Korzár logo Korzár Gemer
Streda, 21. február, 2018 | Meniny má Eleonóra
Pridajte si svoje mesto

Pálenice vypaľujú zo všetkého, čo sa urodí

Hlavná sezóna pálenia alkoholu sa začne až v novembri. Aj napriek tomu už od augusta začali s vypaľovaním prvých destilátov.

Pálenice. Posledné roky nebola taká dobrá úroda na ovocie ako teraz.(Zdroj: archív)

Nával očakávajú v zimných mesiacoch.

GEMERSKÁ HÔRKA/ HRHOV/ GEMERSKÁ POLOMA. Doteraz sa vypaľovali marhule, čerešne. Momentálne v nami oslovených páleniciach letia letné jablká a hrušky.

Majiteľ pálenice v Gemerskej Hôrke Fedor Prihradský začal túto sezónu začiatkom júla. „Je úrodný rok na ovocie. Posledné tri roky nebola taká dobrá úroda,“ myslí si. Najväčší nával očakáva od novembra. Vtedy je pripravený na pálenie aj v noci.

Začiatkom augusta začal s pálením Vojtech Simon, majiteľ pálenice v Hrhove. „Už sme vypálili marhule, čerešne, broskyne. Niektorí prišli aj so zabudnutými kvasmi.“ Aj podľa neho sa rysuje, že bude dobrá úroda.

Obaja sa zhodli, že najmä južné okresy pociťujú odchod niektorých pestovateľov do Maďarska. „Ľudia pália aj tam. Je to tam oveľa lacnejšie ako u nás,“ vysvetlili.

„Momentálne je sezóna na zber ovocia, lesných plodov. Zatiaľ prichádza páliť len málo ľudí,“ povedal Emil Fafrák z pálenice Gemerská Poloma.

V tomto čase sa spracúvajú kvasy. „Vykvasenie trvá približne 6 týždňov, ale samozrejme všetko závisí napríklad aj od teploty. Nedá sa to povedať úplne presne. Je to individuálne,“ uviedol.

Väčšina zákazníkov je z okolia

Je na každom, či chce vypáliť svoju pálenku zo zmesí ovocia alebo čistú. Samozrejme, súvisí to aj s množstvom ovocia, ktoré majú ľudia k dispozícii.

„Väčšinou k nám chodia ľudia s čistým kvasom a pálime tak 52– až 53–percentné pálenky. Mali sme aj do 57,“ prezradil Prihradský. Podobnú skúsenosť má aj Simon. „Ľudia pália najmä čisté. Dokonca aj odrody chodia zvlášť páliť. Ale keď nemajú možnosť a dostatok ovocia, tak sú dobré aj zmesi.“

Do Gemerskej Polomy chodia ľudia väčšinou so zmesami. „Väčšinou u nás pália zmesi. Primiešavajú do kvasu egreše, aj ríbezle. Je však problém dobre to vykvasiť. Je to kumšt,“ zdôraznil.

Väčšina pestovateľov pochádza z okolia páleníc. Keďže tu po okolí ich máme viac, ľudia už majú svoje odskúšané pálenice, iní striedajú a hľadajú tú najlepšiu pre nich. „Zákazníkov mám aj z Bratislavy, Liptovkého Mikuláša, či Košíc. Väčšina z nich tu v okolí má chatky,“ povedal Prihradský. Podobne je na tom aj Fafrák.

Zákazníci si nechajú poradiť

Urobiť dobrý kvas je veľakrát umenie. Stane sa, že tí, ktorí v tom ešte nemajú prax, ho urobia s menšími chybičkami.

„Každý považuje svoj kvas za najlepší. Niektorí si dajú povedať a na ďalší rok už prídu s lepším kvasom,“ dodal Prihradský.

„Väčšina ľudí už vie urobiť dobrý kvas. Treba však medzi pestovateľmi robiť aj osvetovú prácu. A poviem im vždy, kde je menšia chybička. Väčšinou si aj dajú povedať,“ pousmial sa Simon.

Najlepšie by podľa neho bolo, keby sa mladí učili od tej staršej generácie. „Staršia generácia by mala mladšej odovzdať informácie o tom, ako urobiť dobrý kvas. A najmä dať im tú chuť do tej práce,“ myslí si.


Neprehliadnite tiež

Grátis parkovanie v nemocniciach: Druckera presvedčil dotazník

Ministerstvo chcelo zrušiť, čo zaviedlo. Napokon ostane pri prvej verzii.

Súťaž

Máme pre vás poklad na zaujímavom mieste

Súťažte s Korzárom o zlatú tehličku a ďalšie skvelé ceny.

Košická štvrť roky nemá obchod. Mesto parkovisko neobetuje

Samospráva tvrdí, že nechce prísť o parkovacie miesta a zaťažiť dopravu.

Nezaplatil peňažný trest, súd ho poslal za mreže

Košičan sa pri dopravnej kontrole vyhrážal policajtom.

Šedivý si nový formát exhibície užil

Košický obranca sa predstavili na exhibičnom All Star Cupe štyroch líg.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

Najčítanejšie na Gemer Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  4. Noc architektúry 2018
  5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  7. Talent - vzdelanie - úspech
  8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 807
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 557
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 430
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 975
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 829
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 223
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 453
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 422
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 040
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 771

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop