Korzár logo Korzár Gemer
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Sládek je pre niekoho vysnené povolanie

Marian Bednár má zamestnanie, ktoré mu možno viacerí, no najmä muži, závidia. Pracuje ako hlavný sládek v malom pivovare.

Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo.Sládek Marian Bednár. Varí pivo a stará sa oň, aby správne dozrelo. (Zdroj: tin)



ROŽŇAVA. V pivovare pracuje už štyri roky a ako sám tvrdí, k tomuto zamestnaniu sa dostal náhodne.

„Nie som z Rožňavy a pri hľadaní zamestnania som natrafil na prácu v pivovare,“ priznal M. Bednár. Postupne sa vypracoval. Najprv bol pomocný sládek, neskôr sa stal sládkom a nakoniec je hlavný sládek.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Povolanie sládek nie je bežné a asi mnohí o ňom počujú prvýkrát. „Sládek je človek, ktorý varí pivo. Stará sa o to, aby správne dozrelo,“ vysvetlil M. Bednár.

Jeho práca pozostáva z viacerých častí a začína sa na šrotovníku. „Aby sa slad mohol začať variť, musí sa podrviť. Podrvený sa sype do varnej vody, kde počas varenia prebiehajú rôzne procesy uvoľňovania enzýmov,“ prezradil.

SkryťVypnúť reklamu

Následne prichádza na rad scedenie rmutu. „Po scedení rmutu prichádza chmeľovar, následne sa mladina čerpá do odstredivky a nakoniec sa schladí a čerpá do kvasného tanku,“ povedal v krátkosti postup svojej práce.

Výroba piva má svoj postup

Varenie piva sa začína v rmutovacom kotli, kde sa je varná voda spolu so sladom a rmutuje sa pri teplotách od 53 do 79 stupňov Celzia v rôznych časových intervaloch.

„Po ukončení rmutovania sa pomocou čerpadla prečerpáva rmut na scedenie do ďalšieho kotla. Na spodku kotla je sito, ktoré oddelí hustú časť rmutu od tekutej. Tekutá časť sa volá sladina a hustá časť mláto. Mláto sa odváža na skrmovanie a sladina pokračuje do mladinového kotla na chmeľovar, kde sa začne variť. Zohrievame ju na 100 stupňov Celzia a chmeľovar prebieha jeden a pol hodiny. Tu sa pridávajú horké a aromatické odrody chmeľu. Keď chmeľovar ukončíme, prečerpáme všetko do vírivej kade.“

SkryťVypnúť reklamu

Tu prebieha špirálovité točenie, ktorým sa docieli, že sa všetky chmeľové kaly usadia na spodku. „Následne sa hotová mladina cez chladič prečerpáva do tanku, v ktorom pivo dozrieva a kvasí,“ vysvetlil celý proces Bednár.

Potrebné sú štyri suroviny

Na výrobu piva sa používajú štyri základné suroviny. „Slad, voda, chmeľ a pivné kvasinky. Práve kvasinky musia byť čerstvé,“ vysvetlil sládek.

Varenie piva trvá niekoľko hodín. „Pivo sa uvarí za 10 hodín, hlavné kvasenie prebieha asi týždeň, ale potom ešte pivo dozrieva minimálne tri - štyri týždne, niekedy aj viac mesiacov. Následne sa pivo buď filtruje, alebo keď chceme kvasinkové pivo, nechá sa nefiltrované,“ povedal. Potom už len nasleduje plnenie do fliaš alebo sudov, podľa potreby.

Celoročne sa v tomto pivovare uvarí až 22 druhov piva. „Niektoré vyrábame však len sezónne. Ale stabilne celoročne varíme osem druhov piva. U nás je každé pivo originál. V malých pivovaroch sa stavia viac na kvalitu ako kvantitu.“

SkryťVypnúť reklamu

Existujú domáce recepty na pivo

Svoje prvé pivo uvaril asi po troch mesiacoch od nástupu do zamestnania. Učil sa najmä od svojho predchodcu, za ktorým chodil a pýtal sa na všetko, čo ho ohľadne varenia piva zaujímalo. Prácu si pochvaľuje.

„Je zaujímavá, nie je to bežná práca, baví ma to,“ usmial sa. Aj keď sa tejto práci nevenuje dlho, uvaril už pekné množstvo piva. „Ťažko povedať, ale môže to byť okolo 1500 hektolitrov,“ v rýchlosti spočítaval v hlave.

Sládek pri výkone svojho povolania musí pivo aj degustovať. „Ale je to len tak trošku, solídne,“ podotkol. Pivom nepohrdne ani v súkromnom živote. „Nepoznám sládka, ktorý nepije pivo,“ uistil nás.

Na internete sa dá nájsť aj recept na domáce pivo. „Existujú domáci variči, ktorí majú vlastné recepty a pivo sa dá uvariť aj doma. Dokonca v hrnci,“ utvrdil nás v tom.

Vlastný recept na pivo však nemá. „Ja ho vyrábam v práci, to mi stačí,“ pousmial sa.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedysi boli takéto šóry na práčku PHILCO. Dnes ju môžete VYHRAŤ!
  2. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  3. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  4. Dizajnový krb či krbové kachle? Šetriť dokážu obe
  5. S Alžbetou II. odchádza aj kus osobných dejín Britov
  6. Láka na dvadsať kilometrov pláží. Varadero má aj ďalšie tromfy
  7. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  8. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  1. Dizajnový krb či krbové kachle? Šetriť dokážu obe
  2. Láka na dvadsať kilometrov pláží. Varadero má aj ďalšie tromfy
  3. Biometricky presné progresívne okuliarové šošovky Rodenstock
  4. S Alžbetou II. odchádza aj kus osobných dejín Britov
  5. Kedysi boli takéto šóry na práčku PHILCO. Dnes ju môžete VYHRAŤ!
  6. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  7. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  8. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 22 068
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 853
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 092
  4. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 015
  5. Dôležitosť duševnej pohody 5 092
  6. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 4 846
  7. Láka na dvadsať kilometrov pláží. Varadero má aj ďalšie tromfy 3 937
  8. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma 3 188

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Klaun...
  2. Ján Valchár: Všetko najlepšie k narodeninám, Vladimír Vladimírovič!
  3. Ivan R. V. Rumánek: Bohemizmy vs anglicizmy
  4. Café Európa: Ako sa žije na slovensko-maďarskej hranici
  5. Miroslav Lukáč: Vieme kto na Slovensku má slabosť pre vrahov. Putina, vraždiacich šoférov, gen.Štb, Kočnerov a ich zatiaľ neuverejnených spojencov.
  6. Peter Biščo: Spravodlivosť je v našej vlasti oveľa vzácnejšia, ako šafran.
  7. Jozef Ďanovský: Havran Never More
  8. Anna Miľanová: Možno Tanečnica poľná...
  1. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 6 487
  2. Jana Melišová: 💝 Keď sa chce, tak sa dá 5 382
  3. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 954
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 270
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 077
  6. Post Bellum SK: Bola smrť tisícov vojakov na Dukle nezmyselnou? 3 927
  7. Jozef Černek: Smutná pozvánka pre pani prezidentku 2 904
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 886
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Klaun...
  2. Ján Valchár: Všetko najlepšie k narodeninám, Vladimír Vladimírovič!
  3. Ivan R. V. Rumánek: Bohemizmy vs anglicizmy
  4. Café Európa: Ako sa žije na slovensko-maďarskej hranici
  5. Miroslav Lukáč: Vieme kto na Slovensku má slabosť pre vrahov. Putina, vraždiacich šoférov, gen.Štb, Kočnerov a ich zatiaľ neuverejnených spojencov.
  6. Peter Biščo: Spravodlivosť je v našej vlasti oveľa vzácnejšia, ako šafran.
  7. Jozef Ďanovský: Havran Never More
  8. Anna Miľanová: Možno Tanečnica poľná...
  1. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 6 487
  2. Jana Melišová: 💝 Keď sa chce, tak sa dá 5 382
  3. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 954
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 270
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 077
  6. Post Bellum SK: Bola smrť tisícov vojakov na Dukle nezmyselnou? 3 927
  7. Jozef Černek: Smutná pozvánka pre pani prezidentku 2 904
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 886
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie