ROŽŇAVA. Sviatok Cyrila a Metoda si mnohí Rožňavčania, ale i ďalší ľudia z okolia, spríjemnili v priestoroch Domu tradičnej kultúry Gemera, kde sa spolu so svojimi ratolesťami zabávali, ale aj tvorili a pochutnávali si na tradičných gemerských pochúťkach.
Zábava pre celé rodiny
V stredu 5. júla sa opäť otvorili brány Domu tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej ulici v Rožňave.
Podľa slov riaditeľky Gemerského osvetového strediska (GOS) Heleny Novotnej sa podujatie zameralo predovšetkým na rodiny s deťmi, ktoré počas štátneho sviatku ešte nemali vytvorený program.
„Chceme prichádzať s kultúrnou ponukou pre obyvateľov mesta, rovnako aj motivovať rodičov k spoločnej tvorbe. Vieme, že pri výchove dieťaťa je to veľmi dôležité, keď dieťa spoločne tvorí s rodičmi. Teší ma, že sa do aktivít zapájali rovnako deti aj rodičia,” hovorí Novotná.
Počas dňa si mohli dospelí i najmenší vyskúšať svoje zručnosti v hrnčiarskej či tkáčskej dielni. Menšie deti sa mohli dosýta vyšantiť aj pri maľovaní, strihaní, kreslení, korálkovaní či pozorovaní čipkárskeho remesla.

Gemerské pochúťky
Novotná uviedla, že novinkou na podujatí je otvorenie v poradí tretej, gastronomickej, dielne.
„Počas dnešného dňa prvý raz pečieme v našej peci tradičný chlieb. Máme tu profesionálneho pekára Petra Juriniho z Krásnohorského Podhradia, ktorý na celý priebeh dozerá,” hovorí Novotná s tým, že síce nebude gastrodielňa využívaná tak často ako ostatné, bude slúžiť predovšetkým ako živé múzeum pri exkurziách.
Návštevníci mohli počas dňa ochutnať zemiakový chlieb, záviny, ale aj zemiakové langoše pečené v peci.
Mamičky sa mohli taktiež priučiť, ako sa v Rejdovej pripravujú chutné cíbliky, a to priamo od nositeľky tradícií Márie Brdárskej Janošky, ktorá je okrem prezentácie gemerského folklóru aj vynikajúcou gazdinkou a výraznou osobnosťou Gemera.
„Pri slávnostných príležitostiach gastrodielňa určite opäť poslúži na varenie a pečenie gemerských pochúťok,” uistila Novotná.
Tradičné pece na vzostupe
Slávnostného uvedenia gastrodielne sa zúčastnil aj jej tvorca, kachliar Peter Velička.
„Je to jedinečná pec na základe vlastného návrhu, ktorá je postavená tradičnou technológiou. Súčasťou pece sú schodíky na tzv. ležovisko, kde človek môže ležať, samozrejme sporák na varenie, tradičná trúba na pečenie, ale aj otvorené ohnisko a kozub,” dodáva Velička.
S príchodom nového milénia sa tradičné pece dostali do úzadia. Podľa slov Veličku je to aj kvôli tomu, že od 80. rokov sa postupne na pece a ich starostlivosť zabúdalo.
„Momentálne však tieto pece idú znova do popredia pomocou inovovaných tradičných technológií. Dokážu súperiť aj s tými najvyspelejšími dostupnými vykurovacími technológiami. Oproti bežným sporákom majú tú výhodu, že počas pečenia či varenia si viete vykúriť dom. Rovnako sa dá pec napojiť na ústredné kúrenie v dome, takže je to v podstate viacúčelové multifunkčné zariadenie,” hovorí Velička.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer