samozrejme mrazené hranolčeky, ale zmrzlinu a zmrzlinové výrobky. Ich konzumácia však môže byť aj zdraviu škodlivá. Na konzumovanie zmrzliny v letných dňoch, keď pri nesprávnom hygienickom postupe môže na spotrebiteľa číhať ochorenie ako napríklad salmonelóza, sme sa spýtali odborníkov - lekárov z Úradu verejného zdravotníctva v Rožňave.
"Konzumáciou zdravotne neškodnej a kvalitnej zmrzliny v rozumnom množstve nemôže dôjsť k porušeniu zdravia spotrebiteľa. Každé zariadenie, ktoré zmrzlinu vyrába, musí mať náš súhlas a výrobca pri jej výrobe a predaji musí dodržiavať hygienické požiadavky uvedené v Potravinovom kódexe SR a zabezpečiť, aby zmrzlina bola zdravotne neškodná a kvalitná," uviedla MUDr. Veronika Kleinová z RÚVZ so sídlom v Rožňave.
Ako sme sa ďalej dozvedeli, zamestnanci RÚVZ pravidelne odoberajú vzorky zmrzliny na laboratórne vyšetrenie a vykonávajú sa hygienické kontroly pri výrobe a predaji zmrzliny. V okrese Rožňava nebol do dnešného dňa zaznamenaný ani jeden prípad, kedy by bol zaznamenaný výskyt epidémie, čiže hromadné ochorenie ľudí zo zmrzliny a mrazených krémov. Pri zistení porušení hygienických predpisov pri výrobe zmrzliny uplatňujú pracovníci RÚVZ sankcie. Z tohto dôvodu bola napríklad v tejto sezóne zakázaná výroba a predaj zmrzliny v jednom rožňavskom zariadení.
A aké druhy zmrzliny konzumujú Rožňavčania najradšej? Na túto otázku sa nám nepodarilo zistiť jednoznačne prevažujúcu odpoveď. Rožňavčanom chutí čokoládová, vanilková, oriešková, všetky druhy ovocných zmrzlín a deťom určené špecificky pre ne, napríklad Šmolková zmrzlina. Niektorí z opýtaných nám, možno z recesie, však prezradili, že na trhu by uvítali aj jej zemiakovú, kapustovú, či kečupovú príchuť.
Autor: zur
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer