Korzár logo Korzár Gemer
Nedeľa, 27. september, 2020 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Školské jedálne budú mať pestrejšie jedálničky

Pestrejšia strava a väčší výber jedál čakajú stravníkov v školských jedálňach. Normy sa prispôsobili modernejšiemu stravovaniu aj pre deti, ktoré v posledných rokoch žiadajú pizzu či špagety.

Strava. V škôlkach a v školách sa riadi normami.Strava. V škôlkach a v školách sa riadi normami. (Zdroj: ela)

Oproti tomu škôlky stále ponúkajú nátierky známe už z čias socializmu ako drožďová, cibuľová, škvarková či rybacia.

ROŽŇAVA. Hoci niektorí dospelí aj teraz ohŕňajú nos nad spomínanými nátierkami z čias ich mladých liet, deti ich jedia. Recepty sa totiž rokmi menili.

"Raz sme ich robili s maslom, potom so syrom, podľa nových noriem majú ísť do väčšiny nátierok vajíčka," hovorí riaditeľka zariadenia školského stravovania pri Materskej škole (MŠ) na Štítnickej ulici v Rožňave Mária Horváthová.

Skryť Vypnúť reklamu

Nátierky boli za "socíku", sú aj teraz

"Nátierky sme jednoducho mali zaradené v starých normách a máme ich aj teraz. Niektoré deti ich jesť nechcú a radšej si dajú čistý chlieb aj bez masla, iné ich majú vyslovene rady. My máme dané, čo v tom-ktorom týždni deťom môžeme a čo nemôžeme dať. Stále však platí, že škôlkarom chutí najviac sladké, kysnuté cesto, ryžový nákyp, kuracie stehná či žemľovka s tvarohom. A komu nátierky nechutia, tak možno preto, že na ne nie je naučený z domu."

Ako hovorí jedna z matiek školáka a škôlkara, "jeden môj syn v škôlke dojedal nátierky aj za druhými deťmi, druhý ich vôbec nechcel. Aj so stravovaním v školskej jedálni máme teraz dilemu. Či ho tam zapísať, alebo nie, pretože mu tam jedlo veľmi nechutí a ja netuším prečo."

Skryť Vypnúť reklamu

Školy sa musia držať zásad a noriem

Oslovení vedúci školských jedální nezáujem o stravovanie nepociťujú. Počty malých stravníkov sa buď vyrovnajú minulému roku, alebo je ich ešte o trochu viac. Vyzerá to tak, že od tohto školského roka budú výber jedál aj receptúry pestrejšie.

"Jedálniček vypracúvame podľa záväzných noriem tak, aby bola strava vyvážená a aby v nej boli zastúpené všetky zložky potrebné pre zdravý vývin dieťaťa, vrátane kalorických hodnôt. Ak niektorému dieťaťu strava v škole nechutí, tak je to možno preto, že doma majú navarenú len takú stravu, aká im chutí. Niektoré deti naozaj nie sú zvyknuté na zdravú stravu a obľubujú vyprážaný syr alebo hranolčeky," hovorí vedúca školskej jedálne pri Základnej škole (ZŠ) na Zlatej ulici v Rožňave Tatiana Manková.

Skryť Vypnúť reklamu

Deti by chceli palacinky

Podľa nových noriem môžu školské jedálne variť viac druhov jedál než doteraz, majú k dispozícii viac receptúr. V metodických pokynoch však majú stále jasne stanovené, koľkokrát do týždňa môžu byť v ponuke múčne jedlá, koľkokrát zelenina či mäso. Jedálniček sa teda vôbec nedá porovnávať s reštauráciami.

Jedáleň na Zlatej ulici je zaradená do projektov, v rámci ktorých poskytujú k obedom mlieko či mliečne výrobky, mliečnu desiatu nepodávajú. "Malé deti by chceli palacinky, no pripraviť ich pre 400 detí je tu nemožné. Iné deti prinesú späť aj nedotknuté kuracie stehná, všeobecne obľúbené jedlo. Čo sa týka polievok, deti na I. stupni ich zjedia, na to dozrú aj vychovávateľky. Ale deti z II. stupňa, takých je už menej," dodáva vedúca.

Podobné skúsenosti má aj jej kolegyňa zo školskej jedálne v ZŠ na Ulici pionierov Iveta Mokrá. "Veľmi záleží od toho, na aké jedlá sú deti zvyknuté z domu. Určite sú veci, ktoré nechutia ako od mamy. Ale snažíme sa. Cesta k dnešným malým stravníkom je variť modernejšie, ale chutné a výživné jedlá," hovorí vedúca jedálne.

Bude viac druhov pizze

Kým doteraz mohli školské jedálne robiť len dva či tri druhy obľúbenej pizze, teraz to bude aj 8 druhov. "Povolených máme aj viac druhov polievok, ale napríklad aj bravčové mäso s ananásom. Sladké jedlá ako buchty alebo cestoviny s omáčkami, tie chutia deťom stále. Rady by jedli aj hranolčeky, tie podávame, ale pečené v rúre, nevyprážané. Rybu majú rady už menej."

Na Ulici pionierov vyskúšali podávať aj mliečne desiate, no veľký ohlas nemali. Deti opakujúcu sa ponuku rýchlo zunovali a o ďalšie desiaty už záujem nebol. "Napriek tomu sme sa zapojili do projektov, v rámci ktorých podávame k obedom ovocie, cereálne výrobky, jogurty, mlieko a mliečne výrobky i ovocné šťavy," dodala I. Mokrá.

Vedúce jedální sa zhodli na tom, že je len na rodičoch, k akej strave vedú svoje deti. Sú totiž také, hlavne tie zo sociálne slabých rodín, ktoré očakávajú od školských jedální príjem celodennej stravy. Prídu nenajedené, bez raňajok, bez desiaty. Avšak práve tie patria k tým, ktoré v jedálni na obed zjedia všetko, aj tie menej obľúbené jedlá.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  2. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  3. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  4. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  5. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  6. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  7. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  8. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  1. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  2. Mobilný zdvihák pre pacienta
  3. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  4. Otázky zo zubárskeho kresla: Zubné implantáty
  5. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  6. Únava, Stres ? Nízke libido ? Riešenie je jednoduché!
  7. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  8. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  9. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  10. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 22 876
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 460
  3. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 14 880
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 13 280
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 9 951
  6. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 9 408
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 403
  8. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 353
  9. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 172
  10. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 022
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Po veľkej svadbe pod Duklou výrazne stúpol počet prípadov Covid-19

Vo Svidníku i Stropkove sprísňujú opatrenia, zatvárajú školy.

Na hromadné akcie môžu nateraz v Stropkove zabudnúť. A nielen na tie...
Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Okolie Mlynského náhonu si bola pozrieť pätica vybraných tímov, z ktorých jeden rozhodne o jeho novom vzhľade.
Testy odhaľujú čoraz viac infikovaných.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Autorská strana Petra Schutza

Bič na boľševika, Michel v karanténe a prebudená SIS

Komentár tajnej služby o vplyve Číny si zaslúži zarámovať.

Peter Schutz.
Anna Karolína Schmiedlová.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop