JELŠAVA. Vianočné trhy v Jelšave sa po minuloročnej úspešnej premiére opätovne konali na nádvorí miestneho Coburgovského kaštieľa.
Trhy sa presunuli do kaštieľa
Osvetové centrum Vyšehrádskej kultúry mesta Jelšava v spolupráci s mestom Jelšava zorganizovali v piatok 16. decembra Vianoce v jelšavskom kaštieli, kde si domáci i obyvatelia okolia vychutnávali čaro prichádzajúcich vianočných sviatkov.
V prostredí historického objektu si aj tento rok Jelšavčania vyberali z pestrej ponuky remeselníckych a domácich výrobkov. Za hudobného sprievodu miestnych hudobníkov a vystúpenia žiakov a detí z Jelšavy sa návštevníci pustili do ochutnávania typických vianočných špecialít, ako aj menej známych historických jedál.
Na svoje si prišli aj nadšenci kováčskeho remesla, kde si za odbornej asistencie kováčov mohli vyrobiť vlastné darčeky zo železa, rovnako byť aj svedkami súťaže v ťahaní železa na jeden náhrev.
„Minulý rok sme mali v lete kultúrnu akciu Kováčske umenie pre Jelšavský kaštieľ. Vtedy sme vlastne zistili, že ten priestor umožňuje využitie aj v proces pamiatkovej obnovy. Tradične sa v Jelšave robieval Vianočný jarmok v priestoroch Evanjelickej fary. Tým, že sa nám poskytol priestor na kultúrnu akciu v kaštieli, tak sa mesto rozhodlo, že sa tie Vianočné trhy uskutočnia tu,” priblížila Viera Kozárová.

Obnova kaštieľa pokračuje
Kozárová ďalej informovala, že aktuálne sa na Coburgovskom kaštieli pracuje na oprave strechy.
„Tento rok robili sme robili aj viaceré opravy terénu, čo sa týka zabezpečenia terénu pre odvodnenie. Taktiež sa robili i viaceré konsolidačné práce pre zabezpečenie stability objektu. Pokiaľ pôjdeme v režime, že budeme získavať peniaze cez projekt Obnovme si svoj dom za pomoci nezamestnaných pri sume 20 až 25-tisíc ročne, množstvo práce, ktoré vieme urobiť, je obmedzené,” hovorí Kozárová a dodáva, že samospráva už podniká kroky pre získanie väčšieho objemu financií z Nórskych fondov.
„Do budúcna chceme využiť osvedčenú prácu s nezamestnanými, aby sa pri obnove kaštieľa zapojili ľudia z regiónu,” dodala Kozárová.
Pastva pre oči aj žalúdok
Pre vášnivých gurmánov ako i bežných ľudí lákavo pôsobila možnosť ochutnať vianočné jedlá podľa tradičných receptúr zo 17. storočia.
Patrik Kasza, vedúci historickej skupiny Defensores z Fiľakova, spolu s členkou Simonou Albertovou ponúkali návštevníkom vianočných trhov ochutnávky pivného chleba, španielskeho pečiva, maslového piva či vínnej kaše vyrobenej z uvarených byliniek, sušeného ovocia, rôznym korenín, zahustenej krupicou a dochutenej medom či cukrom.
„V západnej Európe sa od 16. storočia vydávali knihy receptárov, čiže sa zachovali a nie je ťažké sa k nim dostať. Tu na Slovensku je to trochu problém, pretože ak sa niečo zachovalo, je to uložené v archívoch a tam vás len tak nepustia, ale Maďarsko, Anglicko, Nemecko, to sú naše zdroje, odkiaľ čerpáme,” povedala Albertová a dodala, že miestnym ochutnávačom historických jedál dobové jedlá chutia.
„Väčšinou im to chutí, keďže my predtým ochutnávame recepty a vyberáme tie, ktoré sú pre dnešného človeka prijateľné, keďže sú aj recepty, ktoré nám, dnešným ľudom, nechutia. Tie ale prirodzene neprezentujeme. Väčšinou sú ľudia zvedaví, páči sa im to a chcú ochutnať všetko, čo máme,” zakončila Albertová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Rožňavy a gemerského regiónu nájdete na Korzári Gemer