Korzár logo Korzár Gemer
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

V Jablonove ochutnávali takmer stovku mimoriadne kvalitných vín

Jablonov nad Turňou Ďalší úspešný ročník majú za sebou drobnopestovatelia viniča aj organizátori výstavy vín a verejnej ochutnávky v Jablonove nad

Turňou. Tradičnej sobotňajšej akcii predchádzala minulotýždňová úradná degustácia. Odborníci posudzujúci čírosť, farbu, arómu a celkový dojem takmer stovky vzoriek rozhodli, že tentokrát sa s najkvalitnejším vínom predstavil domáci súťažiaci Zoltán Boros. Jeho minuloročné červené víno z odrody andré získalo v dvadsaťbodovom systéme hodnotenia 19,45 bodu, titul šampióna a zároveň Pohár starostu obce. Na druhé miesto v celkovom hodnotení postavili degustátori Ing. Benjamína Kovácsa s vínom z odrody turan. O tejto, zatiaľ v našich podmienkach nie veľmi známej odrode, sa vyjadrovali ochutnávači ako o zaujímavej nielen svojou arómou, ale aj intenzívnou červenou farbou. Na treťom mieste sa umiestnil József Varga z Dvorníkov, ktorý do súťaže priniesol vzorku z minuloročného andré. Výstava bola nielen ukážkou umenia pestovať, ošetrovať vinič a vyrábať víno, ale aj odmenou za náročnú prácu drobnopestovateľov.

Skryť Vypnúť reklamu

Ani jeden z účastníkov neodchádzal bez medaily. Udeľovali sa zlaté, strieborné a bronzové. "Vlaňajšia sezóna bola pre vinárov mimoriadne priaznivá, skoro ideálna. Istým spôsobom pomohol májový ľadovec. Ubral síce z kvantity viniča, ale pridal na jeho kvalite," zhodnotil predseda degustačnej komisie Štefan Ignác. "Veľmi krásne vzorky sme tu mali z rizlingov rýnskych, na úrovni boli aj vzorky veltlínskeho zeleného a skupina rizlingov vlašských. Celkovo mali biele vína výbornú kvalitu, hoci najviac bodov získali tie tri červené. Vysoko boli hodnotené všetky frankovky i andré". Tradíciou sa počas ochutnávok stalo spoločné hodnotenie, kritika i pochvala za vína za účasti pestovateľov. Vymieňajú si rady, skúsenosti a väčšina dokáže prijať aj tvrdú kritiku. "Tohto roku bolo už veľmi málo takých, ktorí by neovládali základné veci pri výrobe vína. Zdokonaľujú sa každým rokom. Príkladom je pestovateľ, ktorý ešte vlani zožal kritiku a teraz získal zlatú medailu. Každý sa učí, ako vyrobiť kvalitné víno aj keď vinič postihla choroba, alebo nie je priaznivé počasie pre jeho rast". V snahe vyrábať čo najprirodzenejšie víno, takzvaný natur výrobok, podľa Š. Ignáca niektorí pridávali málo, alebo vôbec žiadnu síru. Odrazilo sa to v nežiaducej farbe, vína boli napríklad nahnedlé. Degustátori odhalili pri niektorých vzorkách aj ďalší nedostatok, nesprávne ošetrenie sudov. Prejavilo s to pri zistení pachuti, zápachu vína, miernom octovom kvasení.

Skryť Vypnúť reklamu

Pestovatelia po kritike prijali odporúčania, ako sa ešte viac zlepšiť v nadchádzajúcej sezóne. Mnohí z nich experimentujú, skúšajú nové metódy, nakupujú kvalitnejšiu techniku, napríklad mlynčeky odstraňujúce z viniča strapiny. Najstaršie víno, rulandské biele, pochádzalo z roku 1999, väčšina bola z vlaňajška. Každý z vystavovateľov sa svojou vzorkou, v nejednom prípade aj niekoľkými vínami, pochválil pred rekordným počtom návštevníkov. Všetkým dal Š. Ingác radu: "Víno sa nemá piť, ale chutnať".

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  2. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  4. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Úprava osobného motorového vozidla
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 518
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 716
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 274
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 999
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 989
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 693
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 165
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 754
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 532
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 438
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop