Korzár logo Korzár Gemer
Pondelok, 21. august, 2017 | Meniny má Jana

Sládek je pre niekoho vysnené povolanie

Marian Bednár má zamestnanie, ktoré mu možno viacerí, no najmä muži, závidia. Pracuje ako hlavný sládek v malom pivovare.

Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo.(Zdroj: tin)



ROŽŇAVA. V pivovare pracuje už štyri roky a ako sám tvrdí, k tomuto zamestnaniu sa dostal náhodne.

„Nie som z Rožňavy a pri hľadaní zamestnania som natrafil na prácu v pivovare,“ priznal M. Bednár. Postupne sa vypracoval. Najprv bol pomocný sládek, neskôr sa stal sládkom a nakoniec je hlavný sládek.

Povolanie sládek nie je bežné a asi mnohí o ňom počujú prvýkrát. „Sládek je človek, ktorý varí pivo. Stará sa o to, aby správne dozrelo,“ vysvetlil M. Bednár.

Jeho práca pozostáva z viacerých častí a začína sa na šrotovníku. „Aby sa slad mohol začať variť, musí sa podrviť. Podrvený sa sype do varnej vody, kde počas varenia prebiehajú rôzne procesy uvoľňovania enzýmov,“ prezradil.

Následne prichádza na rad scedenie rmutu. „Po scedení rmutu prichádza chmeľovar, následne sa mladina čerpá do odstredivky a nakoniec sa schladí a čerpá do kvasného tanku,“ povedal v krátkosti postup svojej práce.

Výroba piva má svoj postup

Varenie piva sa začína v rmutovacom kotli, kde sa je varná voda spolu so sladom a rmutuje sa pri teplotách od 53 do 79 stupňov Celzia v rôznych časových intervaloch.

„Po ukončení rmutovania sa pomocou čerpadla prečerpáva rmut na scedenie do ďalšieho kotla. Na spodku kotla je sito, ktoré oddelí hustú časť rmutu od tekutej. Tekutá časť sa volá sladina a hustá časť mláto. Mláto sa odváža na skrmovanie a sladina pokračuje do mladinového kotla na chmeľovar, kde sa začne variť. Zohrievame ju na 100 stupňov Celzia a chmeľovar prebieha jeden a pol hodiny. Tu sa pridávajú horké a aromatické odrody chmeľu. Keď chmeľovar ukončíme, prečerpáme všetko do vírivej kade.“

Tu prebieha špirálovité točenie, ktorým sa docieli, že sa všetky chmeľové kaly usadia na spodku. „Následne sa hotová mladina cez chladič prečerpáva do tanku, v ktorom pivo dozrieva a kvasí,“ vysvetlil celý proces Bednár.

Potrebné sú štyri suroviny

Na výrobu piva sa používajú štyri základné suroviny. „Slad, voda, chmeľ a pivné kvasinky. Práve kvasinky musia byť čerstvé,“ vysvetlil sládek.

Varenie piva trvá niekoľko hodín. „Pivo sa uvarí za 10 hodín, hlavné kvasenie prebieha asi týždeň, ale potom ešte pivo dozrieva minimálne tri - štyri týždne, niekedy aj viac mesiacov. Následne sa pivo buď filtruje, alebo keď chceme kvasinkové pivo, nechá sa nefiltrované,“ povedal. Potom už len nasleduje plnenie do fliaš alebo sudov, podľa potreby.

Celoročne sa v tomto pivovare uvarí až 22 druhov piva. „Niektoré vyrábame však len sezónne. Ale stabilne celoročne varíme osem druhov piva. U nás je každé pivo originál. V malých pivovaroch sa stavia viac na kvalitu ako kvantitu.“

Existujú domáce recepty na pivo

Svoje prvé pivo uvaril asi po troch mesiacoch od nástupu do zamestnania. Učil sa najmä od svojho predchodcu, za ktorým chodil a pýtal sa na všetko, čo ho ohľadne varenia piva zaujímalo. Prácu si pochvaľuje.

„Je zaujímavá, nie je to bežná práca, baví ma to,“ usmial sa. Aj keď sa tejto práci nevenuje dlho, uvaril už pekné množstvo piva. „Ťažko povedať, ale môže to byť okolo 1500 hektolitrov,“ v rýchlosti spočítaval v hlave.

Sládek pri výkone svojho povolania musí pivo aj degustovať. „Ale je to len tak trošku, solídne,“ podotkol. Pivom nepohrdne ani v súkromnom živote. „Nepoznám sládka, ktorý nepije pivo,“ uistil nás.

Na internete sa dá nájsť aj recept na domáce pivo. „Existujú domáci variči, ktorí majú vlastné recepty a pivo sa dá uvariť aj doma. Dokonca v hrnci,“ utvrdil nás v tom.

Vlastný recept na pivo však nemá. „Ja ho vyrábam v práci, to mi stačí,“ pousmial sa.

Neprehliadnite tiež

Košickí rektori: Aby milióny znovu neputovali do schránok

Podľa rektorky veteriny je minister Plavčan len obetným baránkom.

Z odstaveného vagóna v Plavči unikal propán

Hasiči zasahovali na stanici v noci z nedele na pondelok.

Vraždiaceho expolicajta navrhol vyšetrovateľ obžalovať

Vyšetrovanie smrti snúbenice sa skončilo. Spis študuje dozorový prokurátor.

V mestskom zastupiteľstve bude pôsobiť súrodenecká dvojica

Kuriózne je aj to, že obaja sa tam dostali ako náhradníci.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Branci pýtajú peniaze na domobranu. Končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia.

KOMENTÁRE

Zmizne dôkaz o krytí Bašternáka?

Inšpekcia koná, akoby kryla ľudí, ktorí vlani zmarili raziu u developera.

KULTÚRA

Vojna bez krvi. Dunkirk je filmová anomália

Film leta bol prijatý s istým nepochopením.

Najčítanejšie na Gemer Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Leto nekončí!
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  6. Už aj seniori presadajú do SUV
  7. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  8. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  9. Bratislava gets a new public space and park
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 493
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 089
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 183
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 776
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 736
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 341
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 091
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 088
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 668
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 564

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop