Korzár logo Korzár Gemer
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Hrušovské rybníky hostili aj šampiónov vo varení

Lov rýb, varenie halászlé a dobrá nálada ovládli v sobotu rybníky pri obci Hrušov. Jarným festivalom gurmánskych zážitkov a pohody sa na južnej strane Sorošky začala nová turistická sezóna v Slovenskom krase.

Víťazi. Všetky ceny putovali do Maďarska.Víťazi. Všetky ceny putovali do Maďarska. (Zdroj: aby)



HRUŠOV. Tradičné podujatie organizované podnikateľmi, samosprávami a mikroregionálnymi združeniami turizmu navštívilo tento rok niekoľko sto ľudí. Súťažilo sa, člnkovalo, či len tak družne debatovalo so starými priateľmi.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sto kíl rýb

"Dúfame, že tohtoročná sezóna bude lepšia, ako tá vlaňajšia," zaprial si jeden z organizátorov podujatia Cyril Motyka. Netajil sa spokojnosťou z hojnej účasti kuchárov, ktorí sa rozhodli predviesť umenie vo varení tradičnej maďarskej rybacej polievky. Na lúke si rozložilo svoje náradie osemnásť tímov. Z ohňov stúpal dym a z kotlíkov sa rozlievala dráždivá vôňa rýb.

"Všetci dostali rovnaký prídel, aby boli východiskové podmienky férové," vysvetlil Ladislav Kovács z poroty, ktorá posudzovala kvalitu a dohliadala na regulárnosť súťaže.

Rožňavskí rybári z miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu spolu s organizátormi zabezpečili takmer sto kilogramov rýb. Kapry, amury, tolstolobiky, karasy, ostrieže. Ostatné už bolo v rukách šéfkuchárov. Tí sa snažili predviesť čo najlepšie a vykúzliť produkt, ktorý by zaujal chuťové poháriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Musí štípať

"Najprv ryby vykostím, časť mäsa pokrájam na drobné kúsky a časť na podkovičky, základom je veľa cibule. Nechám ju osmažiť a rozvariť, potom pridám kvalitnú červenú papriku, aby mala polievka farbu a arómu. Ryby idú až na koniec," podelil sa s receptom Július Kocsis z Turne nad Bodvou. Samozrejmosťou sú podľa neho feferónky, lebo správne halászlé musí štípať.

Niekto mäso rozvarí a pasíruje, iný ho nechá vcelku. "Na takejto polievke je príťažlivé to, že každá chutí inak. Stačí mať nejaký svoj grif. Dôležité je však, aby dominantnou chuťou bola rybacina," upresnil Štefan Bilík, šéf rožňavských rybárov, ktorý sám rád varí a snažil sa ochutnať čo najviac vzoriek.

Rybacie guľky

Po dvoch hodinách varenia a ochutnávania bolo jasné, že halászlé je predsa len doménou našich južných susedov. Z anonymne vyhodnotených vzoriek boli prvé tri najlepšie maďarské. Špecialitou víťaznej, ktorú uvaril kuchár z mestečka Dunakeszi, boli rybacie guľky. "Vykostené mäso sa pomelie, pridá žemľa, strúhanka, vajce," prezradil. Guľky prekvapili i ochutnávačov. Počiatočný údiv, že nie sú pečeňové, však vystriedalo uznanie.

Chválu na adresu kuchárov bolo počuť i od bežných ľudí. Každému sadlo niečo iné. Jednému menej mastné, inému viac štipľavé, so zeleninou alebo s kôprom. "Najväčšou chybou viacerých polievok bolo, že v nich prevažovala chuť zeleniny nad rybami. Tá správna by mala mať v sebe iba cibuľu a niečo štipľavé," myslí si porotca Kovács.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 6 193
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 525
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 742
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 433
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 346
  6. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 239
  7. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 162
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 837
  9. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 2 830
  10. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 760
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Michal Serbin.

Za únosom Kováča videl od začiatku SIS.


a 1 ďalší 13 h

Počet pacientov v nemocniciach sa nezmenil, zostáva na čísle 81.


a 1 ďalší 1 h
Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga na OH v Tokiu 2020.

Erik Varga a Zuzana Rehák Štefečeková obsadili štvrté miesto.


Boris Vanya 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop