celého východného Slovenska pri úradnej ochutnávke vín v Jablonove nad Turňou v okrese Rožňava. Okoštovali takmer stovku vín od pestovateľov z Jablonova, Hrhova, Hrušova i Silickej Jablonice. Sami vinič vypestovali, sami víno vyrobili. Každý rok prihlásia svoje výsledky práce do regionálnej súťaže vín a degustátori im povedenia, čo by mali na svojej práci vylepšiť. Tohto roku bolo výčitiek málo. Aj preto, že tamojší pestovatelia sa snažia svoje víno ponechať v čo najprírodnejšom stave a chemikálie využívajú len minimálne, alebo vôbec. A aj z toho dôvodu zvolili pri degustácii organizátori namiesto 20 bodového až 100 bodový systém. Prísnejší, spravodlivejší a s početnejšími kritériami hodnotenia.
Najlepšie víno s 92 bodmi má predseda degustačnej komisie Štefan Ignác z Jablonova. "Každý rok dávam do súťaže aj svoje víno, a pritom abstinujem. Mal som aj v nesúťažnej kategórii, ale v súťažnej sa teraz pošťastilo a degustátori zhodnotili, že najlepšie je moje biele, takzvané tisícstrapcové. Na Slovensku je málo známe, je z Maďarska. Už pri jeho hodnotení som videl, že degustátori hovorili v superlatívoch, ale to, že práve toto víno je moje, som im povedal až po vyhodnotení. Ja nemám najmenší záujem ovplyvňovať komisiu, aj keď som jej predseda. A nekoledoval som za to. Ani ja neviem pri hodnotení, ktoré víno je čie. Bol som zvedavý na ich názor, preto som to dal do súťažnej kategórie," uisťoval víťaz, ktorý si okrem diplomu odniesol aj veľký sud. Každý starosta zúčastnenej dediny totiž venoval do súťaže sud pre najlepšieho pestovateľa zo „svojej„ dediny.
Samozrejme, každý účastník odišiel s diplomom označeným zlatom, striebrom, alebo bronzom. "Tí, ktorí tohto roku dosiahli zlatú medailu, by obstáli vďaka prísnejšiemu hodnoteniu aj na medzinárodných súťažiach," chválil pestovateľov predseda degustačnej komisie.
Komisia vytýkala v niektorých prípadoch napríklad pachuť vo vínach po starých súdoch. "Konečne ste mi to povedali, aspoň vyhodím tie sudy," zareagoval na kritiku jeden z pestovateľov. Pri červených vínach sa vyskytla chyba pri kvasení, pri bielych bolo sem-tam cítiť pachuť po strapine. Nik sa za kritiku neuráža, pretože cieľom súťaže je zlepšovať technológiu výroby vína a pestovania viniča. Prehliadka vín a ochutnávka je už len vyvrcholením celoročnej práce miestnych ľudí, ale aj miestom stretnutia ľudí z celého východu.
Zo zberom čakal do polovice januára
V kategórii bielych zmesí vyhralo víno ročníka 2004 od Ján Galla z Rožňavy. „Absolútne to nebolo staré víno, fantasticky dobre bolo ošetrované. Ničím výnimočným nevynikalo, ale nebolo surové, zostarnuté, zožltnuté, žiadne negatívne vlastnosti nemalo. Jednoducho, bolo dozreté," hovorí Š. Ignác.
Ďalšie raritné víno bolo z odrody Devín, ľadové. "Vyznačuje sa tým, že hrozno sa necháva vonku na kríkoch, tam dozrie, prezrie, určité množstvo zničia vtáky, alebo zhnije. A čaká sa na mráz, až vtedy sa pozbiera. Ale keďže cez túto zimu extra mrazy neboli, nebolo to úplne to pravé. Pestovateľ mal snahu a čakal, ale už bola polovica januára, tak už to musel pozbierať".
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer