Korzár logo Korzár Gemer
Pondelok, 21. august, 2017 | Meniny má Jana

Pálenice vypaľujú zo všetkého, čo sa urodí

Hlavná sezóna pálenia alkoholu sa začne až v novembri. Aj napriek tomu už od augusta začali s vypaľovaním prvých destilátov.

Pálenice. Posledné roky nebola taká dobrá úroda na ovocie ako teraz.(Zdroj: archív)

Nával očakávajú v zimných mesiacoch.

GEMERSKÁ HÔRKA/ HRHOV/ GEMERSKÁ POLOMA. Doteraz sa vypaľovali marhule, čerešne. Momentálne v nami oslovených páleniciach letia letné jablká a hrušky.

Majiteľ pálenice v Gemerskej Hôrke Fedor Prihradský začal túto sezónu začiatkom júla. „Je úrodný rok na ovocie. Posledné tri roky nebola taká dobrá úroda,“ myslí si. Najväčší nával očakáva od novembra. Vtedy je pripravený na pálenie aj v noci.

Začiatkom augusta začal s pálením Vojtech Simon, majiteľ pálenice v Hrhove. „Už sme vypálili marhule, čerešne, broskyne. Niektorí prišli aj so zabudnutými kvasmi.“ Aj podľa neho sa rysuje, že bude dobrá úroda.

Obaja sa zhodli, že najmä južné okresy pociťujú odchod niektorých pestovateľov do Maďarska. „Ľudia pália aj tam. Je to tam oveľa lacnejšie ako u nás,“ vysvetlili.

„Momentálne je sezóna na zber ovocia, lesných plodov. Zatiaľ prichádza páliť len málo ľudí,“ povedal Emil Fafrák z pálenice Gemerská Poloma.

V tomto čase sa spracúvajú kvasy. „Vykvasenie trvá približne 6 týždňov, ale samozrejme všetko závisí napríklad aj od teploty. Nedá sa to povedať úplne presne. Je to individuálne,“ uviedol.

Väčšina zákazníkov je z okolia

Je na každom, či chce vypáliť svoju pálenku zo zmesí ovocia alebo čistú. Samozrejme, súvisí to aj s množstvom ovocia, ktoré majú ľudia k dispozícii.

„Väčšinou k nám chodia ľudia s čistým kvasom a pálime tak 52– až 53–percentné pálenky. Mali sme aj do 57,“ prezradil Prihradský. Podobnú skúsenosť má aj Simon. „Ľudia pália najmä čisté. Dokonca aj odrody chodia zvlášť páliť. Ale keď nemajú možnosť a dostatok ovocia, tak sú dobré aj zmesi.“

Do Gemerskej Polomy chodia ľudia väčšinou so zmesami. „Väčšinou u nás pália zmesi. Primiešavajú do kvasu egreše, aj ríbezle. Je však problém dobre to vykvasiť. Je to kumšt,“ zdôraznil.

Väčšina pestovateľov pochádza z okolia páleníc. Keďže tu po okolí ich máme viac, ľudia už majú svoje odskúšané pálenice, iní striedajú a hľadajú tú najlepšiu pre nich. „Zákazníkov mám aj z Bratislavy, Liptovkého Mikuláša, či Košíc. Väčšina z nich tu v okolí má chatky,“ povedal Prihradský. Podobne je na tom aj Fafrák.

Zákazníci si nechajú poradiť

Urobiť dobrý kvas je veľakrát umenie. Stane sa, že tí, ktorí v tom ešte nemajú prax, ho urobia s menšími chybičkami.

„Každý považuje svoj kvas za najlepší. Niektorí si dajú povedať a na ďalší rok už prídu s lepším kvasom,“ dodal Prihradský.

„Väčšina ľudí už vie urobiť dobrý kvas. Treba však medzi pestovateľmi robiť aj osvetovú prácu. A poviem im vždy, kde je menšia chybička. Väčšinou si aj dajú povedať,“ pousmial sa Simon.

Najlepšie by podľa neho bolo, keby sa mladí učili od tej staršej generácie. „Staršia generácia by mala mladšej odovzdať informácie o tom, ako urobiť dobrý kvas. A najmä dať im tú chuť do tej práce,“ myslí si.


Neprehliadnite tiež

Košičanka stratila v Burgase doklady, nemôže sa vrátiť domov

Do Bulharska letela za dcérou. Nepustia ju do krajiny ani späť na Slovensko.

Bombu v banke ohlásil, lebo si z neho vystrelili kamaráti

Polícia ho vypátrala podľa telefónneho čísla. Tri dni strávil v cele.

Za tragickou nehodou vrtuľníka pri Strelníkoch bola aj chyba pilota

Vyplýva to zo záverečnej správy vyšetrovania leteckej havárie.

Košickí rektori: Aby milióny znovu neputovali do schránok

Podľa rektorky veteriny je minister Plavčan len obetným baránkom.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky.

Najčítanejšie na Gemer Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 407
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 038
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 179
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 728
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 292
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 067
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 035
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 013
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 874
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 632

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop