Korzár logo Korzár Gemer
Štvrtok, 23. január, 2020 | Meniny má Miloš

Sládek je pre niekoho vysnené povolanie

Marian Bednár má zamestnanie, ktoré mu možno viacerí, no najmä muži, závidia. Pracuje ako hlavný sládek v malom pivovare.

Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo.Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo.(Zdroj: tin)



ROŽŇAVA. V pivovare pracuje už štyri roky a ako sám tvrdí, k tomuto zamestnaniu sa dostal náhodne.

„Nie som z Rožňavy a pri hľadaní zamestnania som natrafil na prácu v pivovare,“ priznal M. Bednár. Postupne sa vypracoval. Najprv bol pomocný sládek, neskôr sa stal sládkom a nakoniec je hlavný sládek.

Povolanie sládek nie je bežné a asi mnohí o ňom počujú prvýkrát. „Sládek je človek, ktorý varí pivo. Stará sa o to, aby správne dozrelo,“ vysvetlil M. Bednár.

Jeho práca pozostáva z viacerých častí a začína sa na šrotovníku. „Aby sa slad mohol začať variť, musí sa podrviť. Podrvený sa sype do varnej vody, kde počas varenia prebiehajú rôzne procesy uvoľňovania enzýmov,“ prezradil.

Článok pokračuje pod video reklamou

Následne prichádza na rad scedenie rmutu. „Po scedení rmutu prichádza chmeľovar, následne sa mladina čerpá do odstredivky a nakoniec sa schladí a čerpá do kvasného tanku,“ povedal v krátkosti postup svojej práce.

Výroba piva má svoj postup

Varenie piva sa začína v rmutovacom kotli, kde sa je varná voda spolu so sladom a rmutuje sa pri teplotách od 53 do 79 stupňov Celzia v rôznych časových intervaloch.

„Po ukončení rmutovania sa pomocou čerpadla prečerpáva rmut na scedenie do ďalšieho kotla. Na spodku kotla je sito, ktoré oddelí hustú časť rmutu od tekutej. Tekutá časť sa volá sladina a hustá časť mláto. Mláto sa odváža na skrmovanie a sladina pokračuje do mladinového kotla na chmeľovar, kde sa začne variť. Zohrievame ju na 100 stupňov Celzia a chmeľovar prebieha jeden a pol hodiny. Tu sa pridávajú horké a aromatické odrody chmeľu. Keď chmeľovar ukončíme, prečerpáme všetko do vírivej kade.“

Tu prebieha špirálovité točenie, ktorým sa docieli, že sa všetky chmeľové kaly usadia na spodku. „Následne sa hotová mladina cez chladič prečerpáva do tanku, v ktorom pivo dozrieva a kvasí,“ vysvetlil celý proces Bednár.

Potrebné sú štyri suroviny

Na výrobu piva sa používajú štyri základné suroviny. „Slad, voda, chmeľ a pivné kvasinky. Práve kvasinky musia byť čerstvé,“ vysvetlil sládek.

Varenie piva trvá niekoľko hodín. „Pivo sa uvarí za 10 hodín, hlavné kvasenie prebieha asi týždeň, ale potom ešte pivo dozrieva minimálne tri - štyri týždne, niekedy aj viac mesiacov. Následne sa pivo buď filtruje, alebo keď chceme kvasinkové pivo, nechá sa nefiltrované,“ povedal. Potom už len nasleduje plnenie do fliaš alebo sudov, podľa potreby.

Celoročne sa v tomto pivovare uvarí až 22 druhov piva. „Niektoré vyrábame však len sezónne. Ale stabilne celoročne varíme osem druhov piva. U nás je každé pivo originál. V malých pivovaroch sa stavia viac na kvalitu ako kvantitu.“

Existujú domáce recepty na pivo

Svoje prvé pivo uvaril asi po troch mesiacoch od nástupu do zamestnania. Učil sa najmä od svojho predchodcu, za ktorým chodil a pýtal sa na všetko, čo ho ohľadne varenia piva zaujímalo. Prácu si pochvaľuje.

„Je zaujímavá, nie je to bežná práca, baví ma to,“ usmial sa. Aj keď sa tejto práci nevenuje dlho, uvaril už pekné množstvo piva. „Ťažko povedať, ale môže to byť okolo 1500 hektolitrov,“ v rýchlosti spočítaval v hlave.

Sládek pri výkone svojho povolania musí pivo aj degustovať. „Ale je to len tak trošku, solídne,“ podotkol. Pivom nepohrdne ani v súkromnom živote. „Nepoznám sládka, ktorý nepije pivo,“ uistil nás.

Na internete sa dá nájsť aj recept na domáce pivo. „Existujú domáci variči, ktorí majú vlastné recepty a pivo sa dá uvariť aj doma. Dokonca v hrnci,“ utvrdil nás v tom.

Vlastný recept na pivo však nemá. „Ja ho vyrábam v práci, to mi stačí,“ pousmial sa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  2. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  5. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  6. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  7. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  10. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  2. Rádio Košice počúva každý tretí košičan
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  5. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  6. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  7. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  8. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  9. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  10. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 19 886
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 793
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 11 308
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 942
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 173
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 192
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 172
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 634
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 559
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 511

Neprehliadnite tiež

Colník odmietol dychovú skúšku, na súde dostal peňažný trest

Peter T. musí zaplatiť 500 eur a rok si nesmie sadnúť za volant.

Peter T. na košickom súde.
Jaroslav Giláni sa o PCB v Chemku zaujímal aj po odchode do dôchodku.
Jozef Weber na Ondavskej ulici.
Na sústredení v Turecku sa k mužstvu pripojí aj uzdravený Cheick Alan Diarra.

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočnerovo sledovacie komando vyškolili za dva mesiace. Bol v ňom aj policajt

Mlynarčík, ktorý sa podieľal na sledovaní, dnes pracuje ako policajný vyšetrovateľ.

Miroslav Kriak počas hlavného pojednávania vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

Polícia zadržala po incidente v reštaurácii ministra Sólymosa

Podpredseda vlády mal byť pod vplyvom alkoholu.

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos.
Dobré ráno

Dobré ráno: Všetko, čo potrebujete vedieť o impeachmente Trumpa

Žaloba už beží na plné obrátky.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky

Nebolo to paparazzovanie, ale zločinné sledovanie novinárov

Sú to metódy mafiánskeho sveta, o akom prináša svedectvo Threema.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop