tovaru Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Rožňave. Táto finančná bilancia je výsledkom častejšie vykonávaných kontrol v letnom období.
"V lete sa naši inšpektori zameriavajú viac na kontrolu rizikových výrobkov a potravín, ktoré majú byť uskladnené v chladiacich zariadeniach," informovala vedúca odboru hygieny potravín Agnesa Szögediová. Hoci inšpektori vykonávajú kontroly v potravinách často, zakaždým sa stretávajú so štandardnými porušeniami nielen osobnej hygieny pracovníkov potravín, ale aj s nečistotou na pracoviskách. "Najčastejšie sa stretávame so zlým teplotným režimom pri uskladnení potravín a predajom výrobkov po uplynutí doby spotreby. Nezriedka sa stane, že v sklade potravín nájdeme maximálne znečistenú podlahu," hovorí A. Szögediová. V takomto prípade nasledujú príslušné sankcie v podobe blokových pokút zodpovedným zamestnancom. Takýto pracovník dostane blokovú pokutu do výšky jednej tisícky, pri opakovanom porušení hygienických predpisov však môže byť proti nemu začaté priestupkové konanie s finančným postihom do desiatich tisíc korún.
Najvyššiu uloženú pokutu dostala predajňa potravín v Rožňave, ktorá tak prišla o 40-tisíc korún. "Kontroly predajní vyplývajú z programu úradnej kontroly potravín a vykonávajú sa podľa kategóríi. Pri prvej návšteve sa predajňa oboduje podľa veľkosti, rozsahu sortimentu, predaja rizikových výrobkov, osobnej hygieny pracovníkov i celej prevádzky. Po týchto zisteniach sa predajňa kategorizuje," vysvetľuje A. Szögedoivá.
Podľa kategórie sa v prevádzke vykonáva aj počet kontrol. V praxi to vyzerá asi tak, že predajňa, ktorá získa 200 bodov je kontrolovaná raz ročne, kým tá, ktorá dosiahne počet bodov viac ako 320 má kontrolu každý mesiac.
Autor: zur
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer