20-stupňové mrazy poriadne problémy. "Zemiaky nám zamrzli. Sú presladlé a nevieme, čo k nim máme pri varení pridávať, aby tá neprirodzená chuť pominula. Po iné roky také zimy neboli. Je pravda, že by sme mali zeleninu uložiť asi do lepšie izolovaných miestností, ale mne napríklad zamrzli zemiaky v troch vreciach a tie predsa nevyhodím," posťažoval sa Ján Ďuríček z Gemerskej Polomy v Rožňavskom okrese.
Dedinčania zvykli takéto problémy riešiť "babskými" receptami. Pátrali sme po nich najprv v Rejdovej, obci známej zachovávaním starých zvykov aj receptov. Keďže však "grule" skladujú väčšinou v podpivničených domoch a tam im nezamrzli, riešenie nemali. V Rožňavskom Bystrom sa zemiaky zdali príliš sladké kuchárke, ktorá nedávno pripravovala guláš na pohostenie hostí v predsvadobných dňoch. V tejto dedine tvrdia, že ak sú už "chytené", treba ich vybrať z pivnice do miestnosti s izbovou teplotou, nechať ich tam asi týždeň a sladká chuť pominie. "Nám zamrzli tiež, skúsili sme to a pomohlo," skonštatovala jedna z miestnych kuchárok.
Neblahé skúsenosti so zamrznutými zemiakmi majú aj v známej rožňavskej reštaurácii. "Skúšali sme všeličo, s tým sa však podľa našich skúseností nedá urobiť už nič. Do vody s variacimi sa zemiakmi sme pridali soľ, sódu bikarbónu...Nakoniec sme zásielku vrátili," dozvedeli sme sa v reštaurácii. Niektoré gazdiné odporúčajú robiť z takých zemiakov placky. Múka vraj môže zmierniť sladkosť. Iné zase pridávajú do vody, alebo priamo na zemiaky rôzne ingredencie, napríklad citrónovú šťavu. Počuli sme však aj "najjednoduchší" recept: "Jesť namiesto zemiakov ryžu".
Autor: ela
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer