Korzár logo Korzár Gemer

Jarmočníci dostali chlieb, guláš, aj zábavu

Krásnohorská Dlhá Lúka - Obec Muránska Dlhá Lúka sa v sobotu už po druhýkrát preniesla na jeden deň do minulosti. Okolie remeselníckeho domu ožilo

majstrami remesiel, ktoré sa dnes dajú vidieť len sporadicky. Kováči kuli podkovy a náčinie, tkáči tkali koberce, rezbári predvádzali svoje najlepšie diela a majstri kuchyne varili. V Krásnohorskej Dlhej Lúke si každý z viac ako tisícky návštevníkov mohol vybrať nielen tovar, ktorý sa mu hodí do domácnosti, ale aj to, čo mu najlepšie pasuje do žalúdka. Osem partií tam totiž varilo guláš. Každý bol iný a každý mal svoje tajomstvo, ktoré si kuchári priviezli v tajomných kufríkoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Združenie gemerských remeselníkov organizuje toto podujatie spolu s obcou a aj sponzormi. Chceme tak poukázať na to, že remeslá ešte nevymreli a že sa nimi mnohí živia aj dnes. Pozvaný bol každý, kto sa chcel prezentovať svojou výrobou. Vstup mali zakázaný novodobé výdobytky techniky a samozrejme lacný čínsky tovar," vysvetlil predseda združenia Juraj Nagy.

SkryťVypnúť reklamu

Vkusné drevené stánky, ktoré si na túto príležitosť dal organizátor zhotoviť, ponúkali množstvo úžitkového, ale aj doplnkového tovaru. Šperky, drevené súdky na domácu pálenku, kožené doplnky, košíky, keramika, to všetko si mohli viac ľudia kúpiť a odniesť domov. Z oddelenej časti jarmoku sa na nich valili vône variacich sa gulášov.

Zjesť misu z každého uvareného jedla sa samozrejme nedalo, no našli sa aj takí frajeri, ktorí aspoň tri z nich ochutnali. "Jedol som už fazuľový, teraz idem tam, kde majú guláš s bravčovou pečeňou. Taký som ešte nejedol," hovorí Košičan Peter, ktorý na akciu zavítal v sprievode manželky, syna a susedky. Že sa im tam páčilo, netreba zdôrazňovať, hoci manželka po očku sledovala svoju polovičku a tvrdila: "Uvidíte, ako mu zajtra bude zle".

SkryťVypnúť reklamu

S pribúdajúcim časom sa areál zapĺňal ľuďmi zo širokého okolia a každý, komu to žalúdok dovolil, ochutnával odušu. Kuchári sa síce pochválili špecialitou, ktorú núkali, no presný recept nakoniec ostal tajomstvom. "My dávame do guláša bravčovú pečeň. Ale až keď sa guláš dovarí. U nás v Szuhavölgye (MR) taký varíme od nepamäti," povedal Csaba Bosnyak, ktorý prišiel do Krásnohorskej Dlhej Lúky na pozvanie svojho dlhoročného kamaráta.

O kúsok ďalej varila partia veselých Maďarov guláš, do ktorého nakoniec zavarili mrveničku. "Cestovina dodá gulášu veľmi dobrú chuť. A na záver ho dochutíme ešte korením, ktoré sme si priviezli z domu," povedal jeden z kuchárov a s naplnenou miskou vynukoval okoloidúcich.

Suroviny na varenie poskytla obec každému tímu rovnako. Názvy tajomných ingredencií, ktoré dali tomu-ktorému gulášu špecifickú chuť, sme však od nikoho nevymámili. Odborná komisia zložená zo zástupcov obce a združenia ohodnotila každý jeden výtvor ako výborný, takže víťazmi sa stali všetci. Najmä však návštevníci.

SkryťVypnúť reklamu

"Vypýtal som si guláš a nik nechcel peniaze. To som ešte nikde nevidel. A čo ma naozaj dostalo, to bol práve upečený chlieb. Nikdy v živote mi chlebík tak úžasne nevoňal," povedal 32-ročný Martin z Rožňavy. Na podujatí podľa jeho slov síce len sprevádzal priateľku, no ako potom dodal, "určite prídeme aj na budúci rok".

Bohatý kultúrny program na čas odlákal ľudí od stánkov a fajnových gulášikov. Na pódiu sa spievalo tancovalo dlho do večera. S príchodom noci sa však zábava neskončila. Veselica pokračovala do skorých ranných hodín.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 207
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 534
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 293
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 474
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 489
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 209
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 625
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 513
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video