STELA KRAUSOVÁ, stela.krausovakorzar.sk
Až päť dní trvali Dni obce Jelšava, ktoré sa začali v stredu minulého týždňa. Medzi najatraktívnejšie dni patrila sobota so súťažou vo varení gemerských guliek a súťažou o najlepšiu domácu pálenku. Na futbalové ihrisko v Jelšave prišiel v ten deň rekordný počet ľudí a z toho, čo mali k dispozícii, sa dá povedať, že mali hody.
JELŠAVA. Rozložené prístrešky so súťažiacimi družstvami variacimi gemerské guľky, ďalšie stánky s typickými jedlami od slovenských Rumunov, Maďarov a Poliakov, ľudí zo zahraničných partnerských miest, ale aj medzinárodné futbalové stretnutie. To všetko sa dalo vidieť v sobotu v Jelšave.
Dvojnásobní víťazi z Revúckej Lehoty
"Do súťaže o najlepšie gemerské guľky sa zapojilo desať družstiev z okresu Revúca. Zvíťazilo družstvo z Revúckej Lehoty. Ich gemerské guľky dala na prvé miesto odborná porota a zvíťazili aj v hodnotení verejnosti," informoval primátor Jelšavy Milan Kolesár.
Ako sme sa na mieste dozvedeli, každé družstvo malo na varenie tri hodiny a každé pripravovalo guľky z desiatich kíl zemiakov. "Gemerské guľky z tony zemiakov sa minulo za hodinu a stále to nestačilo," smial sa primátor. Tohtoročné víťazné družstvo z Revúckej Lehoty si varenie predtým netrénovalo, spoločne sa do neho pustilo naostro, až na súťaži. Už v prvom ročníku Dní obce Jelšava sa Lehoťania umiestnili na prvom mieste v hodnotení verejnosti. "Tentokrát sme vyhrali v oboch hodnoteniach, ale čím to bolo... Asi chuťovými bunkami ľudí".
Maďari s baraninou, Poliaci s bigosom
Na jedenie boli aj iné špeciality. "Prišli sme ukázať našu kultúru, tradičné jedlá, to, čo je nám najbližšie a chceli sme to ukázať Jelšavčanom. Priviezli sme so sebou takzvaný bigos - kapustu s mäsom a našu polievku so zakvaseným jačmeňom, s klobásou, cibuľou a vajíčkom. To je regionálna špecialita," povedal primátor mesta Szczekociny Stanislav Wojcik, ktorého sprievod tvorili aj ženy odeté do krojov zo staropoľského regiónu.
Maďari z Tótkomlósu pri Békescsabe sa prezentovali kyslou kapustou s baraním mäsom. "Niekoľkokrát sme tu už boli, ale varíme prvýkrát. A naučili sme sa pripravovať aj gemerské guľky, s ktorými sme vlani zvíťazili aj nad domácimi," zverila sa vedúca slovenskej organizácie v Tótkomosi Anna Molnárová čistou slovenčinou. "Staršia generácia ešte dobre rozpráva po slovensky, naše deti menej a vnúčatá skoro nič napriek tomu, že je u nás slovenská škola".
Rumun sa naučil po slovensky
Primátor rumunského Nadlacu Vasile Ciceac je síce rodený Rumun, ale prekvapil perfektnou slovenčinou. "Po slovensky som sa naučil len kvôli vám, Slovákom. Teším sa, že sa môžem s vami rozprávať po slovensky. V Jelšave som bol veľakrát a stále sa sem teším. Veľmi dobre sa tu cítime".
Rumuni prišli s mäsovými jedlom čebavbčiči. Každému dali zadarmo, o čom sa mohli presvedčiť aj miestni. Zaregistrovali aj súťaž o najlepšiu domácu pálenku. Bolo ich 18, od slivovice až po rôzne pálenky s marinovanými bylinkami. Prvé miesto získal profesionál z Revúckej Lehoty, ktorý priniesol hruškovicu. Miesta však nezískavali len jedlá a nápoje, ale aj obyvatelia mesta.
"Cenu mesta získal Zbor pre občianske záležitosti aj výtvarná umelkyňa Eva Gajdošová. Cenu primátora zase predseda dobrovoľného hasičského zboru Ivan Kováč, matrikárka Eva Minďášová a učiteľka Magda Remeníková," informoval primátor.
Autor: tim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer