Úprava a podávanie pokrmov v reštauračných zariadeniach či pohostinstvách musí spĺňať prísne pravidlá. Ako sa stravovacím zariadeniam darilo dodržiavať tieto podmienky počas letnej sezóny, to sme zisťovali na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Gemeri.
GEMER. Pracovníci týchto úradov sú poverení výkonom viacerých šetrení.
V prvom prípade ide o kontrolu pripravenosti stravovacích zariadení na letnú turistickú sezónu. Vedúci oddelenia hygieny výživy na RÚVZ v Rožňave Ľubomír Balážik uviedol: "Pri výkone štátneho zdravotného dozoru nad zariadeniami poskytujúcimi stravovacie služby postupujeme podľa plánu úradnej kontroly potravín, ktorý je vypracovaný na celý kalendárny rok."
S kontrolami preto pracovníci začínajú už v skorom jarnom období. "Pozornosť venujeme najmä strediskám cestovného ruchu a tiež zaradeniam, v ktorých sa vyrábajú, pripravujú a podávajú nápoje a pokrmy," vysvetlil Ľ. Balážik.
Z hľadiska vykonaných šetrení v reštauráciách, vývarovniach či pohostinstvách bol okres Rožňava vcelku úspešný. "V zariadeniach poskytujúcich stravovacie služby sme doposiaľ nezistili žiadne závažné nedostatky. Pri porušení osobnej a prevádzkovej hygieny boli ihneď prijaté nápravné opatrenia, " dodal.
Zákazníci sa sťažujú na jedlo aj obsluhu
V druhom prípade robia kontroly na základe sťažností zákazníkov. "V prípade podania podnetov a sťažností zo strany návštevníkov vykonáme v danom stravovacom zariadení šetrenie," uviedol Balážik.
Svoju sťažnosť môže nespokojný zákazník doručiť na RÚVZ prostredníctvom mailu, listom alebo osobne, do úvahy sa berú aj anonymy. Podľa vedúceho oddelenia sa vo väčšine prípadov opakujú sťažnosti ľudí na pokazené jedlá či na formu obsluhy.
Kontrola na podnet zákazníka bola naposledy vykonaná v dvoch zariadeniach v okrese Rožňava. "V oboch prípadoch sme po šetrení dospeli k záveru, že sťažnosti opodstatnené neboli," vyjadril sa Ľ. Balážik.
Pri zistení porušenia povinností v danom zariadení RÚVZ môže uložiť pokutu vo výške niekoľkých stoviek až tisícok eur. "Ak sa pochybenie dokáže, majiteľovi stravovacieho zariadenia hrozí pokuta od 165 až do 16 500 eur," spresnil.
Závažnejšie nedostatky nezistili
V okresoch Revúca a Rimavská Sobota boli v rámci realizovaných kontrol pripravenosti na letnú sezónu celkovo udelené dve blokové pokuty. "V 28 zariadeniach tohto typu sa vykonalo 41 kontrol a jedno uvedenie nového priestoru do letnej prevádzky," informovala vedúca oddelenia hygieny a výživy pre okresy Revúca a Rimavská Sobota na RÚVZ v Rimavskej Sobote Henrieta Krkošková. "Dve blokové pokuty vo výške 21 eur sme udelili na mieste," upresnila.
Desiatky ďalších kontrol uskutočnili v otvorených aj uzavretých priestoroch reštauračných zariadení a hostincov. "Ani v jednom zariadení sme žiadne závažnejšie nedostatky nezistili."
Rimavskosobotský RÚVZ eviduje zatiaľ jedinú sťažnosť zo strany zákazníka. "Momentálne je to v štádiu riešenia, takže výsledok zatiaľ nevieme oznámiť," dodala H. Krkošková.
Vedúci oddelení sa zhodujú v názore, že hoci je tento rok prevádzkovateľov oproti vlaňajšku o niečo viac, žiadne závažnejšie nedostatky zistené neboli.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer