Korzár logo Korzár Gemer
Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš
Nájdete nás na webe

Pálenice vypaľujú zo všetkého, čo sa urodí

Hlavná sezóna pálenia alkoholu sa začne až v novembri. Aj napriek tomu už od augusta začali s vypaľovaním prvých destilátov.

Pálenice. Posledné roky nebola taká dobrá úroda na ovocie ako teraz.Pálenice. Posledné roky nebola taká dobrá úroda na ovocie ako teraz.(Zdroj: archív)

Nával očakávajú v zimných mesiacoch.

GEMERSKÁ HÔRKA/ HRHOV/ GEMERSKÁ POLOMA. Doteraz sa vypaľovali marhule, čerešne. Momentálne v nami oslovených páleniciach letia letné jablká a hrušky.

Majiteľ pálenice v Gemerskej Hôrke Fedor Prihradský začal túto sezónu začiatkom júla. „Je úrodný rok na ovocie. Posledné tri roky nebola taká dobrá úroda,“ myslí si. Najväčší nával očakáva od novembra. Vtedy je pripravený na pálenie aj v noci.

Začiatkom augusta začal s pálením Vojtech Simon, majiteľ pálenice v Hrhove. „Už sme vypálili marhule, čerešne, broskyne. Niektorí prišli aj so zabudnutými kvasmi.“ Aj podľa neho sa rysuje, že bude dobrá úroda.

Článok pokračuje pod video reklamou

Obaja sa zhodli, že najmä južné okresy pociťujú odchod niektorých pestovateľov do Maďarska. „Ľudia pália aj tam. Je to tam oveľa lacnejšie ako u nás,“ vysvetlili.

„Momentálne je sezóna na zber ovocia, lesných plodov. Zatiaľ prichádza páliť len málo ľudí,“ povedal Emil Fafrák z pálenice Gemerská Poloma.

V tomto čase sa spracúvajú kvasy. „Vykvasenie trvá približne 6 týždňov, ale samozrejme všetko závisí napríklad aj od teploty. Nedá sa to povedať úplne presne. Je to individuálne,“ uviedol.

Väčšina zákazníkov je z okolia

Je na každom, či chce vypáliť svoju pálenku zo zmesí ovocia alebo čistú. Samozrejme, súvisí to aj s množstvom ovocia, ktoré majú ľudia k dispozícii.

„Väčšinou k nám chodia ľudia s čistým kvasom a pálime tak 52– až 53–percentné pálenky. Mali sme aj do 57,“ prezradil Prihradský. Podobnú skúsenosť má aj Simon. „Ľudia pália najmä čisté. Dokonca aj odrody chodia zvlášť páliť. Ale keď nemajú možnosť a dostatok ovocia, tak sú dobré aj zmesi.“

Do Gemerskej Polomy chodia ľudia väčšinou so zmesami. „Väčšinou u nás pália zmesi. Primiešavajú do kvasu egreše, aj ríbezle. Je však problém dobre to vykvasiť. Je to kumšt,“ zdôraznil.

Väčšina pestovateľov pochádza z okolia páleníc. Keďže tu po okolí ich máme viac, ľudia už majú svoje odskúšané pálenice, iní striedajú a hľadajú tú najlepšiu pre nich. „Zákazníkov mám aj z Bratislavy, Liptovkého Mikuláša, či Košíc. Väčšina z nich tu v okolí má chatky,“ povedal Prihradský. Podobne je na tom aj Fafrák.

Zákazníci si nechajú poradiť

Urobiť dobrý kvas je veľakrát umenie. Stane sa, že tí, ktorí v tom ešte nemajú prax, ho urobia s menšími chybičkami.

„Každý považuje svoj kvas za najlepší. Niektorí si dajú povedať a na ďalší rok už prídu s lepším kvasom,“ dodal Prihradský.

„Väčšina ľudí už vie urobiť dobrý kvas. Treba však medzi pestovateľmi robiť aj osvetovú prácu. A poviem im vždy, kde je menšia chybička. Väčšinou si aj dajú povedať,“ pousmial sa Simon.

Najlepšie by podľa neho bolo, keby sa mladí učili od tej staršej generácie. „Staršia generácia by mala mladšej odovzdať informácie o tom, ako urobiť dobrý kvas. A najmä dať im tú chuť do tej práce,“ myslí si.


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. 30 rokov slobody
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. 30 rokov slobody
  4. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  5. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  6. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  7. Slováci sú chlebovým národom
  8. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  9. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  10. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 168
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 12 169
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 11 351
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 214
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 084
  6. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 9 403
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 357
  8. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 797
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 331
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 6 501

Neprehliadnite tiež

Burdiga: Je Polačekova vina, že sa nepodpísalo memorandum s EEI

Mesto Košice reaguje: Prekrúca fakty, nesedí časový sled.

Henrich Burdiga (vľavo) a Jaroslav Polaček.

Prerábku garáží na karanténnu stanicu Polaček nestíha

Mesto oslovilo firmu, ktorú Rada primátora nechce a ochranári na ňu posielajú kontroly.

Polaček na začiatku októbra tvrdil, že sa prerábka stihne. Nestihne.
Václav Kohlmayer.

Riaditeľ školy v Rudňanoch prišiel o funkciu. Pre alkohol

Výkon mu pozastavil starosta obce, na školu prišla inšpekcia.

Peter Fischer už nie je riaditeľom školy.

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovor

Autor Gorily Holúbek: Flašíka viem vysvetliť, polícia sa mi neozvala

Kvalita nahrávky je podobná originálu.

Bývalý analytik SIS Peter Holúbek podľa Gorily odpočúval konšpiračný byt na Vazovej ulici.
Dobré ráno

Dobré ráno: Johnson prekvapil a dohodol sa s EÚ na odchode

V sobotu zasadne britský parlament

Podcast Dobré Ráno
Komentár šéfredaktorky

Čo nám Gorila hovorí o Ficovi a Haščákovi

Gorila ponúkla jasnú predstavu, ako si interpretujú fungovanie štátu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ráž počas koncertu skupiny Elán

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop