Korzár logo Korzár Gemer
Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

Sládek je pre niekoho vysnené povolanie

Marian Bednár má zamestnanie, ktoré mu možno viacerí, no najmä muži, závidia. Pracuje ako hlavný sládek v malom pivovare.

Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo.Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo. (Zdroj: tin)



ROŽŇAVA. V pivovare pracuje už štyri roky a ako sám tvrdí, k tomuto zamestnaniu sa dostal náhodne.

„Nie som z Rožňavy a pri hľadaní zamestnania som natrafil na prácu v pivovare,“ priznal M. Bednár. Postupne sa vypracoval. Najprv bol pomocný sládek, neskôr sa stal sládkom a nakoniec je hlavný sládek.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Povolanie sládek nie je bežné a asi mnohí o ňom počujú prvýkrát. „Sládek je človek, ktorý varí pivo. Stará sa o to, aby správne dozrelo,“ vysvetlil M. Bednár.

Jeho práca pozostáva z viacerých častí a začína sa na šrotovníku. „Aby sa slad mohol začať variť, musí sa podrviť. Podrvený sa sype do varnej vody, kde počas varenia prebiehajú rôzne procesy uvoľňovania enzýmov,“ prezradil.

Skryť Vypnúť reklamu

Následne prichádza na rad scedenie rmutu. „Po scedení rmutu prichádza chmeľovar, následne sa mladina čerpá do odstredivky a nakoniec sa schladí a čerpá do kvasného tanku,“ povedal v krátkosti postup svojej práce.

Výroba piva má svoj postup

Varenie piva sa začína v rmutovacom kotli, kde sa je varná voda spolu so sladom a rmutuje sa pri teplotách od 53 do 79 stupňov Celzia v rôznych časových intervaloch.

„Po ukončení rmutovania sa pomocou čerpadla prečerpáva rmut na scedenie do ďalšieho kotla. Na spodku kotla je sito, ktoré oddelí hustú časť rmutu od tekutej. Tekutá časť sa volá sladina a hustá časť mláto. Mláto sa odváža na skrmovanie a sladina pokračuje do mladinového kotla na chmeľovar, kde sa začne variť. Zohrievame ju na 100 stupňov Celzia a chmeľovar prebieha jeden a pol hodiny. Tu sa pridávajú horké a aromatické odrody chmeľu. Keď chmeľovar ukončíme, prečerpáme všetko do vírivej kade.“

Skryť Vypnúť reklamu

Tu prebieha špirálovité točenie, ktorým sa docieli, že sa všetky chmeľové kaly usadia na spodku. „Následne sa hotová mladina cez chladič prečerpáva do tanku, v ktorom pivo dozrieva a kvasí,“ vysvetlil celý proces Bednár.

Potrebné sú štyri suroviny

Na výrobu piva sa používajú štyri základné suroviny. „Slad, voda, chmeľ a pivné kvasinky. Práve kvasinky musia byť čerstvé,“ vysvetlil sládek.

Varenie piva trvá niekoľko hodín. „Pivo sa uvarí za 10 hodín, hlavné kvasenie prebieha asi týždeň, ale potom ešte pivo dozrieva minimálne tri - štyri týždne, niekedy aj viac mesiacov. Následne sa pivo buď filtruje, alebo keď chceme kvasinkové pivo, nechá sa nefiltrované,“ povedal. Potom už len nasleduje plnenie do fliaš alebo sudov, podľa potreby.

Celoročne sa v tomto pivovare uvarí až 22 druhov piva. „Niektoré vyrábame však len sezónne. Ale stabilne celoročne varíme osem druhov piva. U nás je každé pivo originál. V malých pivovaroch sa stavia viac na kvalitu ako kvantitu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Existujú domáce recepty na pivo

Svoje prvé pivo uvaril asi po troch mesiacoch od nástupu do zamestnania. Učil sa najmä od svojho predchodcu, za ktorým chodil a pýtal sa na všetko, čo ho ohľadne varenia piva zaujímalo. Prácu si pochvaľuje.

„Je zaujímavá, nie je to bežná práca, baví ma to,“ usmial sa. Aj keď sa tejto práci nevenuje dlho, uvaril už pekné množstvo piva. „Ťažko povedať, ale môže to byť okolo 1500 hektolitrov,“ v rýchlosti spočítaval v hlave.

Sládek pri výkone svojho povolania musí pivo aj degustovať. „Ale je to len tak trošku, solídne,“ podotkol. Pivom nepohrdne ani v súkromnom živote. „Nepoznám sládka, ktorý nepije pivo,“ uistil nás.

Na internete sa dá nájsť aj recept na domáce pivo. „Existujú domáci variči, ktorí majú vlastné recepty a pivo sa dá uvariť aj doma. Dokonca v hrnci,“ utvrdil nás v tom.

Vlastný recept na pivo však nemá. „Ja ho vyrábam v práci, to mi stačí,“ pousmial sa.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. Nová certifikovaná káva na vašich obľúbených čerpacích staniciac
  5. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Znalec slovenského brandy
  10. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  1. Spravte si zásoby zdravia
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  10. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 191
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 236
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 363
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 657
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 617
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 112
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 687
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 384
  9. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 281
  10. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 2 223

Blogy SME

  1. Miriam Studeničová: Marazmus je výsledkom spoliehania na nižší druh inteligencie
  2. Tupou Ceruzou: Don Fico
  3. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  4. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  5. Alžbeta Szomolaiová: Hrad Divín
  6. Patrik Tulinský: § 353 TZ - Ohrozenie dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Z čoho boli obvinení Monika Tódová a Konštantín Čikovský
  7. Jozef Javurek: Ako sme našli Budzogáň
  8. Ján Valchár: Horúčka, s ktorou nič nerobíme, vedie...k článku Renáty Zelnej
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 864
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 182
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 954
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 085
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 667
  6. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 4 046
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 767
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 707
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Podnikateľ František Hodorovský.

Ako oligarcha sa nevnímam, vraví v prvom rozhovore, ktorý poskytol.


23 h
Elena Eleková

Sestry sú podozrivo ticho. Proste odchádzajú. Mnohé aj do vnútornej emigrácie.


22. sep
Kritický pohľad Michala Havrana.

Policajti si idú filmové triky.


22. sep
Ladislav Molnár.

Zachránil ho tréner Karel Brückner.


22. sep

Blogy SME

  1. Miriam Studeničová: Marazmus je výsledkom spoliehania na nižší druh inteligencie
  2. Tupou Ceruzou: Don Fico
  3. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  4. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  5. Alžbeta Szomolaiová: Hrad Divín
  6. Patrik Tulinský: § 353 TZ - Ohrozenie dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Z čoho boli obvinení Monika Tódová a Konštantín Čikovský
  7. Jozef Javurek: Ako sme našli Budzogáň
  8. Ján Valchár: Horúčka, s ktorou nič nerobíme, vedie...k článku Renáty Zelnej
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 864
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 182
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 954
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 085
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 667
  6. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 4 046
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 767
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 707
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop