Korzár logo Korzár Gemer
Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga
Nájdete nás na webe

Najviac pálenky bude z drienok

Hrušov/Hrhov - Attila Pogány z Hrušova musí denne ochutnať niekoľko vzoriek čerstvo vypálených páleniek. Niekto by mu ticho závidel, iného už len pri

tom pomyslení striasa. Každá vzorka je z iného ovocia a čo je horšie, ani jedna nemá obsah liehu pod 50 percent. Ochutnávanie však patrí k povinnostiam A. Pogánya, je totiž pracovníkom v hrušovskej obecnej pálenici. Len vlani si z nej zákazníci odniesli okolo 2-tisíc litrov pálenky.

"Denne máme niekoľko várok a každú musím okoštovať ja alebo zákazník, lebo som zodpovedný za kvalitu výpalu. Nevypijem celý štamperlík, dám si len na jazyk. Z jednej várky musím ochutnať počas vypaľovacieho procesu aj trikrát a dnes (včera - pozn. red.) je to už štvrté vypaľovanie. Preto mám vždy pripravené poriadne jedlo alebo jablko na zahryznutie," hovorí a vzápätí „čapuje" do štamperlíka drienkovicu, ktorá sa z rúrky do nádoby leje ako pitná voda z vodovodného kohútika. Obráti ju do seba, znalecky posúdi a na otázku, aká je, len s ťažkosťou precedí: "Silná," a siaha po minerálke. V pálenici otupia človeka už len výpary. Časté vetranie preto patrí k samozrejmostiam.

Pálenka sa vypaľuje zo všetkého, čo pestovatelia pozbierali v záhradách, ovocných sadoch, alebo čo kúpili od „pocestných" predajcov. Najviac však bude drienkovice. Dokazujú to objednávky v hrušovskej obecnej aj v hrhovskej súkromnej pálenici. "Ľudia prinášajú kvas z drienok, ktorých bolo tohto roku požehnane, ale aj z jabĺk, sliviek, hrušiek, hrozna, marhúľ, broskýň, čerešní, malín...," hovorí pracovníčka Obecného úradu v Hrušove Ing. Katarína Zsebiková. "Len raz sa nám stalo, že zákazník chcel pálenku z mandariniek. Ale v pestovateľských páleniciach je to nemožné, zaniesli by sa nám rúrky. Pálime len z ovocia, ktoré sa urodí u nás," vysvetľuje.

Zákazník si sám zažiada, akú silnú by chcel pálenku mať. "Štandard je 52 až 56-percentná. Ale my sme raz nechali pálenku takú, aká sa vypálila a neriedili sme ju. Mala 73 percent, boli z nej asi dva litre. No to sa piť nedalo, rozrobila som v nej propolis," hovorí K. Zsebiková.

Silnejšiu než 56-percentnú, si zákazníci zvyčajne vyrábať nenechajú. Ale nechcú ani takú, ktorá má pod 50 percent. Nemá vraj dobrú chuť, vôňu, ani grády. Fajnšmekri prinesú len kvasy z čistého ovocia. Tí, ktorí chcú mať čo najviac a je jedno z čoho, pomiešajú hrušky s jablkami, či slivkami. Zatiaľ sa držia legálnych páleníc a vyzerá to tak, že aktuálna sezóna patrí k lepším priemerom. "Ale keď sa bude naďalej zvyšovať spotrebná daň z výroby liehovín, tak to dopadne tak, že uprednostnia nelegálne pálenice," upozorňuje majiteľ hrhovskej pálenice Ing. Vojtech Simon.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA AUTO zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 453
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 813
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 409
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 389
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 413
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 383
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 904
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 743
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 3 784
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 3 750

Neprehliadnite tiež

František Kabrheľ sa rozvádza s Norou Kabrheľovou Mojsejovou

Žiadosť o rozvod je podaná na súde v Nitre.

Trinásťročný chlapec podpálil v Košiciach auto

Najprv rozbil okno a vylial doň horľavinu, ktorú zapálil.

Rebríček transparentnosti: Humenné ho kritizuje, Košice sa prepadli

Vranov skončil na špici, radnica v Košiciach je sklamaná.

Na hrade Čičva odhalili spojovaciu chodbu

Jej architektúra je ojedinelá, klenby vytvorili z tehlových tvárnic.

TV

Cez čiaru s Pavlom Fejérom: Ľudí v Humennom ovláda strach

O tom, ako v meste vládne primátorka, sa šíria nelichotivé príbehy.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Niektoré Kočnerove nehnuteľnosti sú zablokované, na iné prokuratúra nesiahla

K nehnuteľnosti v centre Bratislavy sa Kočner dostal za krátky čas.

TV

Cez čiaru s Pavlom Fejérom: Ľudí v Humennom ovláda strach

O tom, ako v meste vládne primátorka, sa šíria nelichotivé príbehy.

ŠPORT

Hovorka: Iný svet i mentalita. V Rusku prežívam kultúrny šok

Na podobnú výzvu čakal celý život.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop