a študenti stredných škôl a gymnázia 26 korún.
Aj keď sa rodičia doma často stretávajú s ponosami detí na "zlý obed", vedúce v školských jedálňach majú na vec iný názor. "Stalo sa, že sa mamička sťažovala na to, že syn chodí z obeda domov hladný. Obed pozostáva z polievky, druhého chodu a nejakého ovocia, jogurtu, alebo sladkosti v podobe müsli tyčinky. A starší žiaci polievku nejedia. Jednoducho na to nemajú čas, lebo na nich čakajú kamaráti. Ak by sa mamička postavila do kuchyne, zistila by koľkokrát za týždeň jedlo to jej dieťa polievku. Ani raz," povedala nám vedúca školskej jedálne pri Základnej škole (ZŠ) na Zlatej ulici Tatiana Manková. Ako ďalej dodala, v otázke apetítu sú menej vyberavé rómske deti, ktoré zjedia všetko. Rovnako sa hladu po obede nemusia báť žiaci na prvom stupni, na ktoré pri obede dohliada vychovávateľka.
V školskej jedálni pri ZŠ na sídlisku Juh v Rožňave majú 465 stravníkov. "Snažíme sa, aby jedlo bolo čo najrozmanitejšie. Sú deti, čo by zjedli všetko, aj také, ktoré vrátia celý kurací rezeň. Musíme sa riadiť podľa metodických pokynov ministerstva školstva, ktoré prikazujú čo má strava obsahovať. Deti chodia do reštaurácii s rodičmi a vidia tam pestrý tanier. Je ťažké prispôsobiť naše zastaralé normy takému trendu," uviedla vedúca jedálne Irena Repaská.
Podľa jej názoru v dnešnej dobe jedia deti veľa nezdravej stravy a práve v školách ich učia zdravej výžive. Zároveň I. Repaská razantne odmietla hamburger, ktorý podľa nej nemá nič spoločné so zdravou výživou, hoci práve deti by si na ňom najviac pochutili. Hranolky sa v jedálničku objavia z času na čas, na spestrenie stravy.
V školskej jedálni pri ZŠ na ulici Komenského sa stravujú aj študenti z Gymnázia P. J. Šafárika. Podľa vedúcej jedálne Miroslavy Barcziovej, sú žiaci so stravou v celku spokojní. Najpožadovanejšie hranolky aj tu robia len raz za štvrťrok. Stravníci tu dostanú pizzu, alebo špagety. "Špagety mám rada, ale tu nám dajú nemastné, neslané, nie je na nich poriadne syr ani kečup. Ale pani kuchárky sú dobré, keď si zabudneme lístok na obed tak nám ho dajú, lebo nás poznajú," rozhovorila sa študentka druhého ročníka gymnázia Antónia Hlaváčová. Jej spolužiak Michal Kavečanky nakoniec dodal, "chutia nám kurčatá. Ale tá porcia, ktorú dostaneme je veľmi malá. No keď sú ne obed halušky z tvarohom je ich plný tanier. Keď máme sedem hodín jedlo, je často studené. Oslovené deti sa zhodli na jednom: chcú veľa mäsa a teplé jedlo.
Autor: zur
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer