Korzár logo Korzár Gemer

Jedálny lístok im "nabúrali" zamrznuté a sladké zemiaky

Gemerská Poloma/Rožňavské Bystré/Rožňava - Ľuďom, ktorí cez zimu skladovali zemiaky vo vonkajších pivniciach, spôsobili nedávne, v noci aj

20-stupňové mrazy poriadne problémy. "Zemiaky nám zamrzli. Sú presladlé a nevieme, čo k nim máme pri varení pridávať, aby tá neprirodzená chuť pominula. Po iné roky také zimy neboli. Je pravda, že by sme mali zeleninu uložiť asi do lepšie izolovaných miestností, ale mne napríklad zamrzli zemiaky v troch vreciach a tie predsa nevyhodím," posťažoval sa Ján Ďuríček z Gemerskej Polomy v Rožňavskom okrese.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dedinčania zvykli takéto problémy riešiť "babskými" receptami. Pátrali sme po nich najprv v Rejdovej, obci známej zachovávaním starých zvykov aj receptov. Keďže však "grule" skladujú väčšinou v podpivničených domoch a tam im nezamrzli, riešenie nemali. V Rožňavskom Bystrom sa zemiaky zdali príliš sladké kuchárke, ktorá nedávno pripravovala guláš na pohostenie hostí v predsvadobných dňoch. V tejto dedine tvrdia, že ak sú už "chytené", treba ich vybrať z pivnice do miestnosti s izbovou teplotou, nechať ich tam asi týždeň a sladká chuť pominie. "Nám zamrzli tiež, skúsili sme to a pomohlo," skonštatovala jedna z miestnych kuchárok.

SkryťVypnúť reklamu

Neblahé skúsenosti so zamrznutými zemiakmi majú aj v známej rožňavskej reštaurácii. "Skúšali sme všeličo, s tým sa však podľa našich skúseností nedá urobiť už nič. Do vody s variacimi sa zemiakmi sme pridali soľ, sódu bikarbónu...Nakoniec sme zásielku vrátili," dozvedeli sme sa v reštaurácii. Niektoré gazdiné odporúčajú robiť z takých zemiakov placky. Múka vraj môže zmierniť sladkosť. Iné zase pridávajú do vody, alebo priamo na zemiaky rôzne ingredencie, napríklad citrónovú šťavu. Počuli sme však aj "najjednoduchší" recept: "Jesť namiesto zemiakov ryžu".

Autor: ela

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 145
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 738
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 539
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 971
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 734
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 367
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 652
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 525
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video