Korzár logo Korzár Gemer
Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana
Nájdete nás na webe

V Brdárke ukazujú príklad súžitia ľudí s prírodou

Veľkým potenciálom obce sú staré ovocné stromy.

Kurz permakultúry v Brdárke. Dom opravený pomocou permakultúrneho dizajnu.(Zdroj: Patrik Struk)

BRDÁRKA. Začiatkom apríla sa v obci Brdárka začal každoročne organizovaný kurz permakultúrneho dizajnu, ktorý organizuje miestne občianske združenie (OZ) Alter Nativa.

Podľa organizátorov aj lektora kurzu je práve tento spôsob uvažovania nevyhnutný pre dnešnú i budúcu generáciu ľudí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Poznatky využívajú v Brdárke

Marcel Antal z OZ Alter Nativa, ktoré organizuje kurz permakultúrneho dizajnu, priblížil, že účastníci podstúpia 14-dňové vzdelávanie v oblastiach niekoľkých rôznych odborov a disciplín.

„Permakultúru vnímame ako nevyhnutnosť a jej aplikáciu do života ľudí, či sa jedná o získavanie potravín, alebo o vzťahy, budovanie, štruktúry, stavby a celé dizajnovanie miesta obcí. Je to ľudovo veľmi dobre prešpekulované a je to celé o odpozorovaní prírody, ako fungujú prírodné systémy,“ priblížil Antal s tým, že princípy a poznatky permakultúry sa snažia od príchodu do Brdárky pred 13 rokmi aplikovať aj v rázovitej obci.

„V prípade Brdárky môžeme hovoriť o oprave domu, pri ktorej sme sa snažili použiť čo najviac miestnych materiálov. Zároveň sú tam aplikované systémy pre výrobu elektriny a tepla zo slnka,“ povedal Antal.

Ďalším z príkladov využitia permakultúry v Brdárke je altánok vybudovaný pred piatimi rokmi.

„Na tomto altánku je drevo z Dobšinej, ktorá je vzdušnou čiarou ani nie 10 km odtiaľto a strecha je tzv. zelené, to znamená, že rastliny rastúce na mieste altánku sme akoby posunuli o poschodie vyššie. Hore je tráva a suchomilné rastliny, ktoré opäť vyrábajú kyslík pre nás všetkých,“ uviedol Antal s tým, že veľkým potenciálom Brdárky sú staré ovocné stromy, čerešne, hrušky, jablone z miestnych a regionálnych odrôd.

„Keďže tu aj za takýchto pozmenených klimatických podmienok prežili a stále rodia plody, majú v sebe potenciál a dobrý, vyskúšaný genetický materiál, kde podpníky a odrody môžeme množiť na tunajšie podmienky bez nejakej chemickej ochrany a podpory,“ priblížil Antal.

Uplatňujú poznatky viacerých disciplín

Patrícia Černáková lektorka kurzu, permakultúrny dizajnér a záhradný architekt, opisuje permakultúru a jej význam ako spôsob trvalo udržateľnej kultúry a života.

„Permakultúrny dizajn predstavuje sústavu určitých princípov, kde sa využívajú poznatky recyklácie, prírodných materiálov, podmienok krajiny. Na kurze účastníci získavajú poznatky zo zeleninárstva, ovocinárstva, pestovania, chovu zvierat, lesníctva, lesného hospodárenia či architektúry. Ide o široký multidisciplinárny záber. Človek však nemusí byť úplný odborník, ale musí rozumieť vedným odborom, s ktorými sa pri tvorení záhrady stretne,“ vysvetľuje Černáková s tým, že počas kurzu navrhujú účastníci svoj vlastný projekt a na záver ho prezentujú so spôsobmi využitia získaných poznatkov.

Využitie pre mestá

Čerknáková apeluje na to, že využitie permakultúry je dnes i do budúcnosti veľmi aktuálne nielen pre obyvateľov dedín, ale hlavne pre mestá.

„V mestách sú problémy oveľa vyhrotenejšie než na dedine. V meste sa dajú napríklad nájsť spôsoby riešenia komunitných záhrad, alebo ľudia začnú podporovať farmára v ich okolí. Toto všetko patrí do permakultúry, teda všetky ekologické prístupy k životu. Veľmi moderné sú dnes dažďové záhrady, plochy, ktoré sú na pohľad estetické, kvetinové záhony, kríky, do ktorých sa voda zo striech alebo parkovísk zvádza a nechá sa tam prirodzene vsakovať. Spätne vyparujúca sa voda následne osviežuje a spríjemňuje priestor,“ uviedla Černáková a dodala, že príklad využitia permakultúrneho dizajnu budú môcť ľudia čoskoro zažiť aj v parku v bratislavskej mestskej časti Ružinov.

„Dvojhektárový park v Ružinove sa navrhuje pomocou tohto systému a dizajnu. Bude slúžiť na rekreáciu, oddych, šport a súčasne tam ľudia budú môcť pestovať a zbierať ovocie. Ľudia sa stanú súčasťou tvorby parku. Chýbať nebudú ani jazerá a zavlažovacie systémy, ktoré budú zautomatizované nie na úrovni strojov, ale prirodzene budú v tej krajine fungovať,“ vysvetľuje Černáková s tým, že permakultúru vníma ako jeden z mále reálnych spôsobov prispôsobenia sa klimatickým zmenám, ktoré nedovoľujú hospodáriť doterajšou formou a spôsobom.

Černáková dodala, že z dlhodobého pohľadu môže využitie permakultúrneho dizajnu pomôcť k úspore financií aj pre mestá a samosprávy.

„Ľudia sa v takomto akoby poloprírodnom prostredí cítia skutočne dobre, čo je lákavé aj pre podnikateľov. Mnohé plochy sa dajú navrhnúť aj ako bezúdržbové alebo poloúdržbové, teda sa nemusia kosiť ani chemicky ošetrovať. Odpadá aj nútené zavlažovanie. Sčasti tak dokážeme docieliť pokles ekonomického rozpočtu nielen na realizáciu, ale aj na údržbu,“ skonštatovala na záver Černáková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Gemer Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 954
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 391
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 279
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 485
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 048
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 985
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 499
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 211
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 844
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 026

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop