Turňou. Tradičnej sobotňajšej akcii predchádzala minulotýždňová úradná degustácia. Odborníci posudzujúci čírosť, farbu, arómu a celkový dojem takmer stovky vzoriek rozhodli, že tentokrát sa s najkvalitnejším vínom predstavil domáci súťažiaci Zoltán Boros. Jeho minuloročné červené víno z odrody andré získalo v dvadsaťbodovom systéme hodnotenia 19,45 bodu, titul šampióna a zároveň Pohár starostu obce. Na druhé miesto v celkovom hodnotení postavili degustátori Ing. Benjamína Kovácsa s vínom z odrody turan. O tejto, zatiaľ v našich podmienkach nie veľmi známej odrode, sa vyjadrovali ochutnávači ako o zaujímavej nielen svojou arómou, ale aj intenzívnou červenou farbou. Na treťom mieste sa umiestnil József Varga z Dvorníkov, ktorý do súťaže priniesol vzorku z minuloročného andré. Výstava bola nielen ukážkou umenia pestovať, ošetrovať vinič a vyrábať víno, ale aj odmenou za náročnú prácu drobnopestovateľov.
Ani jeden z účastníkov neodchádzal bez medaily. Udeľovali sa zlaté, strieborné a bronzové. "Vlaňajšia sezóna bola pre vinárov mimoriadne priaznivá, skoro ideálna. Istým spôsobom pomohol májový ľadovec. Ubral síce z kvantity viniča, ale pridal na jeho kvalite," zhodnotil predseda degustačnej komisie Štefan Ignác. "Veľmi krásne vzorky sme tu mali z rizlingov rýnskych, na úrovni boli aj vzorky veltlínskeho zeleného a skupina rizlingov vlašských. Celkovo mali biele vína výbornú kvalitu, hoci najviac bodov získali tie tri červené. Vysoko boli hodnotené všetky frankovky i andré". Tradíciou sa počas ochutnávok stalo spoločné hodnotenie, kritika i pochvala za vína za účasti pestovateľov. Vymieňajú si rady, skúsenosti a väčšina dokáže prijať aj tvrdú kritiku. "Tohto roku bolo už veľmi málo takých, ktorí by neovládali základné veci pri výrobe vína. Zdokonaľujú sa každým rokom. Príkladom je pestovateľ, ktorý ešte vlani zožal kritiku a teraz získal zlatú medailu. Každý sa učí, ako vyrobiť kvalitné víno aj keď vinič postihla choroba, alebo nie je priaznivé počasie pre jeho rast". V snahe vyrábať čo najprirodzenejšie víno, takzvaný natur výrobok, podľa Š. Ignáca niektorí pridávali málo, alebo vôbec žiadnu síru. Odrazilo sa to v nežiaducej farbe, vína boli napríklad nahnedlé. Degustátori odhalili pri niektorých vzorkách aj ďalší nedostatok, nesprávne ošetrenie sudov. Prejavilo s to pri zistení pachuti, zápachu vína, miernom octovom kvasení.
Pestovatelia po kritike prijali odporúčania, ako sa ešte viac zlepšiť v nadchádzajúcej sezóne. Mnohí z nich experimentujú, skúšajú nové metódy, nakupujú kvalitnejšiu techniku, napríklad mlynčeky odstraňujúce z viniča strapiny. Najstaršie víno, rulandské biele, pochádzalo z roku 1999, väčšina bola z vlaňajška. Každý z vystavovateľov sa svojou vzorkou, v nejednom prípade aj niekoľkými vínami, pochválil pred rekordným počtom návštevníkov. Všetkým dal Š. Ingác radu: "Víno sa nemá piť, ale chutnať".
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer