Korzár logo Korzár Gemer
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Deti sa stravujú v bufetoch a automatoch

RENÁTA MAZURKOVÁ, renata.mazurkovakorzar.skAž 13 percent detí na Slovensku trpí nadváhou. Na tento alarmujúci fakt priši odborníci na zdravú

RENÁTA MAZURKOVÁ, renata.mazurkovakorzar.sk

Až 13 percent detí na Slovensku trpí nadváhou. Na tento alarmujúci fakt priši odborníci na zdravú výživu, ktorí zároveň tvrdia, že deťom k tomu dopomohol nezdravý životný štýl. Ten má byť spôsobený nedostatkom pohybu, konzumovaním množstva sladkostí, a naopak, nedostatočným konzumovaním zeleniny. Zisťovali sme preto, čo naše ratolesti jedia počas času stráveného v škole, ak si neprinesú desiatu z domu. Nami oslovené základné školy zodpovedali otázky, či majú bufety, automaty na cukrovinky a nápoje, s akým sortimentom a čo školákom varia tety kuchárky.

Skryť Vypnúť reklamu

ROŽŇAVA/REVÚCA. Hoci na každej základnej škole fungujú školské jedálne, aj dnes existuje množstvo detí, ktoré na obedy nechodia, alebo ich len tak "liznú".

Z jedálne hladní?

"Synovia sa už nestravujú v školskej. Svokra je doma, po škole sa idú najesť k nej. Aj keď chodievali do jedálne, stále prišli hladní," povedala matka 8 a 10-ročných školákov.

Podľa odborníkov sa však za takýmito tvrdeniami môžu skrývať "nevýhody" školských bufetov a automatov. Deti sa počas dňa nakŕmia sušienkami, krekrami, napijú sladených vôd a obed im už do žalúdka nevojde. Túto teóriu opýtaní rodičia nepopreli. Priznali, že deťom pravidelne dávajú do školy peniaze. Že ich školáci vymenia za chipsy a džúsy je podľa niektorých viac než jasné. Potvrdzujú to aj prázdne obaly v školských aktovkách.

Skryť Vypnúť reklamu

Nejedia, lebo to nepoznajú

Zamestnanci školských jedální vedia o stravovaní školákov svoje. "Je zaujímavé sledovať, ako sa deti stavajú k jedlu. Jednoznačne ide o návyky z domu. Ak je dieťa navyknuté na chlieb natretý maslom, akékoľvek polievky mu nechutia," povedala vedúca ŠJ pri Základnej škole na Zlatej ulici v Rožňave. Podľa nej majú, najmä tí najmenší, jasnú predstavu o tom, čo by na jedálnom lístku nemalo nikdy chýbať. "Hranolky, palacinky, vyprážaný syr. Samozrejme, napiecť palacinky pre 400 detí je nemožné," usmieva sa vedúca jedálne.

Školy sa maximálne vyhýbajú takzvaným sáčkovým polievkami. Aj keď, podľa skúseností z jedální, by práve tieto polievky žiaci videli najradšej. Kuchárky, ktoré varia napríklad pre deti ZŠ na ulici J. A. Komenského v Revúcej, zrejme vedia, čo najviac chutí detskému žalúdku. Až 67 percent detí v škole si neodpustí obed v jedálni. Pozor na to, aby neodnášali plné taniere, dávajú vychovávateľky. Funguje to najmä na prvom stupni ZŠ.

Skryť Vypnúť reklamu

Školáci v bufetoch, študenti v automatoch

Väčšina z opýtaných základných škôl nemá vo svojich priestoroch nainštalovaný automat na nápoje, či cukrovinky. Bufety však svoje zastúpenie majú a pokyny rezortu školstva nariaďujú, že aj sortiment tovaru v bufetoch musí byť v súlade so zásadami zdravej výživy. "Deti si môžu zakúpiť rôzne vody bez chinínu, džúsy, keksy, čokoládky, sladkosti, obloženú žemľu, bagetu alebo rožok," uviedol riaditeľ ZŠ Zlatá Ján Leško. Odhaduje, že desiatu v forme bagety, či žemle si v bufete denne zakúpi 60 až 80 detí.

Podobne je to aj v základnej škole na ulici J. A. Komenského v Revúcej. "Cez veľkú prestávku sa predávajú prostredníctvom dodávateľa obložené rožky, žemle, bagety, rôzne druhy," hovorí riaditeľ školy Ivan Smerek. Podľa jeho slov si desiatu takto zakúpi 40 až 50 detí denne.

Stredoškoláci viac ako bufety preferujú automaty na nápoje. Študenti Strednej priemyselnej školy stavebnej si však môžu v automate zakúpiť čaj, bezkofeinovú kávu alebo horúcu čokoládu. Rovnaké možnosti majú študenti Obchodnej akadémie. Okrem už spomenutých nápojov si môžu v škole kúpiť aj capuccino, a studenú limonádu. Stavbári však majú k dispozícii aj bufet. "Dostanú v ňom bagety, buchty, žemle, párok v rožku, sladkosti, jogurty i nealkoholické nápoje," uviedla riaditeľka školy Helena Zubková.

Mliečne desiate

Ani na jednej škole, strednej, či základnej, sa neujali takzvané mliečne desiate. Všetky školy uvádzajú minimálne jeden dôvod rovnaký - nezáujem. "Nejde len o nezáujem, ale aj o vysokú cenu mliečnej desiaty. Ako náhrada sa u nás v škole realizuje mliečny školský program, kde 1 liter mlieka stojí 10 korún a zbytok dotuje štát. Mlieko sa podáva len na pitie ako nápoj ochutený za obedom," hovorí riaditeľ Leško.

Ovocie, jogurt, cereálne keksy, mlieko, ale aj ovocie však patria vo všetkých školách k takzvanej povinnej jazde. Na všetkých školách, ktoré odpovedali na naše otázky, tvoria vyššie vymenované dodatky k obedu, jeho pravidelnú súčasť. Malú výnimku, čo sa mliečnych desiat, týka tvorí Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej. Hoci nejde o klasické mliečne desiaty, "škola je zapojená do školskej mliečnej ligy a žiaci majú každý deň čerstvé jogurty a mliečne nápoje," informovala riaditeľka Viera Grendelová.

Meranie obezity len v rámci výskumov

Ak si staršie generácie pamätajú na to, ako im študenti vysokých škôl, či pracovníci rôznych ústavov merali tukové vankúšiky, dnes sú akcie zamerané na zistenie obezity u detí v školách len súčasťou objednaných výskumov. Ani jedna škola v Rožňave či v Revúcej nepotvrdila, že by sa u nich konal výskum zameraný na detskú obezitu. Mnohé školy však potvrdili, že žiakov a študentov s viditeľnou nadváhou u nich z roka na rok pribúda.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 293
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 434
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 198
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 719
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 491
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 427
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 539
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 494
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 265
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 062
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Ilustračné foto.
Píše Juraj Buzalka

S tyčinkou v nose tvoríme históriu

Politické spoločenstvo sa deje prostredníctvom rituálov.

Ilustračné foto.
Leonardo DiCaprio

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop