Korzár logo Korzár Gemer
Utorok, 26. marec, 2019 | Meniny má Emanuel
Nájdete nás na webe

Pálenice vypaľujú zo všetkého, čo sa urodí

Hlavná sezóna pálenia alkoholu sa začne až v novembri. Aj napriek tomu už od augusta začali s vypaľovaním prvých destilátov.

Pálenice. Posledné roky nebola taká dobrá úroda na ovocie ako teraz.Pálenice. Posledné roky nebola taká dobrá úroda na ovocie ako teraz.(Zdroj: archív)

Nával očakávajú v zimných mesiacoch.

GEMERSKÁ HÔRKA/ HRHOV/ GEMERSKÁ POLOMA. Doteraz sa vypaľovali marhule, čerešne. Momentálne v nami oslovených páleniciach letia letné jablká a hrušky.

Majiteľ pálenice v Gemerskej Hôrke Fedor Prihradský začal túto sezónu začiatkom júla. „Je úrodný rok na ovocie. Posledné tri roky nebola taká dobrá úroda,“ myslí si. Najväčší nával očakáva od novembra. Vtedy je pripravený na pálenie aj v noci.

Začiatkom augusta začal s pálením Vojtech Simon, majiteľ pálenice v Hrhove. „Už sme vypálili marhule, čerešne, broskyne. Niektorí prišli aj so zabudnutými kvasmi.“ Aj podľa neho sa rysuje, že bude dobrá úroda.

Obaja sa zhodli, že najmä južné okresy pociťujú odchod niektorých pestovateľov do Maďarska. „Ľudia pália aj tam. Je to tam oveľa lacnejšie ako u nás,“ vysvetlili.

„Momentálne je sezóna na zber ovocia, lesných plodov. Zatiaľ prichádza páliť len málo ľudí,“ povedal Emil Fafrák z pálenice Gemerská Poloma.

V tomto čase sa spracúvajú kvasy. „Vykvasenie trvá približne 6 týždňov, ale samozrejme všetko závisí napríklad aj od teploty. Nedá sa to povedať úplne presne. Je to individuálne,“ uviedol.

Väčšina zákazníkov je z okolia

Je na každom, či chce vypáliť svoju pálenku zo zmesí ovocia alebo čistú. Samozrejme, súvisí to aj s množstvom ovocia, ktoré majú ľudia k dispozícii.

„Väčšinou k nám chodia ľudia s čistým kvasom a pálime tak 52– až 53–percentné pálenky. Mali sme aj do 57,“ prezradil Prihradský. Podobnú skúsenosť má aj Simon. „Ľudia pália najmä čisté. Dokonca aj odrody chodia zvlášť páliť. Ale keď nemajú možnosť a dostatok ovocia, tak sú dobré aj zmesi.“

Do Gemerskej Polomy chodia ľudia väčšinou so zmesami. „Väčšinou u nás pália zmesi. Primiešavajú do kvasu egreše, aj ríbezle. Je však problém dobre to vykvasiť. Je to kumšt,“ zdôraznil.

Väčšina pestovateľov pochádza z okolia páleníc. Keďže tu po okolí ich máme viac, ľudia už majú svoje odskúšané pálenice, iní striedajú a hľadajú tú najlepšiu pre nich. „Zákazníkov mám aj z Bratislavy, Liptovkého Mikuláša, či Košíc. Väčšina z nich tu v okolí má chatky,“ povedal Prihradský. Podobne je na tom aj Fafrák.

Zákazníci si nechajú poradiť

Urobiť dobrý kvas je veľakrát umenie. Stane sa, že tí, ktorí v tom ešte nemajú prax, ho urobia s menšími chybičkami.

„Každý považuje svoj kvas za najlepší. Niektorí si dajú povedať a na ďalší rok už prídu s lepším kvasom,“ dodal Prihradský.

„Väčšina ľudí už vie urobiť dobrý kvas. Treba však medzi pestovateľmi robiť aj osvetovú prácu. A poviem im vždy, kde je menšia chybička. Väčšinou si aj dajú povedať,“ pousmial sa Simon.

Najlepšie by podľa neho bolo, keby sa mladí učili od tej staršej generácie. „Staršia generácia by mala mladšej odovzdať informácie o tom, ako urobiť dobrý kvas. A najmä dať im tú chuť do tej práce,“ myslí si.


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  2. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  3. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  4. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  5. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  6. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  7. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Investment Advisory Guide for Slovakia
  10. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  1. Bezkonkurenčná rozmanitosť
  2. Rozvíjajte svoj potenciál s nami
  3. Staň sa súčasťou sveta pohybu
  4. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  5. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  6. Vypestujte si chutné a voňavé bylinky
  7. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  8. Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje
  9. Noerr appoints a new national counsel starting from 2019
  10. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 26 991
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 24 817
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 24 085
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 453
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 109
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 10 619
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 078
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 3 913
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 726
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 559

Neprehliadnite tiež

Megaprojekt vystrašil košické sídlisko, developer sa krachu neobáva

Starosta i obyvatelia KVP poukazujú na to, že problém z Ťahanoviec sa iba presunul k nim.

Nová zástavba má vzniknúť medzi Wuppertálskou ulicou na KVP a Topásovou ulicou na Západe.

Pasažiera v taxíku bodol do srdca. Za vraždu mu hrozí 20 rokov

Michalovčan útočil opitý a pod vplyvom drog. Nevie, prečo.

Zadržanie Tomáša políciou.

Nové elektrobusy by mohli po Prešove jazdiť už tento rok

Majú mať wifi aj USB prípojky na nabíjanie. Dopravný podnik spustil obstarávanie.

Staršie midibusy by mali nahradiť nové elektrobusy.
Ilustračné.

Vo Švedlári sa zastavil čas, pre nútenú správu sa nemôže rozvíjať

Chýba kanalizácia, plyn, občianske hliadky. Obec žiada o pomoc štát.

Vláda počas zasadnutia v Gelnici riešila aj Švedlár.

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Kočner je obvinený v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur.
Komentár Zuzany Kepplovej

Pente odporúčame, aby skúsila Sorosa

Nákup konšpiračných médií sa zo strednodobého hľadiska môže vyplatiť.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop