Korzár logo Korzár Gemer
Pondelok, 17. máj, 2021 | Meniny má GizelaKrížovkyKrížovky

Pálenice vypaľujú zo všetkého, čo sa urodí

Hlavná sezóna pálenia alkoholu sa začne až v novembri. Aj napriek tomu už od augusta začali s vypaľovaním prvých destilátov.

Pálenice. Posledné roky nebola taká dobrá úroda na ovocie ako teraz.Pálenice. Posledné roky nebola taká dobrá úroda na ovocie ako teraz. (Zdroj: archív)

Nával očakávajú v zimných mesiacoch.

GEMERSKÁ HÔRKA/ HRHOV/ GEMERSKÁ POLOMA. Doteraz sa vypaľovali marhule, čerešne. Momentálne v nami oslovených páleniciach letia letné jablká a hrušky.

Majiteľ pálenice v Gemerskej Hôrke Fedor Prihradský začal túto sezónu začiatkom júla. „Je úrodný rok na ovocie. Posledné tri roky nebola taká dobrá úroda,“ myslí si. Najväčší nával očakáva od novembra. Vtedy je pripravený na pálenie aj v noci.

Začiatkom augusta začal s pálením Vojtech Simon, majiteľ pálenice v Hrhove. „Už sme vypálili marhule, čerešne, broskyne. Niektorí prišli aj so zabudnutými kvasmi.“ Aj podľa neho sa rysuje, že bude dobrá úroda.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Obaja sa zhodli, že najmä južné okresy pociťujú odchod niektorých pestovateľov do Maďarska. „Ľudia pália aj tam. Je to tam oveľa lacnejšie ako u nás,“ vysvetlili.

„Momentálne je sezóna na zber ovocia, lesných plodov. Zatiaľ prichádza páliť len málo ľudí,“ povedal Emil Fafrák z pálenice Gemerská Poloma.

V tomto čase sa spracúvajú kvasy. „Vykvasenie trvá približne 6 týždňov, ale samozrejme všetko závisí napríklad aj od teploty. Nedá sa to povedať úplne presne. Je to individuálne,“ uviedol.

Väčšina zákazníkov je z okolia

Je na každom, či chce vypáliť svoju pálenku zo zmesí ovocia alebo čistú. Samozrejme, súvisí to aj s množstvom ovocia, ktoré majú ľudia k dispozícii.

„Väčšinou k nám chodia ľudia s čistým kvasom a pálime tak 52– až 53–percentné pálenky. Mali sme aj do 57,“ prezradil Prihradský. Podobnú skúsenosť má aj Simon. „Ľudia pália najmä čisté. Dokonca aj odrody chodia zvlášť páliť. Ale keď nemajú možnosť a dostatok ovocia, tak sú dobré aj zmesi.“

Skryť Vypnúť reklamu

Do Gemerskej Polomy chodia ľudia väčšinou so zmesami. „Väčšinou u nás pália zmesi. Primiešavajú do kvasu egreše, aj ríbezle. Je však problém dobre to vykvasiť. Je to kumšt,“ zdôraznil.

Väčšina pestovateľov pochádza z okolia páleníc. Keďže tu po okolí ich máme viac, ľudia už majú svoje odskúšané pálenice, iní striedajú a hľadajú tú najlepšiu pre nich. „Zákazníkov mám aj z Bratislavy, Liptovkého Mikuláša, či Košíc. Väčšina z nich tu v okolí má chatky,“ povedal Prihradský. Podobne je na tom aj Fafrák.

Zákazníci si nechajú poradiť

Urobiť dobrý kvas je veľakrát umenie. Stane sa, že tí, ktorí v tom ešte nemajú prax, ho urobia s menšími chybičkami.

„Každý považuje svoj kvas za najlepší. Niektorí si dajú povedať a na ďalší rok už prídu s lepším kvasom,“ dodal Prihradský.

Skryť Vypnúť reklamu

„Väčšina ľudí už vie urobiť dobrý kvas. Treba však medzi pestovateľmi robiť aj osvetovú prácu. A poviem im vždy, kde je menšia chybička. Väčšinou si aj dajú povedať,“ pousmial sa Simon.

Najlepšie by podľa neho bolo, keby sa mladí učili od tej staršej generácie. „Staršia generácia by mala mladšej odovzdať informácie o tom, ako urobiť dobrý kvas. A najmä dať im tú chuť do tej práce,“ myslí si.


Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príbehy investorov: Na čo si dávať pozor?
  2. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  3. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  4. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  5. Aká je pravda o francúzskych autách?
  6. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  7. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  8. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80%
  9. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  10. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  1. McDonald’s spustil službu McDelivery už aj v Prešove
  2. Slovak model of the short - time work (Kurzarbeit)
  3. Po mesiacoch konečne jazdia na nových autách
  4. Ako môžu deti stráviť zmysluplný čas s modernými technológiami?
  5. Viete, ako dlho trvá stiahnuť 3 GB v 5G sieti?
  6. Aká je pravda o francúzskych autách?
  7. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80%
  8. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  9. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  10. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 17 082
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 13 384
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 496
  4. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 8 902
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 286
  6. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 7 889
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 437
  8. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 658
  9. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 270
  10. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 424
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Už ani fitnesscentrá či kúpaliská. Kde ešte treba testy?

Štát kúpil 64,9 milióna antigénových testov, množstvo ešte nepoužil.

9 h
Covid automat: Aké je rozdelenie okresov?

Opatrenia sú postavené na regionálnom systéme.

6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop