Korzár logo Korzár Gemer
Piatok, 17. august, 2018 | Meniny má Milica
Nájdete nás na webe

Najviac pálenky bude z drienok

Hrušov/Hrhov - Attila Pogány z Hrušova musí denne ochutnať niekoľko vzoriek čerstvo vypálených páleniek. Niekto by mu ticho závidel, iného už len pri

tom pomyslení striasa. Každá vzorka je z iného ovocia a čo je horšie, ani jedna nemá obsah liehu pod 50 percent. Ochutnávanie však patrí k povinnostiam A. Pogánya, je totiž pracovníkom v hrušovskej obecnej pálenici. Len vlani si z nej zákazníci odniesli okolo 2-tisíc litrov pálenky.

"Denne máme niekoľko várok a každú musím okoštovať ja alebo zákazník, lebo som zodpovedný za kvalitu výpalu. Nevypijem celý štamperlík, dám si len na jazyk. Z jednej várky musím ochutnať počas vypaľovacieho procesu aj trikrát a dnes (včera - pozn. red.) je to už štvrté vypaľovanie. Preto mám vždy pripravené poriadne jedlo alebo jablko na zahryznutie," hovorí a vzápätí „čapuje" do štamperlíka drienkovicu, ktorá sa z rúrky do nádoby leje ako pitná voda z vodovodného kohútika. Obráti ju do seba, znalecky posúdi a na otázku, aká je, len s ťažkosťou precedí: "Silná," a siaha po minerálke. V pálenici otupia človeka už len výpary. Časté vetranie preto patrí k samozrejmostiam.

Pálenka sa vypaľuje zo všetkého, čo pestovatelia pozbierali v záhradách, ovocných sadoch, alebo čo kúpili od „pocestných" predajcov. Najviac však bude drienkovice. Dokazujú to objednávky v hrušovskej obecnej aj v hrhovskej súkromnej pálenici. "Ľudia prinášajú kvas z drienok, ktorých bolo tohto roku požehnane, ale aj z jabĺk, sliviek, hrušiek, hrozna, marhúľ, broskýň, čerešní, malín...," hovorí pracovníčka Obecného úradu v Hrušove Ing. Katarína Zsebiková. "Len raz sa nám stalo, že zákazník chcel pálenku z mandariniek. Ale v pestovateľských páleniciach je to nemožné, zaniesli by sa nám rúrky. Pálime len z ovocia, ktoré sa urodí u nás," vysvetľuje.

Zákazník si sám zažiada, akú silnú by chcel pálenku mať. "Štandard je 52 až 56-percentná. Ale my sme raz nechali pálenku takú, aká sa vypálila a neriedili sme ju. Mala 73 percent, boli z nej asi dva litre. No to sa piť nedalo, rozrobila som v nej propolis," hovorí K. Zsebiková.

Silnejšiu než 56-percentnú, si zákazníci zvyčajne vyrábať nenechajú. Ale nechcú ani takú, ktorá má pod 50 percent. Nemá vraj dobrú chuť, vôňu, ani grády. Fajnšmekri prinesú len kvasy z čistého ovocia. Tí, ktorí chcú mať čo najviac a je jedno z čoho, pomiešajú hrušky s jablkami, či slivkami. Zatiaľ sa držia legálnych páleníc a vyzerá to tak, že aktuálna sezóna patrí k lepším priemerom. "Ale keď sa bude naďalej zvyšovať spotrebná daň z výroby liehovín, tak to dopadne tak, že uprednostnia nelegálne pálenice," upozorňuje majiteľ hrhovskej pálenice Ing. Vojtech Simon.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  7. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 273
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 7 363
  3. Vizuálny smog je problém 5 719
  4. Najkrajšie americké národné parky 3 442
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 015
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 640
  7. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 637
  8. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 2 485
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 058
  10. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 1 900

Neprehliadnite tiež

V Rejdovej ušijú kroje aj vďaka príspevku 140-tisíc eur

Obecný podnik vznikne základnej škole v obci v okrese Rožňava.

Mlynský náhon nie je v dobrom stave, čaká ho revitalizácia

Eurofondy mesto nedostalo, peniaze pôjdu z rozpočtu.

300 novinárov: Nedovolíme, aby sa zabudlo na Jána a Martinu

Vyhlásenie novinárov po polroku od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Turistka po uštipnutí včelami upadla do bezvedomia

Horskí záchranári zasahovali pod Tomášovským výhľadom v Prielome Hornádu.

Košický magistrát hovorí o 295-miliónovej pokute pre Remetovu Dúhu

Obe strany chcú získať zábezpeku z výstavby Kulturparku.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Nebude to fungovať (píše Ivan Mikloš)

Liberalizmus a kapitalizmus nemajú lepšiu alternatívu.

DOMOV

300 novinárov: Nedovolíme, aby sa zabudlo na Jána a Martinu

Vyhlásenie novinárov po polroku od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop