Korzár logo Korzár Gemer
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Sládek je pre niekoho vysnené povolanie

Marian Bednár má zamestnanie, ktoré mu možno viacerí, no najmä muži, závidia. Pracuje ako hlavný sládek v malom pivovare.

Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo.Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo. (Zdroj: tin)



ROŽŇAVA. V pivovare pracuje už štyri roky a ako sám tvrdí, k tomuto zamestnaniu sa dostal náhodne.

„Nie som z Rožňavy a pri hľadaní zamestnania som natrafil na prácu v pivovare,“ priznal M. Bednár. Postupne sa vypracoval. Najprv bol pomocný sládek, neskôr sa stal sládkom a nakoniec je hlavný sládek.

Povolanie sládek nie je bežné a asi mnohí o ňom počujú prvýkrát. „Sládek je človek, ktorý varí pivo. Stará sa o to, aby správne dozrelo,“ vysvetlil M. Bednár.

Jeho práca pozostáva z viacerých častí a začína sa na šrotovníku. „Aby sa slad mohol začať variť, musí sa podrviť. Podrvený sa sype do varnej vody, kde počas varenia prebiehajú rôzne procesy uvoľňovania enzýmov,“ prezradil.

Skryť Vypnúť reklamu

Následne prichádza na rad scedenie rmutu. „Po scedení rmutu prichádza chmeľovar, následne sa mladina čerpá do odstredivky a nakoniec sa schladí a čerpá do kvasného tanku,“ povedal v krátkosti postup svojej práce.

Výroba piva má svoj postup

Varenie piva sa začína v rmutovacom kotli, kde sa je varná voda spolu so sladom a rmutuje sa pri teplotách od 53 do 79 stupňov Celzia v rôznych časových intervaloch.

„Po ukončení rmutovania sa pomocou čerpadla prečerpáva rmut na scedenie do ďalšieho kotla. Na spodku kotla je sito, ktoré oddelí hustú časť rmutu od tekutej. Tekutá časť sa volá sladina a hustá časť mláto. Mláto sa odváža na skrmovanie a sladina pokračuje do mladinového kotla na chmeľovar, kde sa začne variť. Zohrievame ju na 100 stupňov Celzia a chmeľovar prebieha jeden a pol hodiny. Tu sa pridávajú horké a aromatické odrody chmeľu. Keď chmeľovar ukončíme, prečerpáme všetko do vírivej kade.“

Skryť Vypnúť reklamu

Tu prebieha špirálovité točenie, ktorým sa docieli, že sa všetky chmeľové kaly usadia na spodku. „Následne sa hotová mladina cez chladič prečerpáva do tanku, v ktorom pivo dozrieva a kvasí,“ vysvetlil celý proces Bednár.

Potrebné sú štyri suroviny

Na výrobu piva sa používajú štyri základné suroviny. „Slad, voda, chmeľ a pivné kvasinky. Práve kvasinky musia byť čerstvé,“ vysvetlil sládek.

Varenie piva trvá niekoľko hodín. „Pivo sa uvarí za 10 hodín, hlavné kvasenie prebieha asi týždeň, ale potom ešte pivo dozrieva minimálne tri - štyri týždne, niekedy aj viac mesiacov. Následne sa pivo buď filtruje, alebo keď chceme kvasinkové pivo, nechá sa nefiltrované,“ povedal. Potom už len nasleduje plnenie do fliaš alebo sudov, podľa potreby.

Celoročne sa v tomto pivovare uvarí až 22 druhov piva. „Niektoré vyrábame však len sezónne. Ale stabilne celoročne varíme osem druhov piva. U nás je každé pivo originál. V malých pivovaroch sa stavia viac na kvalitu ako kvantitu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Existujú domáce recepty na pivo

Svoje prvé pivo uvaril asi po troch mesiacoch od nástupu do zamestnania. Učil sa najmä od svojho predchodcu, za ktorým chodil a pýtal sa na všetko, čo ho ohľadne varenia piva zaujímalo. Prácu si pochvaľuje.

„Je zaujímavá, nie je to bežná práca, baví ma to,“ usmial sa. Aj keď sa tejto práci nevenuje dlho, uvaril už pekné množstvo piva. „Ťažko povedať, ale môže to byť okolo 1500 hektolitrov,“ v rýchlosti spočítaval v hlave.

Sládek pri výkone svojho povolania musí pivo aj degustovať. „Ale je to len tak trošku, solídne,“ podotkol. Pivom nepohrdne ani v súkromnom živote. „Nepoznám sládka, ktorý nepije pivo,“ uistil nás.

Na internete sa dá nájsť aj recept na domáce pivo. „Existujú domáci variči, ktorí majú vlastné recepty a pivo sa dá uvariť aj doma. Dokonca v hrnci,“ utvrdil nás v tom.

Vlastný recept na pivo však nemá. „Ja ho vyrábam v práci, to mi stačí,“ pousmial sa.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 881
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 710
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 495
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 544
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 819
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 720
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 601
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 161
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pribudlo ďalších 17 úmrtí, z toho 11 v prešovskej nemocnici

Jedna pacientka skonala aj v Košiciach, ďalšia v Bardejove.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Jána Adama Reimana Prešov - oddelenie infektológie.

Advokátku vyviedli z košického súdu. Napriek výzvam si odmietla dať rúško

Hrozia jej sankcie od advokátskej komory i úradu verejného zdravotníctva.

Pri vstupe do budovy košických súdov musí každý prejsť dôkladnou kontrolou.

Štátnych úradníkov na košický magistrát nepustili

Proti zvýhodnenému nájmu bol šéf majetkovej komisie.

Na magistráte nebudú sídliť pracovníci ÚVO.
Poslanec Rudolf Dupkala počas online rokovania PSK.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop