Korzár logo Korzár Gemer
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Do hrhovskej pálenice chodia ľudia vypaľovať domácu zo všetkého, čo sa urodí

Hrhov - V hrhovskej pálenici v okrese Rožňava bolo v sobotu rušno. Hoci sa pod množstvo úrody negatívne podpísalo sucho, stále je z čoho páliť

takzvanú domácu. Slivky, hrušky, marhule, čerešne, jablká, hrozno, drienky, zmesi ovocí a všetko, čo sa v regióne urodí, sem chodia vypaľovať desiatky ľudí z blízkeho okolia.

"Ešte trochu počkajte, hneď bude slivovica," upozorňuje nás zákazník, ktorý čaká na ukončenie dvojfázového technologického postupu, ktorým sa tu destiláty vypaľujú. Majiteľ Vojtech Šimon už vie odhadnúť, aká kvalita bude z toho ktorého kvasu. Hovorí, že nie je pritom jedno, pri akej teplote, ako dlho a kde ho ľudia skladujú. "Hocičo od klienta ani nezoberiem. Veď keď príde s ovocím naloženým v kovovej nádobe so zinkom, mohli by sme vypáliť jed. Musím chrániť seba, klienta aj technológiu. Najlepšie sú drevené a plastové nádoby".

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým pracujú v pivničných priestoroch rodinného domu dva destilačné a jeden rafinačný kotol s chladičmi. Vidieť tam pospávajúceho človeka nie je nič výnimočné. Môžu za to výpary destilátov, ktoré otupia myseľ už po niekoľkých desiatkach minút a hoci majiteľ zriadil pre zákazníkov takzvanú čakáreň aj s posteľou pre "spoločenský unavených", "klienti sa stále radšej motajú pri kotloch, kde je typická atmosféra pálenice".

Na vypálenie jednej várky pozostávajúcej z minimálne 200 litrov kvasu, sa čaká tri hodiny. "Najčastejšie chcú 53, 54-stupňové. Bez riedenia by vznikla taká sedemdesiatka". Zo sto litrov dobrého ovocného kvasu vypáli 10 litrov pálenky. Závisí to však aj od výdatnosti ovocia. V. Šimon tvrdí, že okrem drienkovice, ktorej mimochodom urobil pomerne úspešnú reklamu prezident Schuster, existujú aj kvalitnejšie druhy. "Jablká, hrušky, či slivky vypálite kdekoľvek. Ale také trnky, alebo moruše...aj na tie je náš región bohatý".

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci je Gemer v konzumácii alkoholu porovnateľný s ktorýmkoľvek krajom na Slovensku, V. Šimon si všimol, že "spejeme ku kultúrnemu pitiu a nie je nám jedno, čo vlastne pijeme. Kvalitný destilát je vždy z čistého ovocia, nie zo zmesi". Jeden liter absolútneho, teda 100-percentného liehu stojí 155 korún. Za desať minút môžu mať vďaka ultrazvuku zo surovej pálenky takú, aká dozreje za rok a pol. Dá sa z prevádzkovania pálenice vyžiť? "Skromnejšie, ale dá," odpovedá V. Šimon a hovorí o neustále sa zvyšujúcich sa cenách energií.

V Gemeri pritom vyrastajú pálenice ako huby po daždi. Boli aj obdobia, keď v Hrhove bežali kotly nonstop a dvor bol plný nádob s kvasom. Teraz sa tu vypáli 4 až 5 várok denne. Požiadavky na odpadové hospodárstvo a zákony, približujúce sa svojim charakterom k tým v Európskej únii, kladú na prevádzkovateľov čoraz väčšie nároky. "Musíme mať vypracovaný program. Výpalky vyvážame na poľné hnojisko v dedine, máme aj uzavretý okruh chladiacej vody s mikrovežou a technologická voda odteká do nádrže". Zákazníci sú rôzni. "Jeden ma pri vypaľovaní neustále upozorňoval, že chce veľa pálenky a kvalitnej. A keď sme už boli pri 40 litri, tak sa ma spýtal, načo mu bude toľko pálenky. Kvalita závisí hlavne od kvasu. Raz prišiel klient s takým 'nanič' kvasom, že pri odchode si kúpil radšej inú pálenku, aby sa pred kamarátmi nehanbil," spomína na úsmevné príhody V. Šimon.

Skryť Vypnúť reklamu

V pálenici už treba vystriedať tam dozorujúceho svokra. Priemerná výdrž vo výparoch sa totiž pohybuje okolo štyroch hodín. V. Šimon už beží aj za klientmi, ktorí sa objednávajú na nasledujúce týždne. Jeden sa už dočkal svojej slivovice a po obrátení štamperlíka do seba spokojne skonštatuje: "Dobrá".

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 311
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 087
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 963
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 671
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 140
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 951
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 860
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop