Korzár logo Korzár Gemer
Nedeľa, 20. september, 2020 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Majitelia páleníc: Sezóna bola biedna

Úroda ovocia bola poslednú sezónu pomerne slabá. Aj napriek tomu si mnohí ľudia na jeseň z ovocia vyrobili kvas, ktorý si chodili vypaľovať do páleníc v okolí Rožňavy.

Pálenka. Kvalitná drienkovica stojí aj 27 eur. V primeranom množstve podľa odborníkov pôsobí aj ako prevencia pred chrípkou.Pálenka. Kvalitná drienkovica stojí aj 27 eur. V primeranom množstve podľa odborníkov pôsobí aj ako prevencia pred chrípkou. (Zdroj: Stela Krausová)



HRUŠOV/HRHOV/GEMERSKÁ HÔRKA. Majitelia a prevádzkovatelia páleníc tvrdia, že aktuálna sezóna je najhoršia za posledné roky. Napriek tomu, že niektoré prevádzky majú termíny skoro plne obsadené aj v januári, väčšina vidí aktuálnu sezónu ako biednu.

Hrušovská pálenica patrí obci

Pálenica v obci Hrušov pri Rožňave patrí samotnej obci. Ročne tu vypália niekoľko tisíc litrov kvalitnej pálenky, ktorú si sem môžu prísť ľudia vyrobiť aj v menších množstvách.
„Neodmietneme ani zákazníka, ktorý má záujem vypáliť iba čosi do 150 litrov," tvrdí vedúca hrhovskej pálenice Katarína Zsebiková.

Podľa jej slov o vypaľovanie núdzu nemajú ani napriek slabšej úrode. „November aj december sme nemali ani jeden voľný termín. Na január aj február však ešte máme voľné," dodala.

Dôvodom, prečo je o pálenicu taký záujem, je podľa vedúcej fakt, že ľudom umožňujú vypaľovať ovocie aj v malom množstve. „Môžeme sa pochváliť zákazníkmi z Prešova, Košíc, Jablonova nad Turňou či Moldavy nad Bodvou," menovala.

V pálenici sa denne vystrieda aj štyri či päť zákazníkov, jedno vypaľovanie trvá asi tri hodiny. „Tento rok idú hlavne drienky, hrušky a trnky. Sliviek je pomenej, väčšinou ľudia pália zo zmiešanej zmesi ovocia," spresnila K. Zsebiková.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocia sa urodilo málo

Aj keď sezóna v páleniciach trvá približne od septembra do konca apríla, najviac ľudí mali v hrhovskej pálenici taktiež za posledné dva mesiace. „Táto sezóna je veľmi slabá," priznal majiteľ pálenice Vojtech Šimon. „Je to zapríčinené slabou úrodou. Väčšinu ovocia, ktoré si k nám ľudia chodia vypáliť, nakúpili lacno v Maďarsku."

V pálenici, kde sa môže vypáliť minimálne množstvo 200 litrov pálenky, majú v januári voľné takmer všetky termíny. Aj tu si väčšinou ľudia vypaľujú skôr zmesi ovocia, najmä hrušiek a jabĺk. Slivky vraj spracúvajú iba zriedkavo. „Tých sa urodilo, žiaľ, najmenej," dodal majiteľ.

Vypaľovali aj na Silvestra

Ani v Gemerskej Hôrke si tohoročnú sezónu nepochvaľujú. Podľa majiteľa pálenice Fedora Prihradského si sem doposiaľ prišlo vypáliť alkohol zhruba o 150 ľudí menej, ako vlani. „Na január a február máme úplne voľné termíny. Nahlásení sú asi iba traja ľudia."

Za najlepšie mesiace sezóny považuje uplynulý november a december. „Síce bolo plno, no ľudia pálili zhruba od 150 do 200 litrov, kým v minulosti to bolo aj 500 litrov," spresnil.

V tejto prevádzke sa najviac vypaľovali hrušky a drienky, jablká nemali vôbec. Aj keď je vraj táto sezóna slabšia, podľa F. Prihradského sa v gemerskej pálenici nezaháľalo ani posledný deň v roku. „Samozrejme, vypaľovalo sa aj na Silvestra," dodal.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  5. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  6. Home (ale aj) Office
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 31 650
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 26 326
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 21 945
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 12 869
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 563
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 808
  7. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 247
  8. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 732
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 728
  10. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 711
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Trhovníkov na košickom Mieri po zotmení neraz striedajú asociáli

Mestská časť hovorí aj o potrebe revitalizácie.

Účastníci Týždňa dobrovoľníctva v prešovskom ekoparku.
Rozhovor

Gastronómka: Heslom jesene by mohlo byť cvikla aspoň raz týždenne

Zuzana Sabolová miluje huby a je veľká bojovníčka za kyslú kapustu a fazuľu.

Zuzana Sabolová.
Trhy mali pre pandémiu pauzu, dnes sa na nich opäť nakupuje.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Židia nimi vykupovali životy, dnes sú miliardovým biznisom

Niekedy je vzácnejší falzifikát než originál.

Pavol Lazar je viceprezident Prestige Philately Club Prague, ktorý združuje výnimočných zberateľov z viacerých krajín.
Primož Roglič s tímovými kolegami, ktorí ho utešujú.

Prístup gréckych úradov je čoraz nevraživejší. Boli sme sa pozrieť v utečeneckých táboroch

Do tábora Diavata grécke úrady umiestnili prevažne rodiny s deťmi.

Pred táborom Diavata.
Dnes píše Matúš Ritomský

Záťaž, ktorú teraz znášame, za stratu ľudskosti nestojí

Ak to nezvládneme teraz, čo budeme robiť, keď príde naozajstná kríza?

Publicista Matúš Ritomský.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop