Korzár logo Korzár Gemer
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Do hrhovskej pálenice chodia ľudia vypaľovať domácu zo všetkého, čo sa urodí

Hrhov - V hrhovskej pálenici v okrese Rožňava bolo v sobotu rušno. Hoci sa pod množstvo úrody negatívne podpísalo sucho, stále je z čoho páliť

takzvanú domácu. Slivky, hrušky, marhule, čerešne, jablká, hrozno, drienky, zmesi ovocí a všetko, čo sa v regióne urodí, sem chodia vypaľovať desiatky ľudí z blízkeho okolia.

"Ešte trochu počkajte, hneď bude slivovica," upozorňuje nás zákazník, ktorý čaká na ukončenie dvojfázového technologického postupu, ktorým sa tu destiláty vypaľujú. Majiteľ Vojtech Šimon už vie odhadnúť, aká kvalita bude z toho ktorého kvasu. Hovorí, že nie je pritom jedno, pri akej teplote, ako dlho a kde ho ľudia skladujú. "Hocičo od klienta ani nezoberiem. Veď keď príde s ovocím naloženým v kovovej nádobe so zinkom, mohli by sme vypáliť jed. Musím chrániť seba, klienta aj technológiu. Najlepšie sú drevené a plastové nádoby".

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým pracujú v pivničných priestoroch rodinného domu dva destilačné a jeden rafinačný kotol s chladičmi. Vidieť tam pospávajúceho človeka nie je nič výnimočné. Môžu za to výpary destilátov, ktoré otupia myseľ už po niekoľkých desiatkach minút a hoci majiteľ zriadil pre zákazníkov takzvanú čakáreň aj s posteľou pre "spoločenský unavených", "klienti sa stále radšej motajú pri kotloch, kde je typická atmosféra pálenice".

Na vypálenie jednej várky pozostávajúcej z minimálne 200 litrov kvasu, sa čaká tri hodiny. "Najčastejšie chcú 53, 54-stupňové. Bez riedenia by vznikla taká sedemdesiatka". Zo sto litrov dobrého ovocného kvasu vypáli 10 litrov pálenky. Závisí to však aj od výdatnosti ovocia. V. Šimon tvrdí, že okrem drienkovice, ktorej mimochodom urobil pomerne úspešnú reklamu prezident Schuster, existujú aj kvalitnejšie druhy. "Jablká, hrušky, či slivky vypálite kdekoľvek. Ale také trnky, alebo moruše...aj na tie je náš región bohatý".

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci je Gemer v konzumácii alkoholu porovnateľný s ktorýmkoľvek krajom na Slovensku, V. Šimon si všimol, že "spejeme ku kultúrnemu pitiu a nie je nám jedno, čo vlastne pijeme. Kvalitný destilát je vždy z čistého ovocia, nie zo zmesi". Jeden liter absolútneho, teda 100-percentného liehu stojí 155 korún. Za desať minút môžu mať vďaka ultrazvuku zo surovej pálenky takú, aká dozreje za rok a pol. Dá sa z prevádzkovania pálenice vyžiť? "Skromnejšie, ale dá," odpovedá V. Šimon a hovorí o neustále sa zvyšujúcich sa cenách energií.

V Gemeri pritom vyrastajú pálenice ako huby po daždi. Boli aj obdobia, keď v Hrhove bežali kotly nonstop a dvor bol plný nádob s kvasom. Teraz sa tu vypáli 4 až 5 várok denne. Požiadavky na odpadové hospodárstvo a zákony, približujúce sa svojim charakterom k tým v Európskej únii, kladú na prevádzkovateľov čoraz väčšie nároky. "Musíme mať vypracovaný program. Výpalky vyvážame na poľné hnojisko v dedine, máme aj uzavretý okruh chladiacej vody s mikrovežou a technologická voda odteká do nádrže". Zákazníci sú rôzni. "Jeden ma pri vypaľovaní neustále upozorňoval, že chce veľa pálenky a kvalitnej. A keď sme už boli pri 40 litri, tak sa ma spýtal, načo mu bude toľko pálenky. Kvalita závisí hlavne od kvasu. Raz prišiel klient s takým 'nanič' kvasom, že pri odchode si kúpil radšej inú pálenku, aby sa pred kamarátmi nehanbil," spomína na úsmevné príhody V. Šimon.

Skryť Vypnúť reklamu

V pálenici už treba vystriedať tam dozorujúceho svokra. Priemerná výdrž vo výparoch sa totiž pohybuje okolo štyroch hodín. V. Šimon už beží aj za klientmi, ktorí sa objednávajú na nasledujúce týždne. Jeden sa už dočkal svojej slivovice a po obrátení štamperlíka do seba spokojne skonštatuje: "Dobrá".

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 514
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 332
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 150
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 621
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 946
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 929
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 524
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 442
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

Mesto Bardejov je na plošné testovanie pripravené

Testuje sa až do večera s hodinovou prestávkou.

Odberné miesta sú pripravené.

Spišský emeritný i pomocný biskup majú Covid-19

Pozitívne testovaný bol aj rektor kňazského seminára a 15 seminaristi.

Kňazský seminár na Spišskej Kapitule. Covid-19 sa nevyhol ani jemu.
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop