DOBŠINÁ. V posledných rokoch ľad v slovenských ľadových jaskyniach - Demänovskej a Dobšinskej - ubúda.
Dôvodom je, že na jeho tvorbu v jaskyniach je potrebná tuhá zima a dostatok snehu.
Na zmeranie objemu ľadu sú však potrebné presnejšie merania.
Uviedol to geomorfológ Pavel Bella z Úseku ochrany jaskýň Správy slovenských jaskýň.
Ľad sa tvorí vodou, ktorá na jar presakuje do jaskýň z topiaceho sa snehu.
„Voda, ktorá presakuje, miestami až steká do zaľadnenej jaskyne v čase intenzívnych letných dažďov, nestíha ihneď zamrznúť a, naopak, spôsobuje roztápanie ľadu. Preto v týchto miestach sezónne ubúda," približuje Bella.
V hornej časti chýba ľad
V spodných častiach zaľadnených jaskýň, kde teplota počas leta nestúpne nad nula stupňov Celzia, sa ľad neroztápa.

Ubúda však sublimáciou v dôsledku prúdenia vzduchu, konštatuje Bella.
„Vzhľadom na prebiehajúce klimatické zmeny ľad v jaskyniach ubúda, avšak na kvantifikáciu sú potrebné detailné a dlhodobejšie merania," poznamenal.
V hornej časti Dobšinskej ľadovej jaskyne možno pozorovať úbytok ľadu.
Niektoré útvary zobrazené na starých fotografiách a mapách dnes chýbajú, povedal Bella.
Naopak, v spodnej časti sú ľadom pokryté kamenné bloky a sutina, ktoré predtým neboli pokryté.
Hrúbka ľadu

Objem ľadu v Dobšinskej ľadovej jaskyni a Demänovskej ľadovej jaskyni je podľa Bellu ťažké presne určiť, pretože priestory majú nepravidelné tvary podláh a stien.
Dodal, že navyše je aj jeho povrch nerovný.
„Na odmeranie objemu ľadu sú potrebné geofyzikálne merania na určenie hrúbky v morfologicky odlišných častiach jaskýň, ako aj rozličné geodetické metódy na zmapovanie nepravidelného povrchu ľadu," hovorí Bella.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer