Korzár logo Korzár Gemer
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Majitelia páleníc: Sezóna bola biedna

Úroda ovocia bola poslednú sezónu pomerne slabá. Aj napriek tomu si mnohí ľudia na jeseň z ovocia vyrobili kvas, ktorý si chodili vypaľovať do páleníc v okolí Rožňavy.

Pálenka. Kvalitná drienkovica stojí aj 27 eur. V primeranom množstve podľa odborníkov pôsobí aj ako prevencia pred chrípkou.Pálenka. Kvalitná drienkovica stojí aj 27 eur. V primeranom množstve podľa odborníkov pôsobí aj ako prevencia pred chrípkou. (Zdroj: Stela Krausová)



HRUŠOV/HRHOV/GEMERSKÁ HÔRKA. Majitelia a prevádzkovatelia páleníc tvrdia, že aktuálna sezóna je najhoršia za posledné roky. Napriek tomu, že niektoré prevádzky majú termíny skoro plne obsadené aj v januári, väčšina vidí aktuálnu sezónu ako biednu.

Hrušovská pálenica patrí obci

Pálenica v obci Hrušov pri Rožňave patrí samotnej obci. Ročne tu vypália niekoľko tisíc litrov kvalitnej pálenky, ktorú si sem môžu prísť ľudia vyrobiť aj v menších množstvách.
„Neodmietneme ani zákazníka, ktorý má záujem vypáliť iba čosi do 150 litrov," tvrdí vedúca hrhovskej pálenice Katarína Zsebiková.

Podľa jej slov o vypaľovanie núdzu nemajú ani napriek slabšej úrode. „November aj december sme nemali ani jeden voľný termín. Na január aj február však ešte máme voľné," dodala.

Dôvodom, prečo je o pálenicu taký záujem, je podľa vedúcej fakt, že ľudom umožňujú vypaľovať ovocie aj v malom množstve. „Môžeme sa pochváliť zákazníkmi z Prešova, Košíc, Jablonova nad Turňou či Moldavy nad Bodvou," menovala.

V pálenici sa denne vystrieda aj štyri či päť zákazníkov, jedno vypaľovanie trvá asi tri hodiny. „Tento rok idú hlavne drienky, hrušky a trnky. Sliviek je pomenej, väčšinou ľudia pália zo zmiešanej zmesi ovocia," spresnila K. Zsebiková.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocia sa urodilo málo

Aj keď sezóna v páleniciach trvá približne od septembra do konca apríla, najviac ľudí mali v hrhovskej pálenici taktiež za posledné dva mesiace. „Táto sezóna je veľmi slabá," priznal majiteľ pálenice Vojtech Šimon. „Je to zapríčinené slabou úrodou. Väčšinu ovocia, ktoré si k nám ľudia chodia vypáliť, nakúpili lacno v Maďarsku."

V pálenici, kde sa môže vypáliť minimálne množstvo 200 litrov pálenky, majú v januári voľné takmer všetky termíny. Aj tu si väčšinou ľudia vypaľujú skôr zmesi ovocia, najmä hrušiek a jabĺk. Slivky vraj spracúvajú iba zriedkavo. „Tých sa urodilo, žiaľ, najmenej," dodal majiteľ.

Vypaľovali aj na Silvestra

Ani v Gemerskej Hôrke si tohoročnú sezónu nepochvaľujú. Podľa majiteľa pálenice Fedora Prihradského si sem doposiaľ prišlo vypáliť alkohol zhruba o 150 ľudí menej, ako vlani. „Na január a február máme úplne voľné termíny. Nahlásení sú asi iba traja ľudia."

Za najlepšie mesiace sezóny považuje uplynulý november a december. „Síce bolo plno, no ľudia pálili zhruba od 150 do 200 litrov, kým v minulosti to bolo aj 500 litrov," spresnil.

V tejto prevádzke sa najviac vypaľovali hrušky a drienky, jablká nemali vôbec. Aj keď je vraj táto sezóna slabšia, podľa F. Prihradského sa v gemerskej pálenici nezaháľalo ani posledný deň v roku. „Samozrejme, vypaľovalo sa aj na Silvestra," dodal.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  7. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  3. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  6. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  7. Legislative intention - recodification of the corporate law
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 806
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 309
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 002
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 164
  5. Po Slovensku na motorke 6 802
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 604
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 307
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 211
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kajetána Kičuru privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Kičura zostáva vo väzbe, bráni sa slabo.


17 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla.


a 2 ďalší 9 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop