Korzár logo Korzár Gemer
Streda, 13. december, 2017 | Meniny má Lucia
Pridajte si svoje mesto

Najviac pálenky bude z drienok

Hrušov/Hrhov - Attila Pogány z Hrušova musí denne ochutnať niekoľko vzoriek čerstvo vypálených páleniek. Niekto by mu ticho závidel, iného už len pri

tom pomyslení striasa. Každá vzorka je z iného ovocia a čo je horšie, ani jedna nemá obsah liehu pod 50 percent. Ochutnávanie však patrí k povinnostiam A. Pogánya, je totiž pracovníkom v hrušovskej obecnej pálenici. Len vlani si z nej zákazníci odniesli okolo 2-tisíc litrov pálenky.

"Denne máme niekoľko várok a každú musím okoštovať ja alebo zákazník, lebo som zodpovedný za kvalitu výpalu. Nevypijem celý štamperlík, dám si len na jazyk. Z jednej várky musím ochutnať počas vypaľovacieho procesu aj trikrát a dnes (včera - pozn. red.) je to už štvrté vypaľovanie. Preto mám vždy pripravené poriadne jedlo alebo jablko na zahryznutie," hovorí a vzápätí „čapuje" do štamperlíka drienkovicu, ktorá sa z rúrky do nádoby leje ako pitná voda z vodovodného kohútika. Obráti ju do seba, znalecky posúdi a na otázku, aká je, len s ťažkosťou precedí: "Silná," a siaha po minerálke. V pálenici otupia človeka už len výpary. Časté vetranie preto patrí k samozrejmostiam.

Pálenka sa vypaľuje zo všetkého, čo pestovatelia pozbierali v záhradách, ovocných sadoch, alebo čo kúpili od „pocestných" predajcov. Najviac však bude drienkovice. Dokazujú to objednávky v hrušovskej obecnej aj v hrhovskej súkromnej pálenici. "Ľudia prinášajú kvas z drienok, ktorých bolo tohto roku požehnane, ale aj z jabĺk, sliviek, hrušiek, hrozna, marhúľ, broskýň, čerešní, malín...," hovorí pracovníčka Obecného úradu v Hrušove Ing. Katarína Zsebiková. "Len raz sa nám stalo, že zákazník chcel pálenku z mandariniek. Ale v pestovateľských páleniciach je to nemožné, zaniesli by sa nám rúrky. Pálime len z ovocia, ktoré sa urodí u nás," vysvetľuje.

Zákazník si sám zažiada, akú silnú by chcel pálenku mať. "Štandard je 52 až 56-percentná. Ale my sme raz nechali pálenku takú, aká sa vypálila a neriedili sme ju. Mala 73 percent, boli z nej asi dva litre. No to sa piť nedalo, rozrobila som v nej propolis," hovorí K. Zsebiková.

Silnejšiu než 56-percentnú, si zákazníci zvyčajne vyrábať nenechajú. Ale nechcú ani takú, ktorá má pod 50 percent. Nemá vraj dobrú chuť, vôňu, ani grády. Fajnšmekri prinesú len kvasy z čistého ovocia. Tí, ktorí chcú mať čo najviac a je jedno z čoho, pomiešajú hrušky s jablkami, či slivkami. Zatiaľ sa držia legálnych páleníc a vyzerá to tak, že aktuálna sezóna patrí k lepším priemerom. "Ale keď sa bude naďalej zvyšovať spotrebná daň z výroby liehovín, tak to dopadne tak, že uprednostnia nelegálne pálenice," upozorňuje majiteľ hrhovskej pálenice Ing. Vojtech Simon.

Neprehliadnite tiež

Tipy na dnes - streda 13. decembra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne podujatia a spoločenské akcie.

Pozrite si zapálenie prvej sviece chanukovej menory

V Košiciach pred synagógou ju zapálil rabín Zev Stiefel.

Ústavný súd ešte o sťažnosti Richarda Rašiho nerozhodol

Na neverejnom zasadaní pléna rozhodol o štyroch sťažnostiach k voľbám do VÚC.

Pri košickej poliklinike našli nebezpečné chemikálie

Na mieste sú hasiči, kriminalisti zaisťujú stopy.

Na hlavu vodiča mestskej dopravy namieril detskú pištoľ

Agresívny vodič auta reagoval na blikanie autobusu.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zbrane zo Slovenska znovu zabíjali v zahraničí

Hoci sa medzinárodná operácia začala už v marci, slovenského predajcu zbraní doteraz nikto nekontaktoval.

DOMOV

Rok 1994: Keď sa valec Mečiar naplno rozbehol krajinou

Vladimíra Mečiara z postup premiéra dvakrát odvolali a vždy sa vrátil.

DOMOV

Dobré ráno: Slovensko sa stalo zbraňovým rajom pre teroristov

Zbrane zo Slovenska zásobujú mafiánov.

KOMENTÁRE

Rusi odchádzajú, Sýria ďalej trpí

Účet za Sýriu sme už dostali a je ním vystrájanie dvoch veľmocí v úpadku.

Najčítanejšie na Gemer Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  7. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  8. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  9. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  10. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 6 524
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 195
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 414
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 205
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 362
  6. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 213
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 016
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 797
  9. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 1 691
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 572

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop