Tradičné jedlá z Gemera publikované v nepredajnom Receptári Gemerského osvetového strediska v Rožňave sa stali darčekovým hitom. Stredisko ide teraz vydať už tretie pokračovanie, pretože zbierka tradičných receptov sa stala takou populárnou, že ju ľudia dokonca brali ako darček aj do zahraničia, vrátane Ameriky.
ROŽŇAVA. Staré a takmer zabudnuté recepty sa začali objavovať v rámci podujatí Rok na Gemeri. Folkloristi sa tam každý rok predstavovali s niektorým z tradičných jedál. Jedlo rezonuje aj na ďalšom podujatí strediska. Na Rejdovských slávnostiach, kde sa ním vždy predstavuje iná obec.
Jedlo zbližuje
Nápad vydať recepty do akejsi zbierky vznikol spontánne. "Za tých 15 rokov sa databáza jedál rozširovala natoľko, že sme sa ich rozhodli vydať. Nie sú s fotkami, pretože to by znamenalo ďalšie náklady a my na to prostriedky nemáme. Ale stačilo to na to, aby sa výtlačky veľmi rýchlo rozchytali. Používame ich vlastne len ako darčeky," hovorí riaditeľka Gemerského osvetového strediska (GOS) v Rožňave Helena Novotná.
GOS sa špecializuje na zachovávanie tradičnej ľudovej kultúry Gemera a gastronómia je jej dôležitou súčasťou. "Jedlo a recepty je vôbec vďačná téma na rozhovory a debaty. Dokonca aj medzi zamestnancami nášho strediska. Jedlo jednoducho zbližuje všade, nielen pri stole," smeje sa riaditeľka. "Aj sme z tých tradícií pochytili aj nejaké dobré grify. Ja sama odvtedy robím niektoré jedlá, ktoré som dovtedy nerobila."
Autentické dávkovanie
K dvom doterajším receptárom pribudne možno tretí. Do prvého októbra môžu ľudia posielať ďalšie recepty. Kedy budú vydané, je však už otázkou peňazí.
"Posielajú nám ich členovia rôznych folklórnych súborov, ale aktívne ich vyhľadávame aj my. Teraz mienime zbierku receptov z horného Gemera rozšíriť o recepty z dedín blízko maďarských hraníc."
Aby si návod na prípravu tradičných jedál zachoval autenticitu, bývajú vytlačené v podobe, v akej ich naformulovali "tetky" z dedín. Napríklad namiesto presného dávkovania sa objaví informácia o tom, že "pridáme za hrsť škvariek". Pôvodne mali recepty vyjsť v nárečí, ale ako hovorí riaditeľka GOS, asi by to nerozumel úplne každý.
Receptármi však gastronomické aktivity strediska nekončia. Keď bude ukončená jeho rekonštrukcia, jednou z tvorivých dielní bude aj gastrodielňa.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer