Korzár logo Korzár Gemer

Sládek je pre niekoho vysnené povolanie

Marian Bednár má zamestnanie, ktoré mu možno viacerí, no najmä muži, závidia. Pracuje ako hlavný sládek v malom pivovare.

Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo.Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo. (Zdroj: tin)



ROŽŇAVA. V pivovare pracuje už štyri roky a ako sám tvrdí, k tomuto zamestnaniu sa dostal náhodne.

„Nie som z Rožňavy a pri hľadaní zamestnania som natrafil na prácu v pivovare,“ priznal M. Bednár. Postupne sa vypracoval. Najprv bol pomocný sládek, neskôr sa stal sládkom a nakoniec je hlavný sládek.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Povolanie sládek nie je bežné a asi mnohí o ňom počujú prvýkrát. „Sládek je človek, ktorý varí pivo. Stará sa o to, aby správne dozrelo,“ vysvetlil M. Bednár.

Jeho práca pozostáva z viacerých častí a začína sa na šrotovníku. „Aby sa slad mohol začať variť, musí sa podrviť. Podrvený sa sype do varnej vody, kde počas varenia prebiehajú rôzne procesy uvoľňovania enzýmov,“ prezradil.

SkryťVypnúť reklamu

Následne prichádza na rad scedenie rmutu. „Po scedení rmutu prichádza chmeľovar, následne sa mladina čerpá do odstredivky a nakoniec sa schladí a čerpá do kvasného tanku,“ povedal v krátkosti postup svojej práce.

Výroba piva má svoj postup

Varenie piva sa začína v rmutovacom kotli, kde sa je varná voda spolu so sladom a rmutuje sa pri teplotách od 53 do 79 stupňov Celzia v rôznych časových intervaloch.

„Po ukončení rmutovania sa pomocou čerpadla prečerpáva rmut na scedenie do ďalšieho kotla. Na spodku kotla je sito, ktoré oddelí hustú časť rmutu od tekutej. Tekutá časť sa volá sladina a hustá časť mláto. Mláto sa odváža na skrmovanie a sladina pokračuje do mladinového kotla na chmeľovar, kde sa začne variť. Zohrievame ju na 100 stupňov Celzia a chmeľovar prebieha jeden a pol hodiny. Tu sa pridávajú horké a aromatické odrody chmeľu. Keď chmeľovar ukončíme, prečerpáme všetko do vírivej kade.“

SkryťVypnúť reklamu

Tu prebieha špirálovité točenie, ktorým sa docieli, že sa všetky chmeľové kaly usadia na spodku. „Následne sa hotová mladina cez chladič prečerpáva do tanku, v ktorom pivo dozrieva a kvasí,“ vysvetlil celý proces Bednár.

Potrebné sú štyri suroviny

Na výrobu piva sa používajú štyri základné suroviny. „Slad, voda, chmeľ a pivné kvasinky. Práve kvasinky musia byť čerstvé,“ vysvetlil sládek.

Varenie piva trvá niekoľko hodín. „Pivo sa uvarí za 10 hodín, hlavné kvasenie prebieha asi týždeň, ale potom ešte pivo dozrieva minimálne tri - štyri týždne, niekedy aj viac mesiacov. Následne sa pivo buď filtruje, alebo keď chceme kvasinkové pivo, nechá sa nefiltrované,“ povedal. Potom už len nasleduje plnenie do fliaš alebo sudov, podľa potreby.

Celoročne sa v tomto pivovare uvarí až 22 druhov piva. „Niektoré vyrábame však len sezónne. Ale stabilne celoročne varíme osem druhov piva. U nás je každé pivo originál. V malých pivovaroch sa stavia viac na kvalitu ako kvantitu.“

SkryťVypnúť reklamu

Existujú domáce recepty na pivo

Svoje prvé pivo uvaril asi po troch mesiacoch od nástupu do zamestnania. Učil sa najmä od svojho predchodcu, za ktorým chodil a pýtal sa na všetko, čo ho ohľadne varenia piva zaujímalo. Prácu si pochvaľuje.

„Je zaujímavá, nie je to bežná práca, baví ma to,“ usmial sa. Aj keď sa tejto práci nevenuje dlho, uvaril už pekné množstvo piva. „Ťažko povedať, ale môže to byť okolo 1500 hektolitrov,“ v rýchlosti spočítaval v hlave.

Sládek pri výkone svojho povolania musí pivo aj degustovať. „Ale je to len tak trošku, solídne,“ podotkol. Pivom nepohrdne ani v súkromnom živote. „Nepoznám sládka, ktorý nepije pivo,“ uistil nás.

Na internete sa dá nájsť aj recept na domáce pivo. „Existujú domáci variči, ktorí majú vlastné recepty a pivo sa dá uvariť aj doma. Dokonca v hrnci,“ utvrdil nás v tom.

Vlastný recept na pivo však nemá. „Ja ho vyrábam v práci, to mi stačí,“ pousmial sa.

Autor: tin

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  2. V púpave je všetko, čo potrebujete
  3. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  4. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  5. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  6. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  7. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca
  8. Malé pivovary aj varenie naživo. Bratislava ožije gastronómiou
  1. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  2. V púpave je všetko, čo potrebujete
  3. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  4. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  5. Lifehack pre domácnosť?
  6. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  7. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  8. OBI rozžiarilo Zvolen na oranžovo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 12 052
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 441
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 8 352
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 7 481
  5. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 878
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 534
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 2 939
  8. Malé pivovary aj varenie naživo. Bratislava ožije gastronómiou 2 625
  1. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 78. /
  2. Marian Letko: Je to tu. Sme vo vojne. A môže za to súčasná vláda
  3. Pavol Burda: Vojna a mier rečou akože vlastencov
  4. Jozef Varga: Krkavci / 56. /
  5. Jozef Stasík: Ekonómia sa otriasa v základoch. Nositeľ Nobelovej ceny poprel veľkú časť svojho učenia
  6. Veronika Mešková: O láskach rôznych v časoch dobrých i horších
  7. Viktor Pamula: Odkaz voličom Petra Pellegriniho
  8. Marek Strapko: Irán odhodil všetky zábrany
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 105 938
  2. Pavol Burda: Podržtaška naveky 42 988
  3. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 105
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 291
  5. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 30 679
  6. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 521
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 271
  8. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 17 076
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 78. /
  2. Marian Letko: Je to tu. Sme vo vojne. A môže za to súčasná vláda
  3. Pavol Burda: Vojna a mier rečou akože vlastencov
  4. Jozef Varga: Krkavci / 56. /
  5. Jozef Stasík: Ekonómia sa otriasa v základoch. Nositeľ Nobelovej ceny poprel veľkú časť svojho učenia
  6. Veronika Mešková: O láskach rôznych v časoch dobrých i horších
  7. Viktor Pamula: Odkaz voličom Petra Pellegriniho
  8. Marek Strapko: Irán odhodil všetky zábrany
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 105 938
  2. Pavol Burda: Podržtaška naveky 42 988
  3. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 105
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 291
  5. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 30 679
  6. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 521
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 271
  8. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 17 076
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video