Korzár logo Korzár Gemer
Nedeľa, 27. september, 2020 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Najviac pálenky bude z drienok

Hrušov/Hrhov - Attila Pogány z Hrušova musí denne ochutnať niekoľko vzoriek čerstvo vypálených páleniek. Niekto by mu ticho závidel, iného už len pri

tom pomyslení striasa. Každá vzorka je z iného ovocia a čo je horšie, ani jedna nemá obsah liehu pod 50 percent. Ochutnávanie však patrí k povinnostiam A. Pogánya, je totiž pracovníkom v hrušovskej obecnej pálenici. Len vlani si z nej zákazníci odniesli okolo 2-tisíc litrov pálenky.

"Denne máme niekoľko várok a každú musím okoštovať ja alebo zákazník, lebo som zodpovedný za kvalitu výpalu. Nevypijem celý štamperlík, dám si len na jazyk. Z jednej várky musím ochutnať počas vypaľovacieho procesu aj trikrát a dnes (včera - pozn. red.) je to už štvrté vypaľovanie. Preto mám vždy pripravené poriadne jedlo alebo jablko na zahryznutie," hovorí a vzápätí „čapuje" do štamperlíka drienkovicu, ktorá sa z rúrky do nádoby leje ako pitná voda z vodovodného kohútika. Obráti ju do seba, znalecky posúdi a na otázku, aká je, len s ťažkosťou precedí: "Silná," a siaha po minerálke. V pálenici otupia človeka už len výpary. Časté vetranie preto patrí k samozrejmostiam.

Skryť Vypnúť reklamu

Pálenka sa vypaľuje zo všetkého, čo pestovatelia pozbierali v záhradách, ovocných sadoch, alebo čo kúpili od „pocestných" predajcov. Najviac však bude drienkovice. Dokazujú to objednávky v hrušovskej obecnej aj v hrhovskej súkromnej pálenici. "Ľudia prinášajú kvas z drienok, ktorých bolo tohto roku požehnane, ale aj z jabĺk, sliviek, hrušiek, hrozna, marhúľ, broskýň, čerešní, malín...," hovorí pracovníčka Obecného úradu v Hrušove Ing. Katarína Zsebiková. "Len raz sa nám stalo, že zákazník chcel pálenku z mandariniek. Ale v pestovateľských páleniciach je to nemožné, zaniesli by sa nám rúrky. Pálime len z ovocia, ktoré sa urodí u nás," vysvetľuje.

Zákazník si sám zažiada, akú silnú by chcel pálenku mať. "Štandard je 52 až 56-percentná. Ale my sme raz nechali pálenku takú, aká sa vypálila a neriedili sme ju. Mala 73 percent, boli z nej asi dva litre. No to sa piť nedalo, rozrobila som v nej propolis," hovorí K. Zsebiková.

Skryť Vypnúť reklamu

Silnejšiu než 56-percentnú, si zákazníci zvyčajne vyrábať nenechajú. Ale nechcú ani takú, ktorá má pod 50 percent. Nemá vraj dobrú chuť, vôňu, ani grády. Fajnšmekri prinesú len kvasy z čistého ovocia. Tí, ktorí chcú mať čo najviac a je jedno z čoho, pomiešajú hrušky s jablkami, či slivkami. Zatiaľ sa držia legálnych páleníc a vyzerá to tak, že aktuálna sezóna patrí k lepším priemerom. "Ale keď sa bude naďalej zvyšovať spotrebná daň z výroby liehovín, tak to dopadne tak, že uprednostnia nelegálne pálenice," upozorňuje majiteľ hrhovskej pálenice Ing. Vojtech Simon.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  2. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  3. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  4. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  5. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  6. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  7. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  8. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  9. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  2. Mobilný zdvihák pre pacienta
  3. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  4. Otázky zo zubárskeho kresla: Zubné implantáty
  5. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  6. Únava, Stres ? Nízke libido ? Riešenie je jednoduché!
  7. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  8. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  9. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  10. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 24 822
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 982
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 14 908
  4. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 12 927
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 10 274
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 759
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 752
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 374
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 205
  10. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 7 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dejiny

Pustý kút Uhorska premenil na kultúrnu krajinu. Kto bol František Štefan Lotrinský?

Manžel Márie Terézie bol nadaný podnikateľ a vizionár.

Podcast Dejiny - historický podcast v spolupráci s magazínom Historická revue.
Infektologička Alena Koščálová
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Flegr: Slovensko má ešte šancu druhú vlnu zvrátiť

Rozhovor s biológom a parazitológom, profesorom Jaroslavom Flegrom.

Jaroslav Flegr.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop