Korzár logo Korzár Gemer
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Slivovice bude na rozdiel od drienkovice hojne

Kameňany/Hrušov Z gemerských páleníc sa pred niekoľkými týždňami začali šíriť výpary, ktoré niekomu smrdia, inému voňajú. Isté je, že za pár minút

otupia aj statného chlapa. Nedeje sa nič nezvyčajné, to sa len začala sezóna vypaľovania páleniek. Už sa dá odhadovať, z akého ovocia bude pálenky najviac. V Kameňanoch v Revúckom okrese, ktoré sú desaťročia chýrne svojou drienkovicou, však bude tohto roku úroda biednejšia. "Začali sme už v septembri. Ľudia síce nosia kvasy z drienok, sliviek, jabĺk, čerešní a marhúľ, ale tohto roku je úroda slabšia z každého ovocia," hovorí Ladislav Vranka, ktorý má pálenicu v Kameňanoch v prenájme. Či za slabšiu úrodu môže aj vyrubovanie kríkov, na ktorých drienky rastú, o tom nepolemizuje. "Naši spoluobčania sú tak leniví natrhať z nich plody, že kríky vyrúbu celé," vysvetľuje realitu. Drienky rastú najbližšie v okolí Hucína, Kamenian a Gemerskej Hôrky. Vlani ich bolo hojne. A keďže v kamenianskej pálenici registrujú dostatok drienok zhruba každý tretí rok, nebude dosť drienkovice pravdepodobne ani na budúci rok. "Každý z fajnšmekrov má svoje chodníčky, ktorými sa dostane ku drienkovici z Kamenian. A môžem vám povedať, že drienkovica je dlhoročným 'úplatkárskym artiklom'. Jemnejšie povedané, je to vhodná pozornosť," smeje sa L. Vranka a pridáva príklad.

Skryť Vypnúť reklamu

"Pred dvomi týždňami bol za mnou jeden chlapík, môj známy a pýtal odo mňa fľašu drienkovice, lebo že ide do nemocnice niečo vybaviť. Tak som mu dal, lebo viem, že to tak funguje už roky. Keď človek potrebuje niečo vybaviť a povie, že má drienkovicu, málokto odolá. Drienkovica má na rozdiel od slivovice maximálne jemnú chuť". Sám má zrátané, koľko "pozorností" poodnášal z domu za 14 rokov. "Blíži sa to k dvesto litrom drienkovice. Keď som niečo vybavoval a priniesol som aj fľašu, papier som mal v rukách za sedem minút. Keď som fľašu nebral so sebou, o týždeň som musel ísť zase. Napokon, aj to je cesta ako zviditeľniť vynikajúcu drienkovicu z Kamenian. Ako darček je to veľmi vhodné," hovorí o nie práve lacnom moku. Ľudia si tu nechávajú vypáliť v priemere 54 až 56 stupňovú pálenku. "Niekto chce aj šesťdesiatku, ale to už aj oči vtlačí".

Skryť Vypnúť reklamu

V hrušovskej obecnej pálenici je najviac žiadaná 52 stupňová. A zdá sa, že v tomto kraji je úroda lepšia, ako bola vlani. Najmä čo sa týka sliviek. "Najviac bude slivovice. Jabĺk, hrušiek , marhúľ a čerešní bolo málo," vysvetľuje pracovníčka Obecného úradu v Hrušove v okrese Rožňava Katarína Zsebiková. Kto bol šikovný a natrhal si aj drienky, bude mať aj drienkovicu. Niektorí si kvôli zberu zobrali aj dovolenky. Od minulého týždňa priniesli ľudia do Hrušova kvasy marhúľ aj starého vína na vínovicu. A zákazníci pribúdajú. "Máme nových klientov od Košíc. Bude to možno aj tým, že v Moldave je pálenica teraz zatvorená, Košice tiež prišli o jednu pálenicu, tak chodia k nám. A veľa Košičanov má na okolí svoje záhrady a chatky, tak kvasy nosia priamo k nám". Vlani vypálili v Hrušove oveľa viac pálenky, než rok pred tým. Spolu išlo o 20,2 hektolitra stopercentného liehu. Pre štát odviedli vyše 264-tisíc korún. Vlani bolo najviac jablkovice a zmesí z rôzneho ovocia. V okolí Hrušova sa vraj úroda nekradne. No ovocné sady, o ktoré sa nemá kto starať, neostanú v sezóne zberu bez povšimnutia.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 935
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 270
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 041
  4. Od Česka až po Jadran 3 977
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 619
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 217
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 162
  8. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 2 458
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 399
  10. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 344
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Antigénové testovanie na koronavírus.

Kollárom vydobytý ústupok sa nezaočkovaným môže vypomstiť.


27. júl
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 13 h
Do kaviarne Towers nevidno.

Obvinenie opisuje manipulácie, ale nie systém, o ktorom hovorí Fico.


16 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop