Korzár logo Korzár Gemer
Streda, 21. február, 2018 | Meniny má Eleonóra
Pridajte si svoje mesto

Najviac pálenky bude z drienok

Hrušov/Hrhov - Attila Pogány z Hrušova musí denne ochutnať niekoľko vzoriek čerstvo vypálených páleniek. Niekto by mu ticho závidel, iného už len pri

tom pomyslení striasa. Každá vzorka je z iného ovocia a čo je horšie, ani jedna nemá obsah liehu pod 50 percent. Ochutnávanie však patrí k povinnostiam A. Pogánya, je totiž pracovníkom v hrušovskej obecnej pálenici. Len vlani si z nej zákazníci odniesli okolo 2-tisíc litrov pálenky.

"Denne máme niekoľko várok a každú musím okoštovať ja alebo zákazník, lebo som zodpovedný za kvalitu výpalu. Nevypijem celý štamperlík, dám si len na jazyk. Z jednej várky musím ochutnať počas vypaľovacieho procesu aj trikrát a dnes (včera - pozn. red.) je to už štvrté vypaľovanie. Preto mám vždy pripravené poriadne jedlo alebo jablko na zahryznutie," hovorí a vzápätí „čapuje" do štamperlíka drienkovicu, ktorá sa z rúrky do nádoby leje ako pitná voda z vodovodného kohútika. Obráti ju do seba, znalecky posúdi a na otázku, aká je, len s ťažkosťou precedí: "Silná," a siaha po minerálke. V pálenici otupia človeka už len výpary. Časté vetranie preto patrí k samozrejmostiam.

Pálenka sa vypaľuje zo všetkého, čo pestovatelia pozbierali v záhradách, ovocných sadoch, alebo čo kúpili od „pocestných" predajcov. Najviac však bude drienkovice. Dokazujú to objednávky v hrušovskej obecnej aj v hrhovskej súkromnej pálenici. "Ľudia prinášajú kvas z drienok, ktorých bolo tohto roku požehnane, ale aj z jabĺk, sliviek, hrušiek, hrozna, marhúľ, broskýň, čerešní, malín...," hovorí pracovníčka Obecného úradu v Hrušove Ing. Katarína Zsebiková. "Len raz sa nám stalo, že zákazník chcel pálenku z mandariniek. Ale v pestovateľských páleniciach je to nemožné, zaniesli by sa nám rúrky. Pálime len z ovocia, ktoré sa urodí u nás," vysvetľuje.

Zákazník si sám zažiada, akú silnú by chcel pálenku mať. "Štandard je 52 až 56-percentná. Ale my sme raz nechali pálenku takú, aká sa vypálila a neriedili sme ju. Mala 73 percent, boli z nej asi dva litre. No to sa piť nedalo, rozrobila som v nej propolis," hovorí K. Zsebiková.

Silnejšiu než 56-percentnú, si zákazníci zvyčajne vyrábať nenechajú. Ale nechcú ani takú, ktorá má pod 50 percent. Nemá vraj dobrú chuť, vôňu, ani grády. Fajnšmekri prinesú len kvasy z čistého ovocia. Tí, ktorí chcú mať čo najviac a je jedno z čoho, pomiešajú hrušky s jablkami, či slivkami. Zatiaľ sa držia legálnych páleníc a vyzerá to tak, že aktuálna sezóna patrí k lepším priemerom. "Ale keď sa bude naďalej zvyšovať spotrebná daň z výroby liehovín, tak to dopadne tak, že uprednostnia nelegálne pálenice," upozorňuje majiteľ hrhovskej pálenice Ing. Vojtech Simon.

Neprehliadnite tiež

Nezaplatil peňažný trest, súd ho poslal za mreže

Košičan sa pri dopravnej kontrole vyhrážal policajtom.

Východoslovenská vodárenská zvýšila ceny vodného a stočného

Domácnosti podľa vodárov zaplatia v priemere o deväť eur ročne viac.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Herečka z filmu o Breivikovi: Plakala som, každý deň, deň za dňom

V Berlíne mal premiéru film o nórskej tragédii na ostrove Utoya.

ŠPORT

Verejné korčuľovanie je preč. Čo spravil Ramsay s reprezentáciou?

Slováci našli systém, disciplínu nie.

KOMENTÁRE

SNS miznú granáty, ale báť sa máme marihuany

Kto sa niekedy dotkol kokaínu, stal sa zrejme zlom a patrí do trestnice.

Najčítanejšie na Gemer Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  4. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  5. Noc architektúry 2018
  6. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  7. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  8. Talent - vzdelanie - úspech
  9. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  10. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 469
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 19 449
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 13 618
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 7 544
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 350
  6. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 4 404
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 716
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 455
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 426
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 085

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop