Korzár logo Korzár Gemer
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Jarmočníci dostali chlieb, guláš, aj zábavu

Krásnohorská Dlhá Lúka - Obec Muránska Dlhá Lúka sa v sobotu už po druhýkrát preniesla na jeden deň do minulosti. Okolie remeselníckeho domu ožilo

majstrami remesiel, ktoré sa dnes dajú vidieť len sporadicky. Kováči kuli podkovy a náčinie, tkáči tkali koberce, rezbári predvádzali svoje najlepšie diela a majstri kuchyne varili. V Krásnohorskej Dlhej Lúke si každý z viac ako tisícky návštevníkov mohol vybrať nielen tovar, ktorý sa mu hodí do domácnosti, ale aj to, čo mu najlepšie pasuje do žalúdka. Osem partií tam totiž varilo guláš. Každý bol iný a každý mal svoje tajomstvo, ktoré si kuchári priviezli v tajomných kufríkoch.

"Združenie gemerských remeselníkov organizuje toto podujatie spolu s obcou a aj sponzormi. Chceme tak poukázať na to, že remeslá ešte nevymreli a že sa nimi mnohí živia aj dnes. Pozvaný bol každý, kto sa chcel prezentovať svojou výrobou. Vstup mali zakázaný novodobé výdobytky techniky a samozrejme lacný čínsky tovar," vysvetlil predseda združenia Juraj Nagy.

Skryť Vypnúť reklamu

Vkusné drevené stánky, ktoré si na túto príležitosť dal organizátor zhotoviť, ponúkali množstvo úžitkového, ale aj doplnkového tovaru. Šperky, drevené súdky na domácu pálenku, kožené doplnky, košíky, keramika, to všetko si mohli viac ľudia kúpiť a odniesť domov. Z oddelenej časti jarmoku sa na nich valili vône variacich sa gulášov.

Zjesť misu z každého uvareného jedla sa samozrejme nedalo, no našli sa aj takí frajeri, ktorí aspoň tri z nich ochutnali. "Jedol som už fazuľový, teraz idem tam, kde majú guláš s bravčovou pečeňou. Taký som ešte nejedol," hovorí Košičan Peter, ktorý na akciu zavítal v sprievode manželky, syna a susedky. Že sa im tam páčilo, netreba zdôrazňovať, hoci manželka po očku sledovala svoju polovičku a tvrdila: "Uvidíte, ako mu zajtra bude zle".

Skryť Vypnúť reklamu

S pribúdajúcim časom sa areál zapĺňal ľuďmi zo širokého okolia a každý, komu to žalúdok dovolil, ochutnával odušu. Kuchári sa síce pochválili špecialitou, ktorú núkali, no presný recept nakoniec ostal tajomstvom. "My dávame do guláša bravčovú pečeň. Ale až keď sa guláš dovarí. U nás v Szuhavölgye (MR) taký varíme od nepamäti," povedal Csaba Bosnyak, ktorý prišiel do Krásnohorskej Dlhej Lúky na pozvanie svojho dlhoročného kamaráta.

O kúsok ďalej varila partia veselých Maďarov guláš, do ktorého nakoniec zavarili mrveničku. "Cestovina dodá gulášu veľmi dobrú chuť. A na záver ho dochutíme ešte korením, ktoré sme si priviezli z domu," povedal jeden z kuchárov a s naplnenou miskou vynukoval okoloidúcich.

Suroviny na varenie poskytla obec každému tímu rovnako. Názvy tajomných ingredencií, ktoré dali tomu-ktorému gulášu špecifickú chuť, sme však od nikoho nevymámili. Odborná komisia zložená zo zástupcov obce a združenia ohodnotila každý jeden výtvor ako výborný, takže víťazmi sa stali všetci. Najmä však návštevníci.

Skryť Vypnúť reklamu

"Vypýtal som si guláš a nik nechcel peniaze. To som ešte nikde nevidel. A čo ma naozaj dostalo, to bol práve upečený chlieb. Nikdy v živote mi chlebík tak úžasne nevoňal," povedal 32-ročný Martin z Rožňavy. Na podujatí podľa jeho slov síce len sprevádzal priateľku, no ako potom dodal, "určite prídeme aj na budúci rok".

Bohatý kultúrny program na čas odlákal ľudí od stánkov a fajnových gulášikov. Na pódiu sa spievalo tancovalo dlho do večera. S príchodom noci sa však zábava neskončila. Veselica pokračovala do skorých ranných hodín.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 031
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 736
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 537
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 301
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 770
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 693
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 503
  8. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 415
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 307
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 917
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Francis Fukuyama.

Hlavná myšlienka konca dejín platí dodnes, hovorí americký politológ.


10. jún
Matúš Krčmárik.

Kazateľ konca dejín si za ideou stojí.


10. jún
Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa zápas dohral.


Sportnet 12 h

Takýto drastický záver školského roka sme si mohli odpustiť.


11. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop