môžu vyrobiť detské výživy, klasické kompóty a samozrejme konzumujú sa aj čerstvé.

„Za našich čias sme jabĺčka nakrájali na kolieska a sušili v rúre. Tie sme potom uskladňovali v papierových či plátených vrecúškach, aby nám vydržali až do Vianoc. Taktiež sme ich používali namiesto ozdôb spolu s orechami na vianočný stromček,“ zaspomínala osemdesiatročná pani Marta z Brdárky.

Jablkový syr

Prednedávnom na internete objavila Anna zo Štítnika recept, ktorý nepoznala, a tak ho vyskúšala.

„Volalo sa to jablkový syr. Recept je nasledovný: Očistené jablká sa rozvaria. Následne sa to ochutí cukrom, vanilkou či škoricou, pričom gramáž sa určuje od oka. Potom sa tá masa buď odparuje, kým nezhustne, alebo sa môže iba čiastočne odpariť a primieša sa želírovací cukor. Keď je to dostatočne tuhé, môžeme plniť buď do zaváracích pohárov, alebo do nádob. Poháre som skúšala, ale nakoľko tá masa veľmi stuhla, dala som prednosť nádobkám, v ktorých sa potom asi deň ešte nechá úplne stuhnúť. Dá sa to potom pekne vyklopiť a krájať nožom na plátky,“ podelila sa s novým receptom pani Anna zo Štítnika.

Ak už vyčerpáte všetky možnosti a jabĺčka na vás budú naďalej zízať spod jabloní, bolo by na škodu veci jednoducho ich vyhodiť. Veď v zimných mesiacoch môžu poslúžiť aj ako krmivo pre lesnú zver.

ico

Recept

Jablkový krémovník

Suroviny: 400 g mrazeného lístkového cesta,1/2 l šľahačkovej smotany,1 vanilínový cukor,1 stužovač na šľahačku.

Plnka:1 kg jabĺk, šťava z 1 citróna, 0,4 l vody, 1 lyžica mletej škorice, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 80 g vanilkový puding (zlatý klas).
- škoricový cukor na posypanie

Postup:Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, vyvaľkáme na veľkosť plechu, popicháme vidličkou a upečieme.

Plnka: Očistené a pokrájané jablká dáme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu, 0,3 l vody, kryštálový, vanilkový cukor, škoricu a povaríme do mäkka. Uvarené jablká zahustíme vanilkovým pudingom (resp. zlatým klasom) rozmiešaným v 0,1 l vody, zmes za stáleho miešania krátko povaríme, až puding zhustne a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom a stužovačom.

Na vychladený plát nanesieme jablkovú zmes, potom šľahačku, prikryjeme druhým plátom cesta, mierne pritisneme a na niekoľko hodín dáme zatuhnúť do chladničky. Hotový koláč posypeme škoricovým cukrom.

kcs

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 458
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 887
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 218
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 432
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 871
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 841
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 992
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 777
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 359
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Finančník s pyramídovou hrou sa chcel dostať z väzby, rozmyslel si to

Dávid Gedeon bude na slobode najskôr v januári 2021.

Dávid Gedeon. Z väzby sa dostane najskôr na budúci rok v januári.

Časť hradieb v Kežmarku je v zlom stave. Ľudia sa boja úrazu

Vlastníci múr zabezpečili, pamiatkari zásahy nepovolili.

Mestský múr na Baštovej ulici v Kežmarku.

Do piatich rokov by mohol byť humenský park pri kaštieli ukážkový

Po parku sme sa prešli s mestskou odborníčkou na verejnú zeleň.

Františka Mudra v parku pri dube, ktorý vyschol a do novembra ho zrežú.
Rozhovor

Študuje astrofyziku. Pri zatmení Slnka v Čile sa jeho predstavy zrútili

Na Slovensko sa musia vrátiť šikovní ľudia a nakopnúť to tu.

Marko Mesarč sa zúčastnil expedície v Čile, kde pozoroval úplné zatmenie Slnka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.
Viliam Turan na archívnej fotografii.
Roman Prymula.
Ivan Kmotrík

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop