folklórne súbory zo Slovenska i Poľska, remeselníci predávali svoje výrobky, kuchári varili jedlá a špeciálny stánok mala obec Vlachovo. Každý rok sa svojim typickým pokrmom predstavuje iná obec, tentokrát to pripadlo na Dedinu roka 2005. "Pôvodne sme chceli priniesť takzvané vlachovské žobráky. Sú to vlastne také placky zo zemiakového cesta. Ale ide tam vajce, tak z hygienických dôvodov ženy radšej napiekli bryndzáky. To sú buchty z kysnutého cesta, naplnené bryndzou. A ešte sme priniesli takzvané beräce, sladké koláče z kysnutého cesta. Špecialitou je starostovská máčaná pálenka. Do vodky alebo slivovice namočíte trojlistú ďatelinu. Vo Vlachove rastie len na jednom mieste, na ploche asi 3 krát 5 metrov," neprezradil konkrétne miesto starosta Vlachova Juraj Kováč. Z tejto obce boli aj umeleckí kováči, ktorí kuli pred očami zvedavcov rôzne ornamenty priamo pri stánku s občerstvením.
Pavol Ferdinandy z Revúcej tiež predvádzal svoju záľubu, ktorou je vyrezávanie do dreva. Vyrába pastierske palice, bakule, plastiky. "Je to len môj koníček, ktorému sa venujem asi tak dva roky. V Rejdovej na festivale som prvýkrát," rozhovoril sa, kým si návštevníci obzerali jeho palice. Ich rúčky mali rôzne tvary od ľudských tvárí až po hadov. "Napríklad na jednej palici potrebujete urobiť 4500 zárezov nožom, kým z toho dreva hada uvoľníte. Ale na každej palici je to, čo v nej kto vidí. Palice zbieram v lese. Niekedy prinesiem desať, inokedy ani jednu. Treba si všímať koreňový systém stromu. Ja vlastne len odstraňujem zbytočnú masu, teda to, čo stromu prekáža. Nejaký konár, ktorý tam nemá byť. A potom tie palice suším. Trvá to takmer rok. Až vtedy vyrezávam. Doma sa mi suší 2-tsíc palíc, vyrezal som okolo 50".
Do tradičnej súťaže o najlepšiu domácu pálenku prihlásili ľudia 10 fliaš priesvitného moku, nie slabšieho, než 52 stupňov. Najsilnejší mal 58,7 stupňov. Členom poroty aj náležite vytláčalo oči. Slivovicu, čerešňovicu, drienkovicu, porota ich všetky ochutnala. Rozhodla, že najlepšou pálenkou tohto roku je šípkovica z Vyšnej Slanej. Porotcom však chutila aj hroznovica z Rejdovej, pálenka z divej čerešne z Gemerskej Polomy, hruškovice, pálenka z čiernej bazy, slivovica s medom...
Organizátorom podujatia je Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a Obec Rejdová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer