otupia aj statného chlapa. Nedeje sa nič nezvyčajné, to sa len začala sezóna vypaľovania páleniek. Už sa dá odhadovať, z akého ovocia bude pálenky najviac. V Kameňanoch v Revúckom okrese, ktoré sú desaťročia chýrne svojou drienkovicou, však bude tohto roku úroda biednejšia. "Začali sme už v septembri. Ľudia síce nosia kvasy z drienok, sliviek, jabĺk, čerešní a marhúľ, ale tohto roku je úroda slabšia z každého ovocia," hovorí Ladislav Vranka, ktorý má pálenicu v Kameňanoch v prenájme. Či za slabšiu úrodu môže aj vyrubovanie kríkov, na ktorých drienky rastú, o tom nepolemizuje. "Naši spoluobčania sú tak leniví natrhať z nich plody, že kríky vyrúbu celé," vysvetľuje realitu. Drienky rastú najbližšie v okolí Hucína, Kamenian a Gemerskej Hôrky. Vlani ich bolo hojne. A keďže v kamenianskej pálenici registrujú dostatok drienok zhruba každý tretí rok, nebude dosť drienkovice pravdepodobne ani na budúci rok. "Každý z fajnšmekrov má svoje chodníčky, ktorými sa dostane ku drienkovici z Kamenian. A môžem vám povedať, že drienkovica je dlhoročným 'úplatkárskym artiklom'. Jemnejšie povedané, je to vhodná pozornosť," smeje sa L. Vranka a pridáva príklad.
"Pred dvomi týždňami bol za mnou jeden chlapík, môj známy a pýtal odo mňa fľašu drienkovice, lebo že ide do nemocnice niečo vybaviť. Tak som mu dal, lebo viem, že to tak funguje už roky. Keď človek potrebuje niečo vybaviť a povie, že má drienkovicu, málokto odolá. Drienkovica má na rozdiel od slivovice maximálne jemnú chuť". Sám má zrátané, koľko "pozorností" poodnášal z domu za 14 rokov. "Blíži sa to k dvesto litrom drienkovice. Keď som niečo vybavoval a priniesol som aj fľašu, papier som mal v rukách za sedem minút. Keď som fľašu nebral so sebou, o týždeň som musel ísť zase. Napokon, aj to je cesta ako zviditeľniť vynikajúcu drienkovicu z Kamenian. Ako darček je to veľmi vhodné," hovorí o nie práve lacnom moku. Ľudia si tu nechávajú vypáliť v priemere 54 až 56 stupňovú pálenku. "Niekto chce aj šesťdesiatku, ale to už aj oči vtlačí".
V hrušovskej obecnej pálenici je najviac žiadaná 52 stupňová. A zdá sa, že v tomto kraji je úroda lepšia, ako bola vlani. Najmä čo sa týka sliviek. "Najviac bude slivovice. Jabĺk, hrušiek , marhúľ a čerešní bolo málo," vysvetľuje pracovníčka Obecného úradu v Hrušove v okrese Rožňava Katarína Zsebiková. Kto bol šikovný a natrhal si aj drienky, bude mať aj drienkovicu. Niektorí si kvôli zberu zobrali aj dovolenky. Od minulého týždňa priniesli ľudia do Hrušova kvasy marhúľ aj starého vína na vínovicu. A zákazníci pribúdajú. "Máme nových klientov od Košíc. Bude to možno aj tým, že v Moldave je pálenica teraz zatvorená, Košice tiež prišli o jednu pálenicu, tak chodia k nám. A veľa Košičanov má na okolí svoje záhrady a chatky, tak kvasy nosia priamo k nám". Vlani vypálili v Hrušove oveľa viac pálenky, než rok pred tým. Spolu išlo o 20,2 hektolitra stopercentného liehu. Pre štát odviedli vyše 264-tisíc korún. Vlani bolo najviac jablkovice a zmesí z rôzneho ovocia. V okolí Hrušova sa vraj úroda nekradne. No ovocné sady, o ktoré sa nemá kto starať, neostanú v sezóne zberu bez povšimnutia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer