Po gemerskej svadbe si zgustli na dedinských špecialitách
Slavošovce/Rožňava Pompézne a zároveň "ľudovo" oslávili organizátori folklórneho podujatia Rok na Gemeri jeho desiate výročie. Do dvojdňovej akcie
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
zapojili totiž každého, kto má o dianie v regióne záujem, koho zaujímajú ľudové tradície, zvyky v domácnostiach, obyčajný život ľudí na dedinách, tradičné jedlá a ich príprava. Piatkový program sa odohrával v slavošovskom kultúrnom dome.
Sedem folklórnych súborov z Gemera a dokopy asi 150 účinkujúcich vytvorilo na javisku atmosféru gemerskej svadby so všetkými zvykmi, ktoré sa v dedinách zachovávali desaťročia. Dejom od predpríprav až po samotnú svadbu sprevádzal známy ľudový rozprávač Ján Valentík. Účinkujúci okorenili svoj spev a tanec hovoreným slovom v nárečiach tej ktorej dediny.
Ako sme sa dozvedeli, "svadobčania" sa po gemersky zabávali až do sobotňajšieho rána, no zároveň sa chystali na akciu na rožňavskom námestí. V sobotu popoludní sa na Námestí baníkov sústredili folkloristi, ľudoví remeselníci, kuchárky z dedín, Rožňavčania, ale aj návštevníci z okolitých miest. Videli a počuli, čo ešte na tomto námestí nebolo. Organizátorom sa podarilo zaplniť neveľkú plochu množstvom ľudí, ktorí názorne ukázali, ako zachovávajú tradície. Každá dedina sa popýšila svojim typickým jedlom, krojom, výrobkami, nárečím, tancom.
Ľudia sa pristavovali pri stoloch, kde to rozvoniavalo vynikajúcimi jedlami. Rakovnica uvarila makové škorce, Redjovčanky cíbliky, ženy z Čiernej Lehoty lokše s bryndzou, Brzotínčanky a Kružnianky gágoríky do polievky, Rožňavské Bystré pripravilo grúlovníky, Polomčanky gemerské pirohy s bryndzou, Vyšnoslanci guľky s cesnakom a nechýbal ani sladko rozvoniavajúci slivkový lekvár, ktorý ženy od rána miešali v kotli. Kto názvy jedál prvýkrát počul, nielenže dostal podrobný preklad, ale aj recept a názornú ukážku výroby. Ženy z dedín ochotne vysvetľovali, ako sa ktoré jedlo pripravuje a medzitým ho pripravovali priamo pred očami divákov. Kým teplú špecialitu ochutnali, dedinčanky pridali aj humorné príbehy, spojené s podávaním týchto jednoduchých pochúťok. Základom každého je cesto, tvarované do rôznych podôb a ochutené väčšinou bryndzou, smotanou, cesnakom a upraženou slaninkou.
Ľudia sa pristavovali pri klasickom vyrezávaní drevených šindľov, tkaní kobercov, paličkovanej čipke, maľovaní na sklo aj pri šití krojov. Na pódiu dotvárali atmosféru folkloristi a okolo neho ohníky, pri ktorých sa kde- tu ohrievali uzimení návštevníci. Usporiadateľskému Gemerskému osvetovému stredisku a Obci Slavošovce sa na námestie podarilo preniesť atmosféru z každej obce a priblížiť aj najmladšej generácii to, čím sa môže Gemer pochváliť.
Autor: ela
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer