Korzár logo Korzár Gemer
Nedeľa, 16. máj, 2021 | Meniny má SvetozárKrížovkyKrížovky

Deti sa stravujú v bufetoch a automatoch

RENÁTA MAZURKOVÁ, renata.mazurkovakorzar.skAž 13 percent detí na Slovensku trpí nadváhou. Na tento alarmujúci fakt priši odborníci na zdravú

RENÁTA MAZURKOVÁ, renata.mazurkovakorzar.sk

Až 13 percent detí na Slovensku trpí nadváhou. Na tento alarmujúci fakt priši odborníci na zdravú výživu, ktorí zároveň tvrdia, že deťom k tomu dopomohol nezdravý životný štýl. Ten má byť spôsobený nedostatkom pohybu, konzumovaním množstva sladkostí, a naopak, nedostatočným konzumovaním zeleniny. Zisťovali sme preto, čo naše ratolesti jedia počas času stráveného v škole, ak si neprinesú desiatu z domu. Nami oslovené základné školy zodpovedali otázky, či majú bufety, automaty na cukrovinky a nápoje, s akým sortimentom a čo školákom varia tety kuchárky.

Skryť Vypnúť reklamu

ROŽŇAVA/REVÚCA. Hoci na každej základnej škole fungujú školské jedálne, aj dnes existuje množstvo detí, ktoré na obedy nechodia, alebo ich len tak "liznú".

Z jedálne hladní?

"Synovia sa už nestravujú v školskej. Svokra je doma, po škole sa idú najesť k nej. Aj keď chodievali do jedálne, stále prišli hladní," povedala matka 8 a 10-ročných školákov.

Podľa odborníkov sa však za takýmito tvrdeniami môžu skrývať "nevýhody" školských bufetov a automatov. Deti sa počas dňa nakŕmia sušienkami, krekrami, napijú sladených vôd a obed im už do žalúdka nevojde. Túto teóriu opýtaní rodičia nepopreli. Priznali, že deťom pravidelne dávajú do školy peniaze. Že ich školáci vymenia za chipsy a džúsy je podľa niektorých viac než jasné. Potvrdzujú to aj prázdne obaly v školských aktovkách.

Skryť Vypnúť reklamu

Nejedia, lebo to nepoznajú

Zamestnanci školských jedální vedia o stravovaní školákov svoje. "Je zaujímavé sledovať, ako sa deti stavajú k jedlu. Jednoznačne ide o návyky z domu. Ak je dieťa navyknuté na chlieb natretý maslom, akékoľvek polievky mu nechutia," povedala vedúca ŠJ pri Základnej škole na Zlatej ulici v Rožňave. Podľa nej majú, najmä tí najmenší, jasnú predstavu o tom, čo by na jedálnom lístku nemalo nikdy chýbať. "Hranolky, palacinky, vyprážaný syr. Samozrejme, napiecť palacinky pre 400 detí je nemožné," usmieva sa vedúca jedálne.

Školy sa maximálne vyhýbajú takzvaným sáčkovým polievkami. Aj keď, podľa skúseností z jedální, by práve tieto polievky žiaci videli najradšej. Kuchárky, ktoré varia napríklad pre deti ZŠ na ulici J. A. Komenského v Revúcej, zrejme vedia, čo najviac chutí detskému žalúdku. Až 67 percent detí v škole si neodpustí obed v jedálni. Pozor na to, aby neodnášali plné taniere, dávajú vychovávateľky. Funguje to najmä na prvom stupni ZŠ.

Skryť Vypnúť reklamu

Školáci v bufetoch, študenti v automatoch

Väčšina z opýtaných základných škôl nemá vo svojich priestoroch nainštalovaný automat na nápoje, či cukrovinky. Bufety však svoje zastúpenie majú a pokyny rezortu školstva nariaďujú, že aj sortiment tovaru v bufetoch musí byť v súlade so zásadami zdravej výživy. "Deti si môžu zakúpiť rôzne vody bez chinínu, džúsy, keksy, čokoládky, sladkosti, obloženú žemľu, bagetu alebo rožok," uviedol riaditeľ ZŠ Zlatá Ján Leško. Odhaduje, že desiatu v forme bagety, či žemle si v bufete denne zakúpi 60 až 80 detí.

Podobne je to aj v základnej škole na ulici J. A. Komenského v Revúcej. "Cez veľkú prestávku sa predávajú prostredníctvom dodávateľa obložené rožky, žemle, bagety, rôzne druhy," hovorí riaditeľ školy Ivan Smerek. Podľa jeho slov si desiatu takto zakúpi 40 až 50 detí denne.

Stredoškoláci viac ako bufety preferujú automaty na nápoje. Študenti Strednej priemyselnej školy stavebnej si však môžu v automate zakúpiť čaj, bezkofeinovú kávu alebo horúcu čokoládu. Rovnaké možnosti majú študenti Obchodnej akadémie. Okrem už spomenutých nápojov si môžu v škole kúpiť aj capuccino, a studenú limonádu. Stavbári však majú k dispozícii aj bufet. "Dostanú v ňom bagety, buchty, žemle, párok v rožku, sladkosti, jogurty i nealkoholické nápoje," uviedla riaditeľka školy Helena Zubková.

Mliečne desiate

Ani na jednej škole, strednej, či základnej, sa neujali takzvané mliečne desiate. Všetky školy uvádzajú minimálne jeden dôvod rovnaký - nezáujem. "Nejde len o nezáujem, ale aj o vysokú cenu mliečnej desiaty. Ako náhrada sa u nás v škole realizuje mliečny školský program, kde 1 liter mlieka stojí 10 korún a zbytok dotuje štát. Mlieko sa podáva len na pitie ako nápoj ochutený za obedom," hovorí riaditeľ Leško.

Ovocie, jogurt, cereálne keksy, mlieko, ale aj ovocie však patria vo všetkých školách k takzvanej povinnej jazde. Na všetkých školách, ktoré odpovedali na naše otázky, tvoria vyššie vymenované dodatky k obedu, jeho pravidelnú súčasť. Malú výnimku, čo sa mliečnych desiat, týka tvorí Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej. Hoci nejde o klasické mliečne desiaty, "škola je zapojená do školskej mliečnej ligy a žiaci majú každý deň čerstvé jogurty a mliečne nápoje," informovala riaditeľka Viera Grendelová.

Meranie obezity len v rámci výskumov

Ak si staršie generácie pamätajú na to, ako im študenti vysokých škôl, či pracovníci rôznych ústavov merali tukové vankúšiky, dnes sú akcie zamerané na zistenie obezity u detí v školách len súčasťou objednaných výskumov. Ani jedna škola v Rožňave či v Revúcej nepotvrdila, že by sa u nich konal výskum zameraný na detskú obezitu. Mnohé školy však potvrdili, že žiakov a študentov s viditeľnou nadváhou u nich z roka na rok pribúda.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  2. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  3. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  4. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  5. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  6. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  7. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  8. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  9. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  10. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  1. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  2. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  3. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  4. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  5. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  6. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  7. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  8. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  9. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  10. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 17 346
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 13 550
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 345
  4. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 8 748
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 240
  6. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 7 710
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 432
  8. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 648
  9. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 380
  10. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 407
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tieto dva psy zablokovali tunel Šibenik, museli ho na hodinu uzavrieť.

Ušli zlodejovi, už sú späť u majiteľa.

7 h
Kvetinové záhony sú nielen na jar mimoriadne fotogenickým miestom.

Nekŕmte holuby, kŕmite tak potkany.

24 h
Juraj Slafkovský (vpravo) v Košiciach odštartoval svoju kariéru.

Talentovaný Košičan očami trénerov.

18 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop